Røkkes solsatsing

Rec-aksjen stiger og stiger - Aker og Røkke er i tenkeboksen

Kjell Inge Røkke og Aker har gjort en kule på solaksjen Rec Silicon etter at Jens Ulltveit-Moe måtte selge med tap. Men hva Aker og Røkke har tenkt å gjøre med aksjene sine vil de ikke si.

Storaksjonær i Aker, Kjell Inge Røkke. Arkivbilde.

Lise Åserud / NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Industrikonsernet Aker, med storaksjonær Kjell Inge Røkke i ryggen, har så langt sikret seg en urealisert gevinst på 235 millioner kroner etter investeringen i Rec Silicon.

Da investor Jens Ulltveit-Moe i desember kastet kortene og solgte hele aksjeposten sin på 22,95 prosent i Rec, viste det seg at Aker var kjøperen.

Aker var villig til å betale mer enn det andre aktører i markedet var villige til å by. Dermed sikret Aker seg 64,2 millioner aksjer til 1,325 kroner per stykk.

Solselskapet slapp forrige fredag resultatene for fjerde kvartal – noe som sendte aksjen opp 4,1 prosent fredag og deretter hele 21,1 prosent mandag.

Med en sluttkurs på 4,992 kroner mandag ettermiddag er Akers urealiserte gevinst oppe i 235,4 millioner eller 276,8 prosent – hele aksjeposten er nå verdt 320,5 millioner.

Etter det E24 kjenner til, bestemte Aker seg raskt for å slå til da Ulltveit-Moes Rec-aksjer kom for salg. Så langt har Aker vært ordknappe med hva selskapet vil med aksjene.

Investeringen kom bare en måned etter at Aker-sjef Øyvind Eriksen i november fortalte at konsernet «utforsker» mulighetene innen fornybar.

Les også

Aker økte verdiene med 6,9 mrd. før oljesmellen

– Hva vil dere med denne investeringen i Rec? 

– Aker fikk muligheten til å kjøpe rundt 23 prosent av selskapet til en attraktiv pris, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker til E24 etter at selskapet har lagt frem sin egen kvartalsrapport og fortsetter:

– Vi har ikke mer informasjon om Rec enn det som er tilgjengelig i markedet, men vi jobber med å utvikle eierambisjonene våre og vil gi uttrykk for dem når det er klart.

Selv om kronjuvelen Aker BP skal forbli et rendyrket olje- og gasselskap, jobber andre selskap i Aker-sfæren med flere satsinger utenfor olje og gass.

Aker viste fredag frem resultatene for teknologiselskapet Cognite som leverer industriell programvare og som har doblet omsetningen i fjerde kvartal. Samtidig satser både Aker Solutions og Kværner på karbonfangst, havvind og andre løsninger innenfor fornybarsegmentet.

– Vi har i snart 180 år skapt ny industri i Aker med utgangspunkt i eksisterende industri. Det er nøyaktig det som foregår i gruppen i dag og, der kompetanse og teknologi fra olje og gass er utgangspunkt for nye og spennende industrimuligheter, sier Eriksen.

Så langt har vi blant annet sett disse fornybarsatsingene fra Aker-systemet:

Konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker

Terje Pedersen

Volatil aksje – med et lysglimt i tunnelen

Rec-aksjen er svært volatil som følge av at selskapet er under kraftig press i den mangeårige handelskonflikten som har pågått mellom USA og Kina på solenergiområdet siden 2012.

Høye tollsatser stengte i praksis Rec ute fra det kinesiske markedet. Det førte til at selskapet måtte stenge Moses Lake-fabrikken, som kostet 1,7 milliarder dollar da den sto ferdig i 2010.

Situasjonen er så prekær at Rec Silicon i fjor valgte å stenge ned sin avanserte fabrikk i Moses Lake, Washington.

Rec Silicon, som produserer silisium som brukes i solbransjen, fikk et resultat før skatt på minus 45,5 millioner dollar, eller 421 millioner kroner, i fjerde kvartal.

Samtidig som selskapet la frem de dystre regnskapstallene kom det samtidig frem et nytt moment. Rec Silicon har nemlig troen på at handelsavtalen mellom USA og Kina kan gjøre det mulig å starte opp Moses Lake igjen.

Det vil i så fall være et gjennombrudd for Rec Silicon og vil kunne forbedre selskapets finansielle utsikter betraktelig.

– Endelig er det en avslutning på handelskrigen på polysilisum, og vi kan gå inn i det kinesiske markedet uten noe tollsatser, sa Rec Silicon-sjef Tore Torvund under presentasjonen av selskapets kvartalsrapport torsdag.

Torvund fortalte at selskapet har hatt møter med kontoret for USAs handelsrepresentanter (USTR), etter at USA og Kina signerte den første fasen i en handelsavtale.

– De har sagt at det er slik det er – avtalen er på plass. Nå er det bare å begynne å finne kunder, og begynne å sende materialer til Kina, sa Torvund.

Det er fortsatt uklart om det nå faktisk blir en løsning for Rec, slik at de slipper tilbake i det viktige kinesiske markedet.

Rec beregner at selskapet trenger 20 millioner dollar pluss arbeidskapital for å kunne starte opp igjen Moses Lake-anlegget.

Les også

Rec Silicon vurderer å gjenåpne prestisjeanlegg: – Endelig en avslutning på handelskrigen

Les også

Equinor og Aker BP nærmer seg «fredsavtale»

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Røkkes solsatsing
 2. Rec Silicon
 3. Aker
 4. Øyvind Eriksen
 5. Aksjer
 6. Kjell Inge Røkke
 7. Jens Ulltveit-Moe

Flere artikler

 1. Kina opprettholder straffetoll på silisium fra USA

 2. Rec vil hente én milliard kroner i emisjon

 3. Kurshopp for Rec Silicon etter Kