Derfor bruker Statoil mindre penger: – En utrolig reise

Norges oljegigant strør mindre penger utover norsk sokkel, men hevder at den får mer ut av hver krone.

BRUKER MINDRE: Statoil bruker mindre penger enn tidligere ventet på store prosjekter som Johan Sverdrup og Aasta Hansteen, og det gjør at investeringene i 2017 blir åtte milliarder kroner lavere enn selskapet hadde spådd. Her gjør installasjonsskipet Thialf klart til installasjon av stigerørsplattformen på Johan Sverdrup-feltet i juli i år.

Foto: Jan Arne Wold, Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– To ganger i året gjør vi en fullstendig gjennomgang av alle våre prosjekter, sier konsernsjef Eldar Sætre i Statoil til E24.

Etter en fersk slik gjennomgang har selskapet nå funnet ut at det kommer til å bruke rundt åtte milliarder kroner mindre enn ventet i 2017.

Anslaget på investeringene i år kuttes dermed til 10 milliarder dollar, fra tidligere 11 milliarder dollar.

Dette skyldes en solid omgang med sparekniven i de mange prosjektene selskapet jobber med, og ikke at det er noen betydelig reduksjon i selskapets aktivitet.

– Dette er faktisk ikke mindre aktivitet. I all hovedsak er dette prosjektgjennomføring, sier Sætre.

Statoil la torsdag frem tall for tredje kvartal, med et svakere resultat enn ventet og tap på bunnlinjen delvis knyttet til nedskrivninger i USA. Men selskapet leverer klar fremgang sammenlignet med i fjor.

Selskapet gleder seg nå over at flere prosjekter kutter kostnader så det synger etter.

– Vi får langt mer for mindre, og det er jo veldig hyggelig, sier finansdirektør Hans Jakob Hegge til E24.

– Dette er jo for en stor del en kjempepositiv effekt av et langsiktig forbedringsarbeid, sier han.

Følg nyhetene om Statoil. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Les også

Svakere enn ventet fra Statoil

Mange jern i ilden

Selskapet jobber nå med rundt 30 prosjekter, inkludert gigantprosjekter som Johan Sverdrup-prosjektet i Nordsjøen til 92 milliarder kroner og Aasta Hansteen i Norskehavet til 38 milliarder kroner.

– Nesten uten unntak så er det en fortsatt positiv utvikling, sier Sætre.

Totalt har gassprosjektet Aasta Hansteen sprukket med fire milliarder kroner siden utbyggingsplanen ble godkjent i 2013, mye på grunn av valutaeffekter.

Men regningen for prosjektet har faktisk krympet med en milliard kroner fra anslaget på denne tiden i fjor, ifølge regjeringens tall i statsbudsjettet for 2018.

Kutter milliarder

Investeringsanslaget for det gigantiske Johan Sverdrup-feltet er redusert med flere titalls milliarder kroner siden 2015, mye på grunn av mer effektiv boring og annen effektivisering.

– Sverdrup er det prosjektet som hele tiden systematisk har beveget seg nedover, fra en «break even» som jo lå på godt over det dobbelte ned nå til under 20 dollar fatet, sier Hegge.

– Det er en utrolig reise de har vært på, senest nå i kvartalet med fem milliarder ned til 92 milliarder kroner for fase én, sier han.

«Break even» eller balansepris er et uttrykk som brukes om den oljeprisen som kreves for at et felt skal være lønnsomt å bygge ut.

Statoil skryter av innsatsen fra leverandørene og av prosjektorganisasjonen i Sverdrup-feltet, som skal produsere fra slutten av 2019.

– I en portefølje på tretti prosjekter så blir det en god slump når du summerer det opp. Så det er ikke bare Sverdrup. Men vi liker godt å fortelle om Sverdrup, da, sier Hegge.

Les også

Statoil-sjefen dropper pensjonistlivet: Vil fortsette i opptil fem år til

Venter høyere investeringer

– Vi har ikke gitt noe investeringsanslag for neste år, men har indikert at det kan bli en svak økning, sa Sætre da han la frem tallene for tredje kvartal.

Han vil likevel vente til februar neste år med å fortelle markedet nøyaktig hvor mye selskapet planlegger å investere i 2018.

Hegge sier at det ligger mange gode prosjekter på bordet, men antyder at det fortsatt er uklart hvor mye mer selskapet har tenkt å bruke neste år.

– Det får vi komme tilbake til. Det som avgjør investeringsnivået er selvfølgelig hvor mange gode investeringsmuligheter du ha. Der har vi jo trukket frem neste generasjons portefølje med gjennomsnittlig balansepris på 27 dollar fatet, sier Hegge.

– Vi mener vi har mange gode investeringsmuligheter. Hvor mange vi velger å investere i er en del av fleksibiliteten vi har, og så er det hvor mye fart vi har på forbedringsarbeidet vårt. Det er en ligning med flere elementer, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Olje og gass
 3. Oljebransjen
 4. Teknologi
 5. Nordsjøen

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Troll Future har en balansepris på langt, langt, langt under 20 dollar

 2. Equinors sterkeste produksjon noensinne: Nå skal den øke videre

 3. Resultatene øker og gjeldstrykket minker

 4. Planene er klare og prisen er halvert: Slik blir Johan Castberg-feltet

 5. Betalt innhold

  Utbyggingen av Sverdrup koster mindre – og gir mer olje