Resultathopp for Aker BP – vil øke utbyttet

Oljeselskapet har vokst kraftig det siste året. I fjorårets siste kvartal landet resultatet før skatt på 2,2 milliarder dollar og Aker BP varsler økt utbytte.

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik.
Publisert:

Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik sier seg godt fornøyd med kvartalet.

- Det jeg er mest opptatt av er de industrielle resultatene som ligger bak. Vi har hatt ekstremt høy produksjonseffektivitet på 95 prosent gjennom kvartalet, egentlig gjennom hele siste halvår av 2022, sier han til E24.

Les også

Signerer storkontrakter med Aker BP: – Nå er arbeidet i gang

Det Kjell Inge Røkke-dominerte olje- og gasselskapet Aker BP legger fredag frem resultatene for fjerde kvartal.

Tallslippet viser at selskapet har vokst kraftig det siste året, og selskapet varsler også en økning i utbyttene til aksjonærene.

Før jul leverte Aker BP og partnerne utbyggingsplaner for hele ti prosjekter på sokkelen, som innebærer planer om å investere rundt 200 milliarder kroner frem til 2028.

Ifølge Hersvik har det vært en økning i kostnader på prosjekter, men han sier at prisene «roet seg ned litt» mot slutten av året.

- Vi ser nok at enkelte segmenter, som er mer eksponert mot global økonomi, for eksempel stålpriser, faller tilbake igjen til mer normaliserte nivåer. Andre indekser, som er mer Norge-spesifikke, for eksempel timepriser, følger den inflasjonsbanen som vi anslo i tredje, fjerde kvartal i fjor, sier han.

Øker utbyttet

Utbyttet for 2023 økes til 2,2 dollar per aksje, opp fra 2,0 dollar per aksje. Per kvartal tilsvarer det et utbytte på 0,55 dollar per aksje.

  • Omsetningen økte til 3,8 milliarder dollar i fjerde kvartal fra 1,9 milliarder dollar i tilsvarende kvartal året før, viser kvartalsrapporten.
  • I samme periode steg brutto driftsresultat (ebitda) til 3,5 milliarder dollar fra 1,6 milliarder dollar.
  • Resultatet før skatt landet på 2,2 milliarder dollar og etter skatt satt Aker BP igjen med 112 millioner dollar.
  • I fjerde kvartal året før var resultatet på 1,2 milliarder dollar før skatt og 355 millioner dollar etter skatt.
  • På forhånd ventet analytikerne en omsetning på 3,9 milliarder dollar, et brutto driftsresultat på 3,5 milliarder dollar, et resultat før skatt på 2,1 milliarder dollar og et resultat etter skatt på 105 millioner dollar, ifølge TDN Direkt.

Høyere oljepris, lavere gasspris

Aker BP har tidligere oppgitt prisene selskapet oppnådde i fjerde kvartal:

  • Selskapet fikk 86,6 dollar fatet for oljen sin, opp fra 78,8 dollar fatet i fjerde kvartal året før.
  • Selskapet fikk 150,4 dollar per fat oljeekvivalenter for gassen sin. Det var ned fra 169,5 dollar fatet i fjerde kvartal året før.
  • Aker BP produserte 432.000 fat oljeekvivalenter per dag i fjerde kvartal, opp fra 207.000 fat om dagen i fjerde kvartal året før.
Les på E24+

Sammenligningen som gjør oljeaksjer billige

Aker BP legger også frem hva selskapet venter av produksjon og investeringer i 2023. Selskapet venter at produksjonen vil bli på mellom 430.000 og 460.000 fat oljeekvivalenter per dag.

Samtidig anslår selskapet investeringene til mellom 3 og 3,5 milliarder dollar.

Pengebruken på leting er anslått til mellom 400 og 500 millioner dollar.

Selskapet tar som tidligere varslet nedskrivninger. Verdiene skrives ned med 636 millioner dollar, hvorav 499 millioner dollar gjelder Wisting-prosjektet etter at det ble utsatt.

Publisert:

Her kan du lese mer om