Markant fall på Wall Street

Nedgangen tiltok utover kvelden i de amerikanske aksjemarkedene torsdag. Adobe-aksjen falt kraftig etter oppkjøpsnyhet.

Publisert:

Alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street endte dagen klart ned. Teknologi-indeksen Nasdaq opplevde det tyngste fallet, men den bredt sammensatte S&P 500-indeksen endte også markant ned etter at børsfallet tiltok siste del av handelsdagen.

Slik så det ut ved stengetid:

  • S&P 500 falt 1,13 prosent
  • Nasdaq falt 1,43 prosent
  • Dow Jones falt 0,56 prosent

Blant de store teknologiselskapene var det stort sett nedgang. Microsoft-aksjen falt 2,7 prosent. Tesla og Twitter steg derimot moderat.

– Markedet fortsetter å være hakket når man vet det er et Fed-møte neste uke, sier Quincy Krosby, sjefsglobalstrateg hos LPL Financial, til Reuters.

Les på E24+

Amazon: ESG-vinner eller versting?

Den lille innhentingen aksjemarkedene opplevde onsdag holdt bare i en dag. Wall Street vinglet noe i går, men endte dagen opp.

Tirsdag var blytung på Wall Street, med årets verste fall for alle de tre nøkkelindeksene. Den kraftige nedgangen kom etter at inflasjonen i USA for august dempet seg mindre enn ventet.

Rentemøte neste uke

– Dette er et markedet som venter på den neste katalysatoren, sier Fiona Cincotta, senior finansmarkedsanalytiker hos City Index, til Bloomberg.

USAs sentralbank, Federal Reserve (Fed), holde rentemøte og setter styringsrenten neste uke. Nå er man inne i den såkalt stilleperioden i forkant av møtet hvor sentralbanktoppene ikke uttaler seg.

– Det vi så i nedsalget tirsdag var en reprising av forventningene man har til Fed. Frem til vi virkelig hører fra Fed vil vi ikke få noen veldig klar retning, sier Cincotta videre.

Markedet har priset helt inn at Fed hever styringsrenten med 0,75 prosentpoeng neste uke, ifølge CMEs Fedwatch-verktøy. Det vil i så fall være tredje gang på rad at renten heves så mye.

Oljeprisfall

Oljeprisen falt noe utover ettermiddagen. Rundt stengetid på Wall Street ligger nordsjøolje (brent spot) på 90,8 dollar fatet, ned fire prosent siden midnatt.

– Det er mange krefter som dikterer prisbevegelsene i oljemarkedet akkurat nå, med økonomisk usikkerhet helt der oppe. Den sterkere dollaren er potensielt en annen motvind, sier Craig Erlam, megler hos OANDA, til Reuters.

Flere store amerikanske oljeselskaper falt på børs torsdag. Exxon endte ned 2,91 prosent, Chevron falt 1,61 prosent og Occidental Petroleum falt 3,15 prosent.

Bekymring for svakere økonomiske tider og lavere etterspørsel etter olje trekkes jevnlig frem som forklaring på at oljeprisen har falt fra toppnivåene i kjølvannet av Ukraina-krigen. Reuters peker også at man avverget jernbanestreik i USA, noe som kunne rammet drivstofftransport.

Les på E24+

Forutså finanskrisen – nå spår de krisemarked

Sterkere dollar kan også påvirke oljeprisen negativt da den handles i dollar. Når dollaren blir dyrere får de som sitter på andre valutaer mindre kjøpekraft inn i oljemarkedet.

Oljemegler Tamas Varga hos PVM til Reuters at det ikke er sikkert man vil kunne utfordre 100 dollar-grensen akkurat nå, men at det virker som man ser et bunnpunkt for oljeprisen nå i området rundt 90 dollar fatet mye på grunn av krigsrelatert forsyningsfrykt.

Adobe-aksjen stuper

Før børsåpning på Wall Street leverte programvareleverandøren Adobe tall for tredje kvartal. Selskapet kan vise til 4,43 milliarder dollar, tilsvarende 45 milliarder kroner i omsetning. Analytikeren fra Refinitive forventet det samme, skriver CNBC.

Adobe la også frem oppdatering på guidingen for omsetningen i fjerde kvartal. Oppdateringen faller under forventningene hos Wall Street-analytikerne.

Samtidig nærmer programvaregiganten en avtale om oppkjøp av Figma, som produserer lagringsprogramvare for lettere samarbeid i arbeidsmiljøet. Figma er en direkte konkurrent for Adobe` XD-program,

Ifølge CNBC har Adobe sagt at kjøpesummen skal være verdt 20 milliarder dollar eller litt over 203 milliarder kroner. Summen skal bestå av en blanding av kapital og aksjer.

Adobe-aksjen stupte 16,8 prosent torsdag. Siden nyttår har aksjen fall rundt 45 prosent.

Amerikansk tallslipp

Flere tall som gir en pekepinn på amerikansk økonomi ble lagt frem torsdag.

Først ut var det jobbtall, i et svært stramt arbeidsmarked der ledigheten er lav. Oversikten over for antall førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd (jobless claims) i USA kom inn lavere enn ventet.

Antallet landet på 213.00 i forrige uke, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet, ifølge Infront. På forhånd var det ventet antall førstegangssøkende å være 226.000.

Detaljhandelsomsetningen var opp 0,3 prosent på månedsbasis i august. På forhånd var det ventet at detaljomsetningen skulle være uendret på månedsbasis.

Industriproduksjonen var ned 0,2 prosent på månedsbasis i august. Det var forventet at industriproduksjonen skulle stige til 0,1 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no