MÅ HENTE NY EGENKAPITAL: Golden Ocean går tom for penger i mars

John Fredriksens tørrlastrederi må hente inn friske penger fra eierne.

RADARPAR. John Fredriksen og hans nærmeste medarbeider Tor Olav Trøim bruker mye tid på eierskapet i Seadrill.
Publisert:

Den ekstreme nedturen i tørrlastmarkedet og kunder som ikke kan betale for seg gjør at tørrlastrederiet Golden Ocean

OSE

GOGL

er i store problemer.

I forbindelse med fremleggelsen av resultatet for fjerde kvartal melder selskapet, som er kontrollert av John Fredriksen, at det vil gå tom for penger innen utgangen av mars slik situasjonen er nå.

- Når folk er tyver og kjeltringer og ønsker å snike seg unna avtaler, får det kraftig negative cash-konsekvenser som gir oss store problemer med lånebetingelser, sier Golden Ocean-sjef Herman Billung på kvartalspresentasjonen, ifølge Reuters.

Aksjen faller 23 prosent rett etter åpning på Oslo Børs.

Følg Golden Ocean med E24 Børs.

I forhandlinger

Derfor jobber selskapet med en total restrukturering av finansieringen. Ny egenkapital må komme inn og samtaler med kreditorene er satt i gang. I tillegg jobber ledelse med å avbestille en del av skipene det har kontrahert. Golden Ocean opplyses ikke hvor mye penger som må hentes inn.

Den lave aksjekursen til Golden Ocean gjør at dagens aksjonærer vil bli kraftig utvannet i en emisjon. Dermed kommer deltagerne i emisjonen til å kreve at kreditorene til den usikrede gjelden går bort i fra noen av sine betingelser for å redde selskapet, skriver selskapet i kvartalsrapporten.

- Hvis man finner en løsning med kreditorene og skipsverftene håper styret at man kan etablere et konstruktiv grunnlag for fremtidig drift i Golden Ocean, heter det i kvartalsrapporten.

Ratestup

Golden Ocean meldte for et par uker siden at det var i brudd med sine låneforpliktelser.

Golden Ocean levde fett på stigende tørrlastrater i flere år, og toppen ble nådd i fjor sommer. Etter at finanskrisen slo inn stupte ratene, og bunnen ble nådd i desember i fjor da capesizeratene, som er prisen for å leie de største skipene innen tørrlast, falt til 2316 dollar per dag.

I snitt var capesizeratene på 11.250 dollar dagen i fjerde kvartal. Den totale kostnaden ved å drive slike båter ligger rundt 15.000 dollar.

Oppturen i tørrlastmarkedet har gjort at en rekke rederier har kontrahert ekstremt mange nye skip. Golden Ocean advarer om at det kan føre til at det blir overkapasitet i markedet i 12 til 18 måneder til tross for at skrapingen har steget.

Null utbytte

Tørrlastrederiet fikk driftsinntekter på 171 millioner dollar i fjerde kvartal i fjor. Det er ned fra 281 millioner dollar i samme kvartal i fjor, men samtidig 8 millioner dollar mer enn det analytikerne ventet, ifølge Reuters.

Resultatet etter skatt endte på 27 millioner dollar - nøyaktig som ventet.

Styret foreslår at det ikke betales utbytte.

Les også:

Les også:

Les også:

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om