Ti «grønne» børsmilliarder barbert bort på tre dager

Grønne aksjer senkes på Oslo Børs i kjølvannet av virusuroen. – Usikre investorer er ikke villig til å betale for inntjening frem i tid, sier investeringsdirektør.

Utviklingen i hydrogenselskapet Nels aksjekurs på Oslo Børs så langt denne uken.

Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Virusuroen har satt en støkk i det norske aksjemarkedet, og det er ikke bare selskaper som påvirkes av svakere global vekst, slik som innenfor olje og shipping, som rammes.

Blant Oslo Børs-aksjene som merker investorenes frykt hardest er hydrogenselskapet Nel, med et kursfall på nær 20 prosent siden mandag morgen.

Milliardfall

Samlet har i overkant av tre milliarder kroner av markedsverdien blitt barbert bort på tre dager, som påvirker verdien av konsernsjef Jon Andre Løkkes aksjer i eget selskap.

 • Han eier 1,2 millioner aksjer som basert på sluttkurs fredag var verdt 16,2 millioner kroner, mens de nå har en verdi på 13,1 millioner kroner.
 • Samtidig sitter han seks millioner opsjoner som kan løses inn til tre kroner. Disse hadde fredag en urealisert gevinst på 63 millioner kroner, mens gevinsten onsdag ligger på 45 millioner kroner.

Dermed har Løkke sett papirgevinster på i underkant av 19 millioner kroner blåse bort på kort tid.

Nel er ikke den eneste «grønne» aksjen som har falt så langt denne uken:

 • Skipsutstyrsleverandøren Vow ned 20 prosent
 • Pantesystemselskapet Tomra ned 7 prosent
 • Solenergiselskapet Scatec Solar ned 5 prosent
 • Havvind-dominerte Bonheur ned 5 prosent
 • Plastselskapet Quantafuel ned 19 prosent

Kursraset betyr at de fem selskapene og Nel samlet har tapt rundt ti milliarder kroner av markedsverdien sin så langt denne uken.

Les også

Svensk forvalter har tapt 50 millioner på Tomra-veddemål i år

– Usikre investorer ikke villig til å betale for inntjening frem i tid

Aksjene på Oslo Børs som forbindes med fornybar virksomhet har blitt sendt til himmels det siste året, i stor grad på grønn av en «grønn» børsbølge, med stor innsprøytning av kapital.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea forklarer at flere av dem er ekstra sårbare og «blir straffet mer enn resten» når markedet er urolig.

– Generelt er det vanlig at når markedet kommer ned en del, så er det to aksjer som gjør det dårligere enn andre. Det er de sykliske aksjene, som får dårligere inntjening når økonomien går saktere, og de aksjene som har en høy verdsettelse.

– Og mange grønne aksjer kommer under kategorien «dyre selskaper» og disse er sårbare.

Han trekker frem at selv om de grønne aksjenes inntjening ikke svinger i takt med konjunkturene i økonomien, så kan selskapenes vekst fortsatt bli lavere.

– Når markedet er optimistisk så er de villig til å betale for en eventuell inntjening langt inn i fremtiden, men usikre investorer går etter selskapene som har bra inntjening i dag og en moderat prising, sier Næss.

Les også

– Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

– Ville ikke investert i den sektoren

Skeptikere mener børsoppgangen i de grønne aksjene ikke har vært forsvarlig da flere ikke har store inntjeningen.

Flere av aksjene prises svært høyt sett i sammenheng med såkalt pris/inntjening (P/E), som er et av de mest bruke målene for å vurdere prising av aksjer.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets mener at det kan være lurt å holde seg unna såkalte ESG-aksjer (miljø-, samfunn- og selskapsstyringskriterier), ifølge et presentasjonsmateriale fra meglerhusets energikonferanse onsdag.

– På generell basis ville jeg ikke investert i den sektoren. I vår anbefalte portefølje for februar har vi to av åtte aksjer som er i segmentet og det er Nel og Bonheur, men det er bygget mye på nyhetsstrøm og i det kortere bildet, sier Hermanrud til TDN Direkt.

Blant skeptikerne er også finansmann Jan Petter Sissener, som mener en rekke av aksjene er overpriset, og at det ikke er fundamentale forhold som inntjening som drar aksjekursene oppover.

Han utelukker ikke å innta shortposisjoner, der man vedder på kursfall, i den type selskaper.

Les også

Svensk forvalter har tapt 50 millioner på Tomra-veddemål i år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oslo Børs
 3. Nel
 4. Fornybar energi
 5. Energi

Flere artikler

 1. Over 110 «grønne» milliarder på Oslo Børs: Har blitt dobbelt så mye verdt som oljeleverandørene

 2. Spetalen med short-smell på 30 millioner i grønn aksje

 3. Aksjefest gir Nel-sjefen papirgevinster på 78 millioner

 4. Annonsørinnhold

 5. Knallstart på børsåret for Nel: – Vanvittig engasjement

 6. Hydrogenaksjene på Oslo Børs skjøt opp 20 milliarder på én uke