Spår første britiske renteheving på ti år

Den britiske sentralbankens viktigste møte på lang tid er ventet å finne sted torsdag.

FØRSTE HOPP: Den britiske sentralbanksjefen Mark Carney er torsdag ventet å gjøre noe han aldri har gjort før – sette opp renten.
Publisert:

Om man skal tro analytikerne vil Bank of England sette opp styringsrenten torsdag ettermiddag klokken 13 norsk tid.

Det vil i så fall bli den første rentehevingen i Storbritannia på over ti år.

Bloomberg går så lang som å si at det er 90 prosent sjanse for en renteøkning. Ifølge DNB markets tror 48 av 59 analytikere at rentehoppet kommer.

– Budskapet blir antageligvis at det vil være behov for flere hevinger fremover for å få inflasjonen ned mot inflasjonsmålet på to prosent, sier analytiker Knut Magnussen i DNB Markets.

I dag er inflasjonen på tre prosent.

Reverserer Brexit-kutt

Etter Brexit-avstemmingen i fjor så den britiske sentralbanken det nødvendig å senke renten til 0,25 prosent.

Dette tror Magnussen vil bli reversert i dag.

– Vi tror imidlertid det blir med denne ene hevingen. Grunnen er todelt. For det første vil inflasjonen falle når impulsene fra kursvekkelsen avtar. For det andre er den økonomiske veksten allerede svekket og den vil antagelig bli ytterligere dempet fremover, sier han og forklarer at man kan ventet å se økt ledighet i tiden som kommer.

I forkant av dagens beslutning er det forventet at seks av ni britiske rentesettere i den pengepolitiske komiteen vil stemme for renteøkning, skriver Financial Times.

Les også

Michael Bloomberg: – Brexit er det dummeste et land noensinne har gjort

Venter uendret pund

Hva som skjer med pundet i etterkant av beslutningen, avhenger av hvor mange som stemmer for økning, og eventuelle andre signaler som utelukker nye rentehopp de neste årene, sier Viraj Patel i storbanken ING.

– Hvis det er flere enn to som stemmer imot, eller klare signaler om at det er uaktuelt med ny renteøkning om kort tid, vil pundet svekke seg, sier Patel til CNBC.

Det tror ikke Magnussen, som mener pundet vil holde seg uendret, med mindre sentralbanken kommer med uventede signaler.

– Dissens er alltid et tema, men som regel er det de eksterne medlemmene som stemmer i mot, så jeg tror ikke markedet vil legge så vekt på dette, sier han til E24.

Les også

Boris Johnson provoserer med soloutspill om brexit

ING tror imidlertid pundet vil svekke seg mot dollaren frem mot årsskiftet og tror pundet vil ende på 1,35 mot dollaren. I dag står pundet i 1,328 mot dollaren.

Selv om renten ser ut til å økes, er det lite som tyder på at balansen bygges ned. Økningen i beholdningen av statsobligasjoner som ble gjennomført i fjor høst, vil stå støtt, mener Magnussen.

– Bank of England vil med stor sannsynlighet fortsette å beholde nivået på beholdningen av verdipapirer, 435 milliarder pund i statsobligasjoner og ti milliarder pund i selskapsobligasjoner, sier han.

Hva skjer videre

Siden analytikerne stort sett er enige om utfallet av rentebeslutningen, følger derfor de fleste ekstra nøye med på signalene om veien videre.

Ifølge Financial Times har markedet priset inn tre økninger på 0,25 prosent over de neste to årene, og det er inkludert økningen som muligens kommer i dag.

Sammenlignet med tidligere innstramningsykluser oppfattes dette som en sakte økning.

Nå får du alle økonominyhetene ett sted. Last ned minE24 i Apple Store eller Google Play.

Publisert:
Gå til e24.no