Krisebank stupte på positiv Wall Street

Wall Street starter uken med oppgang, mens markedet vender blikket mot USAs sentralbanks rentemøte. Krisebanken First Republic stupte 47 prosent.

Aksjen til First Republic Bank har stupt rundt 90 prosent den siste måneden.
Publisert:

De toneangivende indeksene steg forsiktig fra start mandag. Etter at utviklingen var blandet et par timer ut i handelen, endte det til slutt med grønne tall.

Slik ser det ut ved stengetid klokken 21.00 norsk tid:

  • Dow Jones endte opp 1,2 prosent.
  • Nasdaq endte opp 0,39 prosent.
  • S&P 500 steg 0,89 prosent.

Børsene i Norge og Europa svingte voldsomt gjennom dagen. Hovedindeksen på Oslo Børs var ned rundt to prosent, men snudde til slutt opp og endte dagen med oppgang på 1,07 prosent.

Svingningene kommer etter den senere tids bankuro, hvor både Silicon Valley Bank (SVB) og Silvergate gikk over ende for litt over en uke siden, og nyheten om at kriserammede Credit Suisse nå blir kjøpt opp av storbanken UBS.

Les på E24+

Bankaksjonærenes utbyttevår har blitt mindre trygg

Sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, har sin teori på hvorfor markedet nå snur opp igjen.

– Hovedgrunnen til at det snur er nok fordi fokuset i dag tidlig var på hybridobligasjonener. Disse valgte de å slette helt i avtalen mellom Credit Suisse og UBS. Det skapte frykt for at slike obligasjoner var mindre sikker enn man trodde. Nå har SNB (den sveitsiske nasjonalbanken) vært ute og sagt at dette ikke blir den nye normalen, sa Bruce til E24 mandag.

– Bankfinansiering kunne fort blitt veldig dyrt om de ikke kom på banen med den meldingen. Da den omsider kom, snudde det opp og litt av uroen forsvant, er han rask med å legge til.

Les også

Dette er bankkaoset

Opptur for regionbankindeks

Regionbankindeksen i USA, SPDR Region Banking ETF steg 1,11 prosent på Wall Street mandag etter å ha falt 14 prosent forrige uke, ifølge CNBC. Disse bankene har vært i hardt vær etter at SVB kollapset for rundt halvannen uke siden.

Det ble skapt usikkerhet knyttet til om kundenes innskudd var trygge. Det har også blitt sådd tvil om bankene har store underliggende tap på obligasjoner, gjeldspapirer og problemer det kan skape dersom bankene må selge disse for å hente mer penger.

Wall Street forventer at det vil være nødvendig med flere tiltak for å gjenoppbygge tilliten til banksystemet, skriver CNBC.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

First Republic stupte

Søndag inngikk sentralbanken i USA og flere andre land sammen om en valutaavtale for å styrke likviditeten, altså at bankene har evne til å betale løpende utgifter.

First Republic Bank-aksjen falt 47,24 prosent mandag, etter at kredittvurderingsbyrået S&P 500 har nedgradert banken fra BB+ til B+, skriver CNBC.

Aksjen falt 26 prosent forrige uke, og er ned 90,1 prosent denne måneden.

First Republic ble reddet av en rekke storbanker som sikret innskudd på 30 milliarder dollar, som tilsvarer over 320 milliarder kroner. Avtalen ble organisert av amerikanske myndigheter.

Les også

Sjeføkonomer tror boliglånsrenten kan bli høyere

Rentemøte i USA

Onsdag denne uken er det duket for rentemøte i den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed). Sentralbanksjef Jerome Powell har fått mer å tenke på etter bankurolighetene som har rammet USA, og resten av verden.

Tidligere har Powell uttrykt at han vil gjøre det som må til for å få ned inflasjonen (prisveksten) til målet på to prosent. I februar kom prisveksten inn på 6 prosent. Det er et fall fra 6,4 prosent i januar.

Styringsrenten ligger nå på et intervall mellom 4,5–4,75 prosent.

Les også

«Dr. Doom» om Fed: – Uansett hva de gjør, så ender de opp i trøbbel

Ifølge CME Group priser markedet inn rundt 75 prosent sjanse for at Powell vil sette opp renten med 0,25 prosentpoeng, mot 25 prosent sannsynlighet for en uendret styringsrente. Tallene har svingt mye den siste tiden, og var i dag tidlig på 50 prosent sjanse for hvert av de to utfallene.

– De neste 48 timene er kritiske for å se om Fed har nåde, sier Jeff Kilburg, administrerende direktør i KKM Financial til CNBC.

– Hvis de viker unna, er det enten fordi de er veldig bekymret, eller så er de kanskje bare redde for det de ikke vet, fortsetter han.

PS! Wall Street åpner klokken 14.30 og stenger klokken 21.00 norsk tid denne uken og neste uke. Dette er fordi USA gikk over til sommertid i helgen, to uker før Norge gjør det samme.

Publisert:

Her kan du lese mer om