ETT ÅR SIDEN LEHMAN KOLLAPSET: Han advarte mot Lehman-konkursen
Herleif Håvik skrev i juli i fjor at en Lehman-konkurs ville bli «så stygg man nesten ikke klarer å forstå rekkevidden».
Tirsdag er det ett år siden investeringsbanken Lehman Brothers måtte legge inn årene. Konsekvensen de neste dagene var en nedsmelting av verdens finansmarkeder. Bankene, som tidligere hadde vært ansett som absolutt sikre, måtte betale skyhøyt for å låne penger.
- Vi fikk en viktig påminnelse om at bankene ikke er helt sikre. En ny lekse om at bankene lever av tillit, sier Herleif Håvik, som i dag er sjefstrateg i Pareto.
I fjor sommer ledet han rentegruppen i meglerhuset Carnegie.
Varslet om undergangen
I en kommentar publisert 11. juli på E24 skrev Håvik i fjor om en mulig konkurs i Lehman Brothers:
"En Lehman-konkurs, gitt bankens sentrale rolle som motpart i bilaterale derivater som kredittbeskyttelse, er nesten utenkelig. Men skulle man ønske å tenke gjennom også dette utfallet, vil man fort forstå hva den legendariske investoren Warren Buffet mente da han sa at derivater for kredittbeskyttelse var "finansielle masseødeleggelsevåpen".
Da vil vi få en situasjon så stygg at man nesten ikke klarer å forstå rekkevidden. Flere fond, og kanksje til og med banker, vil med sikkerhet kollapse i dragsuget."
Les Håviks kommentar: Lehman mot avgrunnen
Skjønte dramaet raskt
Håvik selv var på jobb da han fikk vite at Lehman gikk under, og forstod umiddelbart at dette vil bli dramatisk.
- Markedet fikk fullstendig panikk, og spreadene som bankene måtte betale for å låne ble skyhøye, sier Håvik.
Dermed falt også obligasjonene som bankene hadde utstedt kraftig i verdi.
- Mange av våre kunder hadde kjøpt aksjer eller dårlig sikret lån i bankene. Dette var en risiko som var vanskelig å hedge, og mange tapte mye penger. Fra Bear Stearns ble reddet i mars, falt indeksen for bankaksjer med 70 prosent, sier Håvik.
Konkurs nødvendig
Da Bear Stearns ble reddet av JPMorgan og Federal Reserve i mars, fikk aksjonærene tilbake noe. Kreditorene mistet ingenting. Amerikanske myndigheter fikk utover våren og sommeren kritikk for at de la til rette for såkalt moral hazard, ved at ledere og eiere av bankene fikk ekstremt godt betalt for gode tider, og slapp å ta smellen i dårlige.
Tidlig i september overtok staten ansvaret for Fannie Mae og Freddie Mac, de to største boliglånsbankene.
Men da Lehman stod foran avgrunnen, lot finansminister Paulson banken gå.
- Det var nok en fornuftig strategi, noen må gå konkurs. Aksjonærer og dårlig stilte kreditorer må tape penger iblant. Slik kommer disiplinene tilbake i markedene, sier Håvik i dag.
Les også: Goldman skryter av Lehman-konkursen