Mislykket innhenting i Asia - faller markant

Den kraftige nedgangen fortsatte i Asia fredag. I Japan stupte Nikkei-indeksen ti prosent fra start, og endte ned over seks prosent.

KAZUHIRO NOGI / AFP
 • Amalie Frøystad Nærø
Publisert:

Det skjer etter at både Dow Jones-indeksen og S&P 500-indeksen på Wall Street torsdag hadde sin verste dag siden «Black Monday» i 1987. Begge indeksene, samt teknologitunge Nasdaq Composite, stupte over ni prosent.

Alle de tre indeksene er nå i et såkalt «bear market», som betyr at børskursene har falt mer enn 20 prosent fra toppen.

Fredag peker imidlertid pilene oppover i USA, og både Dow-futures, S&P-futures og Nasdaq-futures stiger rundt to prosent, ifølge MarketWatch.

Slik er status i Asia fredag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo stupte seks prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 1,92 prosent
 • Kospi i Seoul falt 3,43 prosent
 • Shanghai Composite endte ned 1,23 prosent
 • ASX 200 i Sydney steg 4,42 prosent
Les også

Wall Street stupte tross nytt krisegrep fra Fed. – Sentralbankene kan ikke redde økonomien

Handelsstans i Thailand

Torsdag hadde ASX 200-indeksen i Sydney en nedgang på over syv prosent. Det er det verste fallet siden 2008, da den amerikanske investeringsbanken Lehman Brothers kollapset.

I Thailand ble handelen stanset etter at SET composite-indeksen stupte ti prosent natt til fredag, ifølge CNBC. Indeksen hentet seg imidlertid inn, og stengte ned i underkant av én prosent.

Usikkerhet

– Byråkratiet har rett og slett ikke holdt tritt med virusutbruddet og markedsforventningene, skriver Tai Hui i J.P. Morgan i sin morgenrapport, ifølge CNBC.

– Samtidig som investorene ser etter øyeblikkelige tiltak fra myndigheter og sentralbanker, har virusspredningen passert den typiske reaksjonstiden til regjeringene for å utarbeide nye tiltak for å håndtere en sterkt presset økonomi, skriver han videre.

De siste dagenes nedgang har kommet på tross av at sentralbanker har forsøkt å bidra til å bedre utviklingen. Torsdag grep USAs sentralbank Federal Reserve inn i finansmarkedet, og la frem  en krisepakke rettet mot bankene. Det hjalp altså imidlertid lite.

Les også

Virusdrama og børsras har barbert Oljefondets verdi med 1.280 milliarder kroner på 20 dager - eller 239.000 per innbygger

Oljeprisen stiger

Torsdagens kraftige fall på verdens børser kom etter at USAs president Donald Trump offentliggjorde at han innfører innreiseforbud til USA fra en rekke land i Europa, for å hindre spredning av coronaviruset.

Etter at nyheten ble kjent falt også oljeprisen kraftig. Oljeprisen er halvert siden den var på sitt høyeste nivå i januar. Fredag morgen peker pilene imidlertid oppover. Oljeprisen stiger 1,43 prosent, og et fat Nordsjøolje koster i skrivende stund 33,38 dollar.

Les også

Norwegian varsler massive nye kutt og permitterer halve arbeidsstokken

Flyaksjene stuper

I tillegg til USA har en rekke andre land innført reiserestriksjoner, samtidig som stadig flere land melder om flere og flere smittetilfeller.

Onsdag kveld erklærte WHO coronaviruset for pandemi, som vil si at de mener at situasjonen er ute av kontroll.

Tiltakene har sendt flyselskapene inn i en dyp krise. Fredag morgen er australske Qantas Airways ned nærmere 13 prosent.

Her hjemme er markedsverdien til Norwegian halvert den siste uken, og torsdag varslet selskapet om at de kutter over 4.000 flyavganger og permitterer 11.000 ansatte.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Asia
 3. Coronaviruset
 4. Nikkei
 5. ASX 200-indeksen
 6. Hang Seng
 7. Kospi

Flere artikler

 1. Oppgang på Asia-børsene etter marerittdag

 2. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud

 3. Tung start på uken i markedene: – Historisk oljepriskollaps

 4. Asia-opptur etter mini-comeback på Wall Street

 5. Urolig på Asia-børsene: Sydney faller 2,8 prosent