SAS-aksjen faller: – Begynner å gå opp for aksjonærene at verdiene er borte
Dagens aksjonærer vil bli kraftig vannet ut hvis SAS kommer i mål med redningsplanen. Det gjør planen bedre for obligasjonseierne enn aksjonærene, ifølge analytiker Jacob Pedersen.
SAS-aksjen faller rundt 8 prosent på Stockholmsbørsen tirsdag ettermiddag. På Oslo Børs faller SAS-aksjen 7,45 prosent.
Det på tross av at det mandag kveld ble kjent at EU-kommisjonen har godkjent Sverige og Danmarks statsstøtte på totalt 11 milliarder svenske kroner til flyselskapet.
– Jeg tror det begynner å gå opp for de eksisterende aksjonærene at verdiene deres er borte, sier aksjeanalysesjef Jacob Pedersen i Sydbank til den danske avisen Børsen.
– SAS skal ut å hente veldig mye penger, og det er altså snakk om et selskap som historisk har hatt vanskeligheter med å skape verdi for aksjonærene, sier Pedersen.
SAS med nye endringer i redningspakken: Sverige og Danmark tilbys økt rente
Aksjonærene vannes ut
Sydbank skriver i en analyse at rekapitaliseringsplanen til SAS, som Sverige og Danmark nå har godkjent, er bedre for obligasjonseierne enn for aksjonærene.
Etter rekapitaliseringsplanen vil det være mellom 7,3 og 7,7 milliarder aksjer i SAS, mot dagens 383 millioner aksjer, skriver Børsen.
Planen innebærer ifølge selskapet at dagens aksjonærer vil bli vannet ut med 95 prosent - deres eierandel blir nemlig kraftig redusert når det trykkes opp nye aksjer.
Tirsdag ettermiddag handles aksjen for 6,76 svenske kroner per aksje. Kapitalen i emisjonen skal hentes inn til en aksjekurs på 1,16 svenske kroner per aksje.
Trenger mer støtte
Luftfarten har vært i en dyp krise etter coronasmitten, de påfølgende reiserestriksjonene og et kraftig fall i økonomien. Det gjør at inntektene stuper, og det blir vanskelig å holde driften gående selv på kraftig redusert nivå.
Sist fredag varslet SAS markedet om nye endringer i den foreslåtte rekapitaliseringsplanen som skal redde selskapet fra konkurs.
EU godkjenner dansk og svensk SAS-støtte
I praksis innebar forslaget at den svenske og danske staten fikk tilbud om enda bedre rentevilkår for å bidra med friske penger. I tillegg ble noe av tidsplanen for den videre prosessen utsatt.
Samtidig som de største aksjonærene støttet det reviderte redningsforslaget, ble det klart at SAS enda ikke har nok støtte blant kreditorene til å gjennomføre planen.
Kreditorene skal stemme over dette 2. september. Hvis de ikke går med på dette og redningsplanen feiler, så advarer SAS om at de ikke vil «klare å løse likviditetsmangelen og den negative egenkapitalen».
Dermed kan det gå mot konkurs, og SAS har advart om at det da ikke vil være stort igjen til kreditorene.
Statsstøtten kan holde SAS i live