Virusfrykten har barbert bort 400 milliarder på Oslo Børs

Oslo Børs går mot enda en knallrød uke. På to uker har hovedindeksen falt 14 prosent. Den store usikkerheten tvinger frem aksjesalg, mener Jan Petter Sissener.

Håkon Mosvold Larsen
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Det store spørsmålet er om dette er en korreksjon eller om det blir en stor nedtur. Dette er en situasjon vi ikke har sett helt før, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til E24.

Oslo Børs faller igjen kraftig sammen med verdens børser på frykten for de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet.

Siden nedturen for alvor begynte for drøyt to uker siden har Oslo Børs falt 14 prosent. Det tilsvarer et verdifall på rundt 400 milliarder kroner på Børsen.

Les på E24+

Slik kan Norwegians kredittkort-mareritt ha blitt en fordel i viruskrisen

– Må selge

– Hvis dette går over etter massive tiltak og økonomien fortsetter som før er aksjene billige. Men hvis vi stadig må gjeninnføre tiltak vil det smitte videre i økonomien. Da er dette bare begynnelsen, sier Hermanrud.

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

Javad Parsa

Hermanrud får følge av forvalter Jan Petter Sissener, som peker på at stor usikkerhet råder i markedet.

– Det som skjer er at usikkerheten er så stor at det er noen som må selge og noen som ikke orker eller vil mer. Og da får du utslagene man har nå, sier Sissener.

– I tillegg er det i stor grad maskiner som styrer handelen og ikke mennesker. Og det pleier å øke betydelig når det er usikre tider, sier han videre

STOR USIKKERHET: Forvalter Jan Petter Sissener mener usikkerheten gjør at investorene selger unna aksjer.

Therese Alice Sanne
Les også

IMF: Coronavirus bremser veksten i verdensøkonomien

Flyaksjer i fritt fall

Bedrifter i utsatte bransjer som reiseliv og transport merker allerede konsekvensene av lavere etterspørsel og forstyrrelser i globale verdikjeder.

En rekke flyselskaper har varslet kutt i ruter og svakere resultater. Her hjemme har både SAS og Norwegian lagt vekk sine prognoser for 2020.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen, IATA, venter at de kommersielle flyselskapene vil gå glipp av minst 63 milliarder dollar, tilsvarende 582 milliarder kroner i inntekter på grunn av coronaviruset.

På Oslo Børs er Norwegian-aksjen i fritt fall. Fredag faller kursen 27 prosent etter at flere meglerhus har nedgradert aksjen. Nedturen er på 69 prosent den siste måneden.

SAS-aksjen er samtidig ned 38 prosent den siste måneden.

Shippingkjempen Wallenius Wilhelmsen varsler fredag at transportvolumene vil falle med 20 prosent i første kvartal fra første kvartal i fjor.

Les også

Elkem-sjefen om coronaviruset: – Grunn til å være bekymret

– Utfordringer for selskapene

– Det er ingen tvil om at dette fører til utfordringer for selskapene her og nå, på kort sikt, sier analytiker Johan Trocmé i Nordea.

– Hvor stor effekt det får på veksten for hele økonomien, i EU og globalt, det gjenstår å se og avhenger av hvor raskt coronaviruset sprer seg og hvor mange tiltak som vil behøves for å bremse spredningen, sier han.

Les også

SAS tar corona-grep: Kutter ruter i Europa og til Hongkong

Nordea venter at veksten i verdensøkonomien vil bli 0,15 prosentpoeng lavere i 2020 på grunn av virusutbruddet.

– Vi vet enda ikke om det er en god antagelse eller om vi blir tvunget til å revidere den antagelsen. Vi merker dag for dag hvordan utviklingen går, sier Trocmé.

– Hvis det skulle vise seg at spredningen fortsetter, og det kreves mer tiltak, ikke bare i Kina, men også andre land i verden, da blir effektene større. Da kan det handle om alt fra et halvt til ett prosentpoeng eller til og med mer, sier han.

Les også

Norwegian kaster årets overskuddsmål: – Det gir vel en idé om hva man kan vente

Venter eksportfall på 40 prosent

Problemet for bedriftene er hvis virusutbruddet varer lenge, folk sitter i karantene hjemme og ikke bruker penger, som vil bety svikt i etterspørselen, ifølge analytikeren.

Han peker på at lavere eksport fra Kina også kan gi utfordringer for bedriftene. I en rapport anslår storbanken at kinesisk eksport kan falle med 40 prosent fra mars.

– Hvis du ikke får nok produkter å selge til dine kunder mister du også inntekter. Hva skjer om du blir rammet av en av de to, eller begge to. Jo, det betyr at det blir negativt for din kontantstrøm.

– Om det varer en uke eller måned behøver det ikke å være så farlig. Om det holder på i seks, ni eller tolv måneder, da blir det veldig vanskelig for de fleste selskaper, sier Trocmé.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo Børs
 3. Coronaviruset
 4. Peter Hermanrud
 5. Jan Petter Sissener
 6. Verdensøkonomien
 7. Aksjer

Flere artikler

 1. Forbereder seg på at børsen skal snu: – Utfordringen er å finne hvilke aksjer som vil gå mest

 2. Betalt innhold

  Investeringsdirektør spår inntjeningskollaps på børsen

 3. Viruset gir dobbel-sjokk i økonomien: Derfor stuper børsene

 4. Sissener etter børsras denne uken: – Klør i fingrene etter å kjøpe

 5. Oslo Børs raste over fire prosent: – Går et ruglete aksjemarked i møte