SAS-sjefen sår tvil om det blir overskudd i år
I fjor klarte SAS å snu underskudd til overskudd. Det sa selskapet de ville få til i år også, frem til i dag. For nå ser de muligheten.
Konkurransen i flymarkedet har hardnet kraftig til de siste månedene, og mens kapasiteten i markedet øker er marginene under full beleiring.
Siden krisen i 2012 har SAS gjennomført en omfattende restrukturering og klarte for regnskapsåret 2012/2013 å få til et lite overskudd, noe som var første gangen på mange år.
Så langt har SAS-sjef Rickard Gustafson og resten av SAS-ledelsen sagt at markedet kan vente et overskudd i år også, men nå sår de tvil om målet.
I sin første kvartalsrapport for 2013/2014 (SAS har et avvikende regnskapsår som slutter ved utgangen av oktober), så står ikke lenger lovnaden fast.
- En positiv EBT (resultat før skatt, journ. anm.) er ventet, ekskludert den positive effekten fra endringen av pensjonsbetingelsene i regnskapsåret 2013/2014, skrev konsernsjef Rickard Gustafson i årsrapporten for 2012/2013.
I kvartalsrapporten for første kvartal (november 2013 til januar 2014) som ble offentliggjort fredag er målsettingen redusert til følgende:
- Potensialet finnes for å levere positiv EBT, ekskludert den positive effekten fra endringen av pensjonsbetingelsene, skriver Gustafson.
SAS har hele tiden tatt forbehold om at store, uventede hendelser eller store endringer i faktorer de ikke kan kontrollere, som bensinprisene, kan komme i veien for å levere et overskudd. Dette er ikke endret.
SAS-sjefen skriver likevel at «anslagene for året står fast», og viser blant annet til at bookingvolumene ved inngangen til andre kvartal (februar) er på samme nivå som året før.
«Utbytteaksjene» til SAS går som varmt hvetebrød
Slik ser SAS-tallene ut for deres første kvartal (i svenske kroner):
- Omsetning: 7,87 milliarder (9,60)
- Passasjeromsetning justert for valuta og Widerøe-salg: opp 4,9 prosent
- Enhetskost justert for valuta og drivstoffpriser: ned 3,2 prosent
- Resultat før skatt og engangskostnader: - 1,7 milliarder (- 745 millioner)
- Driftsmargin (EBIT): 1,7 prosent (- 5,5 prosent)
- Resultat før skatt: - 146 millioner (-767 millioner)
- Kontantstrøm fra drift: - 908 millioner (- 441 millioner)
*Tallene i parentes er tallene fra samme periode året før, inkludert Widerøe som nå er solgt.
Resultatet før skatt på minus 146 millioner svenske kroner var dårligere enn det analytikerne hadde ventet. Ifølge Dagens Indsutri lå konsensus på minus 41,3 millioner i forkant, og viser til tall fra SME Direkt.
Anslaget for omsetningen lå på 8,35 milliarder svenske kroner, mens det altså endte på 7,87 milliarder.
Tøff flysesong for bransjen
Det er tradisjonelt vinterhalvåret som er tøffest for flyselskapenes regnskaper, mens sommerhalvåret er tiden når pengene virkelig tjenes.
Selv med denne sesongeffekten, skriver konsernsjef Rickard Gustafson at flymarkedet er presset.
- Det første kvartalet er sesongmessig det svakeste, men dette kvartalet var også preget av overkapasitet og lav vekst, som la press på marginene i hele markedet, skriver SAS-sjefen i kvartalsrapporten.
- Selv om resultatet er som ventet, er det ikke tilfredstillende. Trenden i markedet viser gnaske tydelig hvor viktig det er å holde et høyt tempo på våre tre strategiske prioriteringer: Å etablere en effektiv driftsplattform, å vinne kampen om Skandinavias frequent travelers og å investere i fremtiden.
SAS-sjefen er spesielt fornøyd med at selskapet har klart å kutte enhetskostnaden med 3,2 prosent sammenlignet med samme periode året før.
- Med stadig mer konkurransedyktig kostnadsbase kan vi kjempe om frequent travelers mer effektivt, skriver Gustafson.
SAS har den siste tiden tatt store grep for å friste sin viktigste målgruppe til å velge SAS både på jobbreise og på ferie.
SAS-ledelsen har gjentatte ganger vist til at rundt 10 prosent av Skandinavias befolkning står for 70 prosent av omsetningen i markedet, og at det er disse man ønsker å tiltrekke.
SAS pusser opp Eurobonus: Vil skaffe 1,8 mill. nye medlemmer
Blant grepene SAS har tatt er å lansere en stor oppgradering av Eurobonusprogrammet, introdusere Fast Track-sikkerhetskontroll på flere flyplasser i Norge, bestille nye langdistansefly, og mye mer.
Selskapet har også lansert 44 nye ruter som skal i gang i år.
Les også: