Knallrøde tall for Fornebu-utbygger

Fornebu-prosjekter gir Scandinavian Property Development en halv milliard i minus.

Olsen Olav
  • Ingrid H. Indseth
Publisert:

Avslutningen på fjoråret var ikke bra for Scandinavian Property Development

OSE

SPDE

, med røde tall i regnskapet og salg kun av noen parkeringsplasser.

Resultatet for fjerde kvartal ble en minus på 504,4 millioner kroner. I tillegg gikk 83 av andelseierne i storsatsingen Fornebu Boligspar til søksmål, med krav om å få tilbake pengene sine etter brutte tidsfrister og mye rot.

- Det primære fokuset i fjerde kvartal har vært å finne løsninger for andelseierne, sier kommunikasjonsdirektør i SPDE, Anne Grete Ellingsen.

Milliontap

Opprinnelig var målet at Fornebu skulle romme 6000 leiligheter og over 100 000 kvadratmeter næringsbygg, men så langt er bare første trinn i to boligprosjekter fullført.

- Det har vært lite aktivitet fordi markedet har vært avventende. Men nå er vi i gang med å bygge ut deler av Fornebu Hageby og Hundsund. I Rolfsbukta er første trinn ferdig, og det er kun noen få enheter igjen, sier Ellingsen.

Men prosjektene går med tap. Bare på byggetrinn 1 i Hundsund, et prosjekt på 40 leiligheter, forventer selskapet å tape 11,5 millioner kroner. De planlagte tre neste byggetrinnene i Fornebu Hageby er utsatt, og selskapet regner med et tap på fem millioner kroner på det første byggetrinnet.

Allikevel tror selskapet på flere salg i løpet av det kommende halvåret, både for næringseiendom og boliger.

- Vi har også et nytt rekkehusprosjekt hvor vi starter visninger i helgen, og det blir spennende, sier Ellingsen.

Forventer salg

SPDE måtte gå til aksjonærene, blant annet Orkla og Obos, for å få et lån på 250 millioner kroner i fjor. Det lånet skal reforhandles innen utgangen av mars.

Selskapet har en egenkapital, på 2,2 milliarder kroner, men har også en samlet gjeld til aksjonærer og finansinstitusjoner på rundt 2,5 milliarder kroner. I tillegg måtte selskapet skrive ned verdien eiendommene sine med 186,9 millioner kroner i forrige kvartal.

Selskapet satser på å få til salg i prosjektene på Fornebu, Hinna og i Odense innen sommeren, og skriver i sin vurdering av framtida at mener det sammen med aksjonærlån vil gi en bedre økonomi framover.

På Oslo Børs blir resultatene tatt godt i mot. Aksjen stiger med 15 prosent, men omsetningen er forholdsvis lav.

Følg aksjen på E24 Børs.

Les flere nyheter på E24.no.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Scandinavian Property Development

Flere artikler

  1. Bare 1 av 5 blir på Fornebu

  2. Frydenberg fløy av gårde etter bare et halvt år

  3. Fornebu-kjøpere tilbys å selge med tap

  4. Frydenberg går på dagen

  5. Hodepine for børsvinner