Gull går mot et nytt grått år

Gull ble til gråsten i 2013 og utsiktene gullprisen i 2014 er dyster.

HAR MISTET LITT GLANS: Prisen på gull har falt kraftig i 2013.
Publisert: Publisert:

Da 2012 gikk over til 2013 var gull et av de aller heteste investeringsobjekter med spådommer om priser på 2.000 dollar per unse (cirka 31,1 gram) og mer. I det 2013 er spådommene at prisen skal falle videre til 1.000 dollar.

2013 ble året da oppsvinget i gullprisen endte.

Etter å ha syvdoblet seg fra bunnen i 2000 til toppen i 2011, falt prisen med 28 prosent til 1.202,30 dollar i løpet av året som har gått.

E24 Børs: Sjekk fallet her

Det er det første året med prisfall siden 2000 og den største årlige nedgangen siden 1984, skriver Marketwatch.

- Gull har mistet sin glans som investeringsobjekt i 2013, slår administrerende direktør Jeffrey Wright i H.C. Wainwright overfor nettavisen.

Pengetrykking

En sterkt medvirkende årsak til prisoppgangen for gull i årene forut for 2013 var frykt for inflasjon som følge av den amerikanske sentralbankens massive pengetrykking.

Denne pengetrykkingen har blant annet skjedd i form av månedlige kjøp av obligasjoner i markedet for 85 milliarder dollar i måneden.

Men inflasjonen har uteblitt. I tillegg varslet sentralbanken i vår at de snart skulle begynne å trappe ned obligasjonskjøpene.

- Nedtrappingsspøkelset har svevet over markedet siden mars i 2013, sier sjefanalytiker Chintan Karnani i Insignia Consultants til Marketwatch.

Karnani peker på at gullprisen i 2013 ofte har reagert negativt på nyheter som burde ha gitt prisøkning.

Har reagert unormalt

Usikkerheten om når sentralbanken ville begynne nedtrappingen burde isolert sett holdt gullprisen opp.

Heller ikke da amerikanske politikere ikke klarte å snekre sammen et statsbudsjett og stengte deler av statsadministrasjonen steg gullprisen. Den usikkerheten slike hendelser skaper bruker å gi et løft i prisen på gull.

Da den amerikanske sentralbanken i desember annonserte den første nedtrappingen av obligasjonskjøpene fra 85 til 75 milliarder dollar førte det til et umiddelbart fall i gullprisen på tre prosent.

En trussel

Det som nå ligger som en trussel over gullprisen er at de aller fleste regner med at sentralbanken vil trappe ned obligasjonskjøpene ytterligere i månedene som kommer.

- Teoretisk sett leder mindre pengetrykking til mindre utvanning av den amerikanske dollaren som igjen leder til lavere inflasjon. Det er logisk sett negativt for gull som er brukt som en investering for å beskytte seg mot inflasjon, sier toppsjefen Adam Koos i Libertas Wealth Management.

De som tror på teknisk analyse ser heller ikke lyst på utsiktene for gullprisen i året som nettopp har startet.

- Uheldigvis for de som eier gull er det ingen bunn i sikte sett fra en teknisk analyseståsted, sier Koos.

Les også:

Ligger an til verste «gull-år» siden 2000- Derfor faller gullprisenGullprisen har falt 25 prosent siden aprilGull på vei mot det verste kvartalet siden 1920

Publisert: