Folketrygdfondet om handelsbransjen: – Har vært negative til den sektoren

Over tid har Folketrygdfondet eid mindre i selskaper i handelsbransjen enn det selskapenes størrelse skulle tilsi. – Vi har vært negative til den sektoren, sier fondets direktør Kjetil Houg.

NEGATIVE: Selskaper som XXL (bildet), Europris og Hennes & Mauritz har fått Folketrygdfondet til å tenke seg om.
Kvartalsrapporter
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Folketrygdfondet har over tid vært skeptisk til i sektoren «forbruksvarer», som inkluderer flere selskaper i handelsbransjen.

Selskaper som tilhører denne sektoren er blant andre den norske sportskjeden XXL, spillselskapet Gaming Innovation Group, lavpriskjeden Europris, den svenske kleskjeden Hennes & Mauritz og den danske smykkeprodusenten Pandora.

Fondet oppgir at det har plassert mindre penger i denne typen selskaper enn det størrelsen deres skulle tilsi. Fondet selv omtaler dette som at det har en «stor og vedvarende undervekt» i forbruksvarer.

Fondets direktør Kjetil Houg sier at dette knyttet til en strukturell utvikling over tid i den delen av varehandelen som er rettet mot konsummarkedet, med svak markedsutvikling.

– Vi har vært negative til den sektoren, knyttet til at det er høy konkurranse, dårligere lønnsomhet, og konkurranse fra nye forbrukerflater og forbruksmønstre, sier Houg til E24.

Blant selskapene i handelsbransjen som fondet over tid har vektet seg betydelig ned i, er sportskjeden XXL.

Ved utgangen av 2019 hadde Folketrygdfondet aksjer for 52,56 millioner kroner i XXL, ned fra 90 millioner et halvt år tidligere. For ett år siden eide fondet aksjer for 160,21 millioner kroner i XXL, og for to år siden satt fondet på aksjer for 754 millioner kroner i sportskjeden.

EIER MINDRE: Folketrygdfondets direktør Kjetil Houg har over tid vært negativ til varehandelen, og fondet har blant annet redusert sin eksponering til sportskjeden XXL.

Dårligste sektor på Børsen

Forbruksvarer var sektoren som hadde aller dårligst avkastning på Oslo Børs i fjor, med en nedgang på 4,1 prosent, ifølge Folketrygdfondet. Blant selskapene som gjorde det svakt i sektoren var XXL med et fall på 36 prosent og Gaming Innovation Group med et fall på 64 prosent.

Fondet vil ikke kommentere enkeltselskaper, og understreker at det ikke er alle selskaper i handelsbransjen som sliter like mye.

– Det er aldri sånn at det er helt likt, det vil alltid være forskjeller. Men dette er en strukturell trend som vi har sett over tid og posisjonert oss deretter, sier Houg.

– Det er viktig å treffe riktig med aksjeplukking. Du kan ha selskaper som gjør det bra og dårlig innenfor samme sektor. Det er det vi skal tjene penger på, å finne ut det, legger han til.

SVAKESTE SEKTOR: Forbruksvarer er sammen med materialer de sektorene som har gjort det svakest på Børsen i 2019, ifølge Folketrygdfondet.

Har tjent på nedjusteringen

– Har dere tapt mye på den sektoren?

– Nei, den har vi jo tjent på, relativt. Det er den eneste sektoren hvor vi kanskje har tjent på at vi har vært undervektet, sier han.

Dette kan forklares slik: Fondet måler sin ytelse mot en referanseindeks, som er en liste over selskaper som brukes som utgangspunkt når fondet investerer. Hvis fondet eier mindre enn det referanseindeksen har lagt opp til i selskaper eller sektorer som gjør det dårlig, vil det tape mindre penger enn indeksen, og dermed få bedre avkastning.

Siden 2007 har Folketrygdfondet klart å få inn 30 milliarder kroner i slik meravkastning gjennom aktiv forvaltning. I 2019 fikk fondet en avkastning på 18,15 prosent på aksjene sine, noe som er 0,41 prosentpoeng høyere avkastning enn referanseindeksen det måler seg mot.

Har kjøpt mer i H&M

Fondet har imidlertid kjøpt seg opp noe i Hennes & Mauritz og Pandora det siste året. For ett år siden eide ikke fondet noe i H&M, men i sommer hadde fondet 101 millioner kroner i selskapet, og ved utgangen av 2019 hadde fondet 118,8 millioner kroner i den svenske klesgiganten.

For to år siden hadde Folketrygdfondet plassert 300 millioner kroner i H&M, og i 2016 hadde fondet 858 millioner kroner i selskapet.

Fondet eide aksjer for 143 millioner kroner i den danske smykkeleverandøren Pandora ved utgangen av 2019. Et halvt år tidligere var eierskapet på 113 millioner, mens fondet eide aksjer for 131,91 millioner kroner ved utgangen av 2018.

Folketrygdfondet satt også på 562,33 millioner kroner i aksjer i Europris ved utgangen av 2019, opp fra 111,2 millioner kroner ett år tidligere. Fondet eide imidlertid ikke noe i andre selskaper i denne sektoren, som Kid, Gaming Innovation Group og Sats.

Vil ikke vurdere coronaviruset

De siste dagene har bekymring for coronaviruset ført til store fall i aksjemarkedene, både i Norge og internasjonalt. Houg sier at Folketrygdfondet ikke har noe syn på om markedet skal opp eller ned eller om coronaviruset er overvurdert eller undervurdert.

– Men forvalterne må jo vurdere hvordan det vil slå ut. Vi er ikke eksperter på virologi, så vi kan ikke bringe noe til torgs på dette, men vi kan styre risikoen i vår portefølje, sier Houg.

Han er forberedt på ulike utfall, også at fondet kan falle i verdi hvis markedene skulle falle mye. Ved utgangen av fjoråret hadde Folketrygdfondet en verdi på 269 milliarder kroner.

– Volatiliteten stiger når markedsuroen tiltar, så da øker også risikoen for tap. Så det må man være forberedt på. Men vårt mål er at vi over tid skal levere godt innenfor rammene av vårt mandat, sier Folketrygdfondets direktør.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Folketrygdfondet
 3. H&M
 4. Kjetil Houg
 5. Pandora
 6. Gaming Innovation Group
 7. XXL

Flere artikler

 1. Folketrygdfondet leverer beste resultat noensinne

 2. Folketrygdfondet tjente 23,5 milliarder kroner i 2020

 3. Folketrygdfondet om bonusmøte med Norwegian: – Antar at våre synspunkter er forstått

 4. Statens obligasjonsfond har investert 3,7 av 50 milliarder

 5. Folketrygdfondet bommer på børsdebutanter - 215 millioner i minus