Mener Hagen fremstår som utålmodig

Stein Erik Hagen kan ikke klandre Orklas konsernsjef for aksjeutviklingen den siste tiden, mener analytiker.

FOR TIDLIG: Stein Erik Hagen (bildet) kan ikke legge skylden på utvilingen i aksjekursen på Bjørn Wiggen, mener analyiker Martin Stenshall i Dankske Markets.
Publisert: Publisert:

Orkla-eier Stein Erik Hagen vil i neste uke erstatte konsernsjef Bjørn Wiggen med Åge Korsvold, skriver Dagens Næringsliv (DN) lørdag.

Det overrasker senioranalytiker Martin Stenshall i Danske Markets.

- Dersom dette stemmer virker det på meg som en noe utålmodig beslutning, sier Stenshall til E24.

Analytikeren mener at dersom man skal vente at en sjef skal gjøre en god jobb med Orklas strategi, så vil det ta en tid.

- Kan ikke legge skylden på Wiggen

Han viser til at Hagen har vært flere ganger tidligere har byttet ut konsernsjef i Orkla. Jens P. Heyerdahl forlot selskapet i 2000, Finn Jebsen i 2005, og Dag Opedal i 2010. Nå kan det altså være den trofaste Orkla-mannen Wiggen sin tur.

- Jeg antar at Sten Erik Hagen selv har vært misfornøyd med aksjeutviklingen. Han kan imidlertid ikke legge skylden på Wiggen for aksjeutviklingen i den siste tiden han har ledet Orkla nå, sier Stenshall.

E24 BØRS: Sjekk Orkla-aksjen det siste året

Stort press

Analytikeren sier at han tror at det nok ligger et stort press til grunn på Hagen også fra andre store aksjonærer i industrikonsernet.

- Etter at Elkem Solar ble solgt til Kina har det vært noen mindre salgstransaksjoner, men siden Hagen og Wiggen i fjor høst annonserte rendyrkingen av Orkla som merkevareselskap har det ikke kommet noen store kjøp. Men 6 måneder er ikke spesielt lang tid, sier Stenshall.

Det var på Orklas kapitalmarkedsdag i London 14. september at Wiggen sa at selskapet vil endre sitt strategiske fokus til merkevarer, og at aksjeporteføljen, som består av Rec, Borregaard og Sapa er utenfor selskapets fremtidige vekstområde.

Les mer: Orkla vil skille ut aksjeportefølje

Selskapet meldte dessuten at det skal fortsette å jobbe aktivt sammen med Rec, for å styrke virksomheten, for så å selge seg ut av det tapsslukende solenergi-selskapet det eier 39,7 prosent av.

Forventninger i markedet

Stenshall har tidligere vært kritisk til å varsle store salg og kjøp på forhånd.

- Prisforventningene har nok blitt skrudd opp, så jeg har stilt spørsmål om hvor lurt det har vært å annonsere denne strategien. Det har nødvendigvis skapt en del forventninger i markedet.

Han legger til at det det har vært en vanskelig tid for M&A (fusjoner og oppkjøp) i denne perioden.

- Den store risikoen med å få hast på seg er at man ved et salg kan få litt dårligere priser enn man kan forvente, mens når man skal kjøpe risikerer å måtte betale for dyrt, og det er vel egentlig det Wiggen så langt har konkludert med også, påpeker Stenshall.

Når det gjelder Orklas milliardsluk Rec, tror han ikke et eventuelt salg vil ha så stor betydning lenger.

- Rec har vært en hodepine for styret og investorer i lang tid, med bare triste utsikter. Orkla har vært på exit-jakt lenge, og det har vært konkrete forhandlinger med asiatiske selskaper.

- Nå er ikke Rec-posten verdt så mye for Orkla lenger, men jeg tror nok aksjemarkedet hadde reagert med svak lettelse ved et salg, sier Stenshall.

Les mer: Rec venter regninger på én mrd. etter nedleggelser

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om