Theranos-skandalen: De ni løgnene som felte Silicon Valleys «wondergirl»

Hun ble hyllet som «den nye Steve Jobs» og Silicon valleys kommende stjerne. Her er de ni løgnene som felte Elizabeth Holmes.

INNGIKK FORLIK: Theranos-grunnlegger Elizabeth Holmes må betale en større bot, gi fra seg eierandeler, og kan ikke lede selskaper det neste tiåret. Dette bare få år etter at hun stod med en formue på 4,5 milliarder dollar - og var regnet som verdens rikeste, egenskapte kvinne.
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Denne uken ble det kjent at SEC - det amerikanske finanstilsynet - tok ut siktelser mot blodprøve-selskapet Theranos, dets grunnlegger og konsernsjef Elizabeth Holmes og tidligere styreleder Ramesh Balwani for massiv svindel.

Tilsynet mener at selskapet har hentet mer enn 700 millioner dollar fra investorer basert på falske eller overdrevne påstander om teknologien bak theranos, som skulle revulosjonere blodprøver og medisink teknologi

Theranos og Holmes har valgt å inngå et forlik før saken kom til retten.

For Holmes – en gang regnet som en av de fremste gründerne i Silicon Valley, verdens yngste selvskapte, kvinnelige dollarmilliardær og «den nye Steve Jobs» – medfører forliket ingen innrømmelse av skyld.

Les også

Ble hyllet som den nye Steve Jobs – nå anklages hun for svindel

Hun må imidlertid betale 500.000 dollar i bot, gi opp størsteparten av sin eierandel i Theranos og ilegges forbud mot å inneha ledende stillinger i ti år fremover.

– Theranos-historien er en viktig lærdom for Silicon Valley, sier tilsynsdirektør Jina Choi i en uttalelse.

– Innovatører som forsøker å revolusjonere og skape omveltning i en industri må fortelle investorene sannheten om hva teknologien deres kan gjøre i dag, ikke bare hva de håper å kunne gjøre i fremtiden

Reaksjonen fra tilsynet er uavhengig av en pågående etterforskning ledet av det amerikanske justisdepartementet. Her er det foreløpig ikke konkludert.

Ni løgner

SAMMENLIGNET MED JOBS: Elizaebth Holmes var på det meste verdt 4,5 milliarder dollar, og ble sammenlignet med Apple-gründer Steve Jobs.

Nettstedet Quartz har i sakens anledning listet opp en rekke påstander Theranos og dets ledelse har kommet med, men som det amerikanske finanstilsynet mener at har vist seg å ikke holde vann.

Punktene under er basert på dette dokumentet (pdf).

 • 1. Theranos brukte sin egen teknologi for å gjøre blodprøver:

Theranos overbeviste investorer om at selskapets teknologi ga en klar forbedring av hvordan blodprøver og blodtester ble gjort.

Men dette viste seg å ikke stemme, ifølge SEC. Selskapet har benyttet andres maskiner til mesteparten av testene.

Holmes skal ha beordret ansatte til å plassere Theranos-maskinene der de ble sett av besøkende. Selskapet skal også ha distribuert artikler med denne påstanden, selv om de visste at innholdet ikke stemte.

 • 2. Farmasiselskaper hadde gitt sin støtte til Theranos teknologi:

Dette stemte ikke. I kun én studie var en kunde medforfatter. To øvrige studier selskapet ga til investorer var i virkeligheten skrevet av deres egne ansatte, og deretter påsatt farmasiselskapenes logoer.

 • 3. Theranos maskiner fantes i militærhelikoptre, og ble brukt på slagmarken i Afghanistan:

Selskapet hadde riktignok tre kontrakter med forsvarsdepartementet, men disse var av begrenset omfang. Maskinene var aldri brukt på slagmarken eller i helikoptre.

