Forsiktig oppgang på Oslo Børs

Hovedindeksen på Oslo Børs hentet seg inn etter kraftig fall etter lunsjtid fredag, og endte med forsiktig oppgang. Samtidig faller gassprisen videre.

På en uke har gassprisen falt med en tredjedel.
Publisert:

Oslo Børs har vekslet mellom forsiktig oppgang og nedgang i løpet av handelen fredag.

Ved stengetid pekte Hovedindeksen forsiktig opp 0,25 prosent.

Utviklingen i Oslo kom etter nedgang på Asia-børsene i morgentimene, og en noe forsiktig oppgang på Wall Street etter en sterk sluttspurt torsdag kveld.

Olje og gass i hver sin retning

Pilene peker nedover for gassprisen fredag ettermiddag. Ved børsens stengetid fredag ettermiddag er prisen ned drøye ni prosent siden midnatt.

På en uke har gassprisen blitt barbert med rundt en tredjedel. Likevel koster gassen fortsatt om lag fem ganger mer enn for ett år siden.

Råvareanalytiker Ole Hvalbye i SEB advarer mot å legge for mye i prisfallet.

– Når prisene faller med 100 euro på en liten uke, så er det jo fra ekstremt høye nivåer, og det viser hvor stor volatiliteten i dette markedet er, sa Hvalbye til E24, torsdag.

Oljeprisen har derimot klatret noe etter en tung uke. I skrivende stund ligger den på 94,6 dollar per fat nordsjøolje, en oppgang på 2,6 prosent siden midnatt.

Den lille innhentingen knyttes blant annet til møtet i oljegrupperingen OPEC+ mandag, skriver Bloomberg. Ifølge nyhetsbyrået har Saudi-Arabia luftet muligheten for å kutte i produksjonen, selv om det er ventet at den holdes stabil.

Torsdag bidro oljeprisen og flere tungvektere til å trekke Oslo Børs markant nedover.

Les på E24+

Fem eksperter: Slik ville vi investert 100.000 kroner nå

Oljemarkedet følger også med på forhandlingene om å få atomavtalen med Iran på beina igjen, som kan åpne for mer olje inn på markedet på sikt. Iran sier de har sendt et konstruktivt svar til USAs forslag om å gjenopplive avtalen fra 2015, mens USAs utenriksdepartement mener svaret «dessverre ikke konstruktivt».

Torsdag bidro oljeprisen og flere tungvektere til å trekke Oslo Børs markant nedover.

Les også

G7-landene vil ha pristak på russisk olje

Månedens viktigste tall

Fredag kom det som omtales som «månedens viktigste tall» i USA og som viser hvor mange nye jobber det ble skapt i USA utenom landsbruket.

Fasiten for august måned ble 315.000 nye jobber.

På forhånd var det ventet en oppgang på 298.000 nye jobber i august, ifølge konsensusestimater fra Bloomberg. Måneden før, i juli, vokste antall nye jobber med overraskende sterke 528.000.

Ledighetsraten gikk samtidig opp til 3,7 prosent i august. Denne var ventet å ligge i ro på 3,5 prosent.

Lønnsveksten la seg på årlige 5,2 prosent i august, mot ventede 5,3 prosent.

Wall Street stiger svakt kort tid etter åpningstid fredag ettermiddag norsk tid.

Hydrogenpro steg

Blant oljeselskapene falt Equinor 0,72 prosent, mens Vår Energi endte ned 2,34 prosent. Aker BP endte samtidig opp 4,37 prosent.

Norsk Hydro steg 1,55 prosent, som en annen av de mest omsatte aksjene fredag, mens tørrlastrederiet Golden Ocean endte ned 2,61 prosent.

Hydrogenpro er blant børsvinnerne så langt fredag. Aksjen til hydrogenselskapet er opp 10,53 prosent ved stenging.

Flere selskaper kom med tall og nyheter før børsåpning:

  • Plastresirkuleringsselskapet Agilyx har hentet drøyt 150 millioner kroner i en rettet emisjon. Tegningskursen var 24 kroner per aksje, det samme som Agilyx-aksjen sto i ved stenging torsdag. Agilyx-aksjen endte ned 0,42 prosent til en kurs på 23,9 kroner ved børsens stengetid.
  • Hydrogenselskapet Teco 2030 økte underskuddet og reduserte inntektene i første halvår 2022, målt mot samme tid i fjor. Selskapet skriver at tallene var i tråd med forventningene og viser at man er i en utviklingsfase. Både utviklingen av brenselceller og fabrikken i Narvik skal være i rute, ifølge Teco 2030.
  • Det landbaserte oppdrettsselskapet The Kingfish Company økte underskuddet i første halvår av 2022, målt mot samme periode i fjor. Omsetningen doblet seg samtidig.
Les på E24+

Nå kan Seadrill bli en utbytteaksje igjen

Nedgang i Asia

Det var en blandet start for de viktigste børsene i Asia fredag morgen, uten de aller største utslagene. Utover morgen har det derimot beveget seg mot moderat nedgang de fleste steder.

Hongkong-børsen har vært tydeligst ned hele morgen, og falt over én prosent i 8.30-tiden.

Les også

Elbil-aksjer faller på Hongkong-børsen

I USA startet dagen med fall for aksjemarkedene torsdag, men etter en sterk sluttspurt endte gårsdagen over på plussiden for alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street. Fredag morgen er det forsiktig nedgang i førhandelen på Wall Street.

Les på E24+

Dette skjer i dag: Hvordan går det med arbeidsledigheten?

Publisert:
Gå til e24.no