Dagen på Wall Street

Storsmell for Royal Caribbean: Tapte mer enn 14 milliarder kroner

Det delvis norskeide cruiserederiet fikk en svært tung start på sommeren. Nå har selskapet vendt fokuset mot 2021.

Wilfredo Lee / AP
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Cruiserederiet Royal Caribbean varsler mandag at det hadde et tap på 1,6 milliarder dollar, tilsvarende 14,5 milliarder kroner i andre kvartal.

Dette er en nedgang fra et positivt resultat på 472,8 millioner dollar i samme periode året før.

Konsernet, som delvis eies av norske Awilhelmsen, tar samtidig en nedskriving på 156,5 millioner dollar. Justert for dette ender resultatet per aksje på minus 6,13 dollar per aksje, noe som er betraktelig svakere enn anslaget på minus 4,88 dollar per aksje, ifølge Bloomberg.

Wilhelmsen-familiens selskap, Awilhelmsen, eier rundt 12 prosent av aksjene i Royal Caribbean, opplyser familieselskapet på egne nettsider.

Cruiserederiets aksje faller i underkant av to prosent i førhandelen rundt en time før Wall Street åpner.

Les også

Frykter Hurtigruten-saken skal skremme turister fra å dra til Svalbard

Kunder bestiller reiser

Tross det store økonomiske tapet i andre kvartal, ser ikke cruiserederiet bare mørkt på fremtiden. Selskapet understreker at det er tidlig i bestillingssyklusen for 2021, men at bestillingene for neste år ligger rundt samme nivå som det historisk har gjort på dette tidspunktet.

Royal Caribbean hadde ved utgangen av andre kvartal 1,8 milliarder dollar i kontanter fra kunder knyttet opp mot bestillinger, hvorav rundt 300 millioner dollar er til reiser i fjerde kvartal.

Som en lang rekke andre reiseselskaper har cruiseselskapet også åpnet for at kunder kan få verdikuponger dersom reiser avbestilles. Tiltaket har sørget for at antallet kunder som har bedt om kontantrefusjon ligger på 48 prosent.

Rundt 60 prosent av reisene som er bestilt i 2021 er nye bestillinger. Den øvrige andelen gjelder kunder som har benyttet seg av sine verdikuponger.

Les også

Cruisegiganten Carnival tapte 41 milliarder i krisekvartal

Krisekvartal

Cruisetrafikken verden over har vært særlig hardt rammet av coronapandemien, på grunn av blant annet reiserestriksjoner og utbrudd av smitte om bord i flere skip.

Dette har gjort seg gjeldende i flere regnskaper de siste månedene. Cruisegiganten Carnival la i juni frem et tap i andre kvartal på 4,4 millioner dollar, tilsvarende mer enn 40 milliarder kroner. Av dette var 2 milliarder dollar knyttet til nedskrivninger.

Her hjemme har Hurtigruten også hatt store problemer. Ved siden av at selskapet har opplevd massivt omsetningsfall blant annet på grunn av at trafikken ble tilnærmet fullstendig stanset, har selskapet de siste ukene vært i hardt vær etter at flere passasjerer og ansatte på ekspedisjonsskipet Roald Amundsen ble smittet av coronaviruset.

Kvartalsrapporten fra selskapet
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Royal Caribbean Cruises
 3. Awilhelmsen
 4. Aksjelive
 5. Cruisetrafikk
 6. Resultatrushet

Flere artikler

 1. Hurtigruten-smitten senket amerikanske cruisegiganter

 2. Royal Caribbean taper inntil 2,4 milliarder i måneden

 3. Cruisegiganten Carnival tapte 41 milliarder i krisekvartal

 4. Hurtigruten lastet med lån: Har doblet gjelden på under to år

 5. Betalt innhold

  Dette er planen: I mai skal flere tusen på norgescruise med dette splitter nye skipet.