Kuppforsøket i Tyrkia 2016

Tror Tyrkia-uro vil dempe markedene

Sjefanalytiker Thina Margrethe Saltvedt i Nordea tror helgens kuppforsøk i Tyrkia vil føre til en forsiktig åpning av markedet mandag.

ERKLÆRTE SEIER: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan holdt tale i nærheten av sitt hjem i Istanbul lørdag. Fortsatt er det ukjent hvem som ledet kuppforsøket og hva konsekvensene kommer til å bli.

Foto: Gurcan Ozturk AFP
 • Linn Johansen
 • Tobias Fredø
Publisert:

– Tyrkia er et stort land – de har mer enn 70 millioner innbyggere. De er NATO-medlem, har søkt om EU-medlemskap, de har bygget seg opp en rolle som bindeledd mellom Asia og Europa og de har vært toneangivende i forhandlingene etter uroen i kjølvannet av den arabiske våren, sier Saltvedt til E24.

Samtidig er Tyrkia et viktig transittland for olje og gass, legger hun til. Flere eksperter har tidligere opplyst til E24 at de tror helgens hendelser kan gi rykninger i energimarkedet.

– Nå er man usikker på hva som kommer til å skje i landet. Fortsatt er det mye som er usikkert etter kuppforsøket, man vet ikke helt hvem, hva og hvordan. Konsekvensene er vanskelige å forutse, sier hun.

Hun tror helgens kuppforsøk og den påfølgende usikkerheten som rår i landet, vil gjøre at mandagen starter forsiktig.

TROR MARKEDENE DEMPES: Thina Margrethe Saltvedt i Nordea Markets, her under Arbeiderpartiets nyttårskonferanse.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

– Jeg tror nok at uroen og usikkerheten vil legge en demper på markedene ved åpning, sier hun.

Kan svekke turistnæringen

Årsaken er frykt for at president Erdogan kan komme til å føre en strengere og mer religiøs politikk fremover, samt at turistnæringen kan svekkes desto mer.

Etter å ha frarådet reiser til hele Tyrkia fra og med natt til lørdag, endret Utenriksdepartementet reiserådet søndag ettermiddag til kun å gjelde Ankara og Istanbul, utenom flyplassenes transittområder. Lørdag innstilte SAS de store reiseselskapene sine flyginger til Tyrkia, men sendte tomme fly til landet for å frakte passasjerer hjem.

– Turistnæringen er ekstremt viktig for tyrkisk økonomi. En langsiktig konsekvens av det som skjer nå, er at investeringene i turistsektoren reduseres og at den økonomiske veksten svekkes, sier Saltvedt.

Også Marius Hov i Handelsbanken tror det mislykkede kuppforsøket kan få konsekvenser for turistnæringen. I tillegg påpeker han at Tyrkia er avhengig av sine utenlandske kreditorer.

Avhengig av tillit fra utlandet

– Landet har et driftsbalanseunderskudd og er derfor avhengig av konstant påfyll av penger fra utlandet. Tyrkia er derfor avhengig av tillit fra utenlandske investorer, sier han og legger til:

– Kuppforsøket kommer jo på toppen av at økonomien allerede er svekket etter terroranslaget i Istanbul for kort tid siden. Turismen er spesielt utsatt, men den generelle investeringsaktiviteten får seg også et tilbakeslag nå.

Han er særlig spent på hvordan hendelsen blir mottatt i fremvoksende markeder.

Trygge havner

Markedet rakk så vidt å reagere da de første meldingene om kuppforsøket kom før handelen stengte fredag kveld.

USIKKER SITUASJON: Knudsen tror at de økonomiske og politiske risikofaktorene etter fredagens kuppforsøk i Tyrkia vil legge en demper på både investeringer og turismen i landet.

John Thomas Aarø

Da svekket den tyrkiske liren seg markant mot blant annet dollaren.

En dollar gikk fra å koste 2,89 tyrkiske lire, til å koste 3,03 tyrkiske lire i løpet av kort tid.

Valutastrateg i Handelsbanken Capital Markets, Nils Kristian Knudsen, tror markedene vil åpne på samme måte mandag. Han tror imidlertid ikke at utslagene blir veldig store.

– Jeg tror yen, franc og dollaren kan styrke seg i morgen. Markedet vil nok føle seg fram, og det vil nok ikke være så voldsom volatilt, spår han.

– Man må bare se an hvordan situasjonen blir i Tyrkia, men det er klart at det tyrkiske markedet og liren vil være under press, fortsetter Knudsen.

Tror på begrensede markedsreaksjoner

Knut Magnussen i DNB Markets tror på sin side at markedsreaksjonene vil være begrenset.

– Dette er en negativ hendelse og man kan ikke se bort fra at det gir noen reaksjoner, men i all hovedsak tror jeg de vil være begrensede, sier Magnussen til E24 og legger til:

– Man kan tenke seg at Tyrkia beveger seg i en retning hvor styret blir mer totalitært, at demokratiet svekkes. Sånn sett kan det være med på å svekke handelsvirksomheten i landet, men det i seg selv skulle ikke tilsi noen store reaksjoner på børsene og markedene ved åpning i morgen. Tyrkia representerer ikke en veldig stor del av det europeiske og vestlige markedet.

Tyrkere løp til minibankene og liren sank kraftig i kurs da kuppforsøket startet fredag kveld.

Les også

Erdogan på plass i Istanbul – fortsatt kaotisk i Tyrkia

Les også

Derfor bør du vente med å avbestille Tyrkia-ferien

Les også

Tyrkerne løper til minibankene etter kuppforsøk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kuppforsøket i Tyrkia 2016
 2. Tyrkia
 3. Nordea
 4. DNB

Flere artikler

 1. Kraftig fall for tyrkisk lire

 2. Slik kan oljeprisen påvirkes av Tyrkia-uro

 3. Erdogan spisser Tyrkias «valutakrig»

 4. Annonsørinnhold

 5. Lira påvirker Tyrkia-boliger: – Kan kjøpe for hva det kostet for 10 år siden

 6. Fra kaos til fest i gatene i Tyrkia