Skamrost av Murdoch

Schibsteds konsernsjef Kjell Aamot møtte nylig medieinvestoren Rupert Murdoch i California. - Jeg ble invitert for å snakke om Schibsteds overgang fra papir til nett, forteller Aamot.

Rupert Murdoch (t.v.) og Kjell Aamot fant tonen. Bildet ble tatt av en av de andre tilstedeværende i Monterey.
Publisert:

- Jeg må si at Murdoch var meget oppegående i forhold til nye medier, kanskje forbløffende for mange som bare ser på hans lange bakgrunn i mediebransjen, forteller Aamot.

Han legger ikke skjul på at han kom godt ut av det med Murdoch, som også er en fryktet sjef for sine utallige direktører og redaktører verden over.
- Signaliserte Murdoch at han er interessert i å overta Schibsted

OSE

SCH

?
- Nei, på ingen måte. Vi snakket ikke om slikt. Dette var en helt uskyldig visitt der jeg skulle fortelle 60-70 sentrale ledere i Murdochs medier om hvordan Schibsted har tenkt om Internett, utviklingen i mediebransjen og rekrutteringen av de beste hodene fra universiteter og høyskoler, sier Aamot

Fikk en fax
Schibsted-sjefen fikk en henvendelse pr. fax like før påske om å holde en innledning på Murdochs ledermøte i Monterey i California, som ellers er kjent som et åsted for nobelprisvinneren John Steinbecks romaner. Møtet fant sted for en uke siden
- Jeg var en smule ydmyk i denne forsamlingen, som inkluderte ledere fra film (studioet Fox i Hollywood), TV (blant annet Fox-nettverket i USA) og aviser. Jeg fikk mange tilbakemeldinger og spørsmål om Schibsted på møtet, også fra Murdoch selv.
Han antydet overfor sine folk at de burde vurdere om de skulle måle sin innsats på enkelte nøkkelområder opp mot et selskap som Schibsted. Det er jo en kompliment. Jeg fikk mye positiv omtale fordi Schibsted sto løpet ut da dotcom-boblen sprakk i 1999-2000 og vi holdt fast på vår nettstrategi. Det får vi betalt for i dag, sier Aamot.
Omstridt herre
For 25 år siden ville det trolig blitt bråk i Aftenposten om toppledelsen i det daværende, mer beskjedne Schibsted - som den gang omfattet først og fremst Aftenposten og Verdens Gang - hadde truffet Rupert Murdoch. Den australskfødte medieinvestoren ble en forhatt mann blant typografer og andre i avisbransjen for sin brutale fremferd da han overtok ærverdige og gammeldagse Times i London. Han bygget i hemmelighet opp et nytt hovedkvarter langt fra Fleet Street, kastet ut typografer og startet over natten en ny og mer rasjonell avisproduksjon.
Siden den gang har Murdoch feiret nye triumfer og regnes i dag som den kanskje fremste medieinvestoren. Hans News Corporation har fulgt en aggressiv oppskjøpsfilosofi og har nylig lagt inn et bud på selskapet Dow Jones & Co, som omfatter den amerikanske næringslivsavisen Wall Street Journal.
Det er nettopp risikoen for rykter om kontakten mellom Schibsted og Murdoch som har fått Schibsteds Aamot til å fortelle om bakgrunnen for møtet i Monterey.
Schibsted populært
Det norske medieselskapet opplever stor interesse i utlandet. Det skyldes en bred artikkel i tidsskriftet Economist om omveltningene i mediebransjen - der Schibsted ble fremhevet som et selskap som har posisjonert seg langt bedre enn andre mediehus i nettalderen. Også artikler i blant annet New York Times og en studie om Schibsted utarbeidet ved Harvard Business School har bidratt til økende fokus på Schibsted fra begge sider av Atlanterhavet.
- Du har vel fått sans for det redaksjonelle innholdet i mediene etter erfaringene med blant annet artikkelen i Economist?
- Ja, det kan du si. Vi har merket et veldig oppsving i interessen for Schibsted, sier Aamot.

E24 eies av Aftenposten og VG, som igjen eies av Schibsted. Noen av E24s journalister har aksjer i Schibsted.

Publisert:

Her kan du lese mer om