 • 4. Theranos finansierte vekst via inntekter fra eksisterende kontrakter:

Dette fremgikk av investormateriale, og Holmes skal ha kommet med tilsvarende påstander i øvrige investorsamtaler, men selskapets primære pengekilde var ekstern investeringskapital.

 • 5. Theranos forhold til to større kjeder var fremgangsrikt:

Holmes fortalte dette til potensielle investorer, samtidig som hun skal ha visst at implementeringen av de omtalte avtalene sto på stedet hvil, og at ledelsen hos partnerne var bekymret.

Selv etter at avtalene var under reforhandling, skal investorene ha fått samme beskjed.

 • 6. Selskapet trengte ikke godkjenning fra amerikanske myndigheter:

Theranos ble fortalt at de trengte denne typen godkjenning både av potensielle partnere og av det amerikanske motsvaret på Statens helsetilsyn: US Food and Drug Administration. Likevel skal Holmes ha fortsatt å opplyse til investorene om at det var frivillig.

 • 7. Theranos omsatte for 108 millioner dollar i 2014:

Dette var lagt fra sannheten. Omsetningen var i realiteten var rundt 100.000 dollar.

 • 8. Theranos ventet å omsette for rundt én milliard i 2015:

Amerikanske myndigheter mener at dette var urealistisk, gitt at hverken selskapets partnerskapsavtaler eller andre virksomhetsområder gikk spesielt bra.

De mener dermed at investorene ble gitt et feilaktig inntrykk.

 • 9. Theranos hadde skapt et blodtestingsprodukt som kunne gjennomføre fullstendige labtester fra kun dråper med blod:

Dette er kjernen i kritikken mot Theranos er at selskapets maskin ikke leverte det Holmes sa den kunne gjøre.

Maskinen kunne bare gjøre en liten del av testene et normalt laboratorium kan.

Saken fortsetter under bildet ...

I SØKELYSET: Den tilsynelatende suksessen med Theranos ga Elizabeth Holmes status og oppmerksomhet. Her i samtale med tidligere president Bill Clinton og Alibaba-toppen Jack Ma.

Fornøyd

Holmes startet Theranos i 2003, og på høyden var selskapet verdt nærmere ni milliarder dollar.

Gründeren skal på dette tidspunktet ha hatt en formue på rundt 4,5 milliarder dollar.

Som ung og tilsynelatende vellykket gründer fikk Holmes mye oppmerksomhet, og ble blant annet omtalt som «den neste Steve Jobs» på forsiden til det amerikanske magasinet Inc. Magazine. Hun tok sågar etter klesstilen til den avdøde Apple-sjefen.

Les også

«USAs mest forhatte mann» må betale nesten 60 millioner

Etter hvert kunne imidlertid Wall Street Journal avdekke at Theranos hadde feilet i arbeidet med sin egen blodtestmaskin, og at de istedenfor baserte seg på standard industriutstyr.

Snøballen begynte å rulle i 2015, da det amerikanske finanstilsynet åpnet sin etterforskning. Samtidig ble selskapets lisens inndratt.

Theranos var lenge truet av konkurs, men ble reddet av ny investeringskapital. De skal nå utvikle et nytt mini-laboratorium.

På sine nettsider skriver selskapet at bådet Theranos og Holmes fullt ut har samarbeidet med etterforskerne.

«Selskapet er fornøyd med å avslutte denne saken og ser fremover til å utvikle sin teknologi», heter det i en kort uttalelse.

Les også

Legemiddeltopp dømt til fengsel for svindel

Les også

«USAs mest forhatte mann» må betale nesten 60 millioner

Les også

Apple-gründer rundlurt av kryptosvindlere

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Silicon Valley
 2. Svindel

Flere artikler

 1. Juks og bedrag i Silicon Valley

 2. Theranos-skandalen: – Det å feile, er ingen forbrytelse

 3. Theranos-skandalen: Elizabeth Holmes dømt for svindel

 4. Milliardfallet i Silicon Valley

 5. Theranos-skandalen: Vitnet om omstridte rapporter