Solvik-Olsen gir Norwegian-støtte i brev til USA
Den norske samferdselsministeren gir støtte til Norwegians søknad om å få fly til USA. Han ber heller amerikanerne bli med på å passe på at flyselskapene følger lover og regler.
- Jeg mener vi ikke bør hindre opprettelsen av nye forretningsmodeller bare fordi vi ikke kan vite helt hvordan de utvikler seg. Vårt ansvar er isteden å opprettholde og håndheve et robust nasjonal og internasjonal lovgivning.
Det har samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen skrevet i et brev til sin amerikanske ministerkollega Anthony Foxx, i forbindelse med Norwegians søknad om en lisens til å operere sine irske langdistansefly til landet.
I brevet minner han USA om at Norge er en del av Open Skies-avtalen mellom Europa og USA. Den sørger for at begge de to regionene skal godkjenne hverandres flyselskap, så lenge de driver etter regelverket.
Brevet ble sendt den 3. februar i år, før Norwegian hadde fått sin driftslisens (AOC) i Irland for sitt irskbaserte datterselskap for langdistanseflyene, kalt Norwegian Air International (NAI).
Samferdselsministeren understreket at han la til grunn at Norwegian ville få lisensen av irske myndigheter, noe selskapet også fikk.
SAS vedlikeholder Qatars Dreamlinere
Utenlandske flyselskap må søke amerikanerne om et såkalt Foreign Air Carrier Permit, for å kunne drive flytransport til og fra USA. Norwegian har allerede en slik amerikansk tillatelse for sin norske virksomhet, men trenger en ny for sitt irske langdistanseselskap.
Tidligere i vinter uttalte samferdselsministeren at han er positiv til Norwegian, men at han ikke ville ha noe av at man bruker asiatisk personell for å drive ned lønninger.
- Vil stimulere konkurransen
I brevet til Anthony Foxx minner vår egen samferdselsminister om grunnlaget for flyavtalen mellom Europa og USA.
- Partene undertegnet avtalen for å stimulere konkurransen mellom flyselskapene, uten unødvendig statlig innblanding. Det er liten tvil om at Norwegian vil stimulere konkurransen over Atlanteren, skriver Solvik-Olsen.
Han viser også til at rutetilbudet vil «utvide mulighetene for passasjerene», ettersom Norwegian kun opererer direkteruter, der man i mange tilfeller må mellomlande i dag. I tillegg viser han til at Norwegians formål er å senke prisene, noe flyavtalen mellom USA og Europa også skal bidra til.
Sir Richard Branson til Bjørn Kjos: Lykke til!
En av de store stridstemaene rundt Norwegians langdistansesatsing er om de prøver å utfordre arbeidsvilkårene for kabinansatte og piloter. Mens flere fagforeninger mener selskapet driver sosial dumping gjennom den nye selskapsstrukturen, mener Norwegian at de ansetter folk på de lokale vilkårene i de landene de er basert i.
I flyavtalen mellom USA og Europa er det en egen artikkel om den sosiale dimensjonen. Den sier at avtalen ikke skal føre til at man undergraver arbeidsforhold eller -vilkår som er nedfelt i landenes lover og regler.
I brevet skriver Solvik-Olsen at han så langt ikke har sett at USA har delt sin forståelse av hva den sosiale dimensjons-delen av avtalen innebærer.
- Men jeg mener vi begge er interessert i å finne den riktige balansen mellom virkelig innovative aktiviteter, som tjener økonomien som helhet, og aktiviteter som ikke er i tråd med en trygg og legitim opprettholdelse av amerikansk og europeisk luftfart, skriver Solvik-Olsen.
- Kjos truet med å ødelegge karrieren min
Heftig høringsrunde
Den amerikanske samferdselsministeren Anthony Foxx ble innsatt i juli i fjor, og det tok ikke lang tid før han og departementet i Washington mottok brev etter brev fra organisasjoner, bedrifter og enkeltpersoner.
Alle ville si sitt om Norwegians søknad for en lisens for å fly til USA med sitt irsk-registrerte selskap Norwegian Air International.
Mens reiselivet i USA, inkludert borgermesteren i Disney-byen Orlando, har støttet Norwegians søknad, har flere fagforeningen i USA vært kritiske.
Europeiske flyselskaper som SAS og Lufthansa har også uttalt seg kritiske til Norwegian, mens British Airways og Finnair ikke ville bli med på kritikken. British Airways og Finnair opererer nemlig selv baser i Asia.
Flygiganter reserverer seg mot USA-kritikk av Norwegian
Amerikanske toppolitikere i Washington har også kastet seg inn i striden rundt Norwegians lisens for å fly til USA, men politikerne har skilt seg i to leire.
Til tross for engasjementet, har det amerikanske samferdselsdepartementet sittet stille i båten foreløpig, og de har sendt ut et så å si likt svar til alle høringsuttalelsene:
- Gitt antallet interesserte parter som har sendt inn høringsuttalelser til NAIs søknad, og at saken avventer en beslutning i departementet, er jeg sikker på at du forstår at vi ikke kan kommentere grunnlaget i NAIs søknad, skriver departementet i svarene sine, før de takker for de respektive innspillene.
Dette er også svaret vår egen samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen har fått.
Les også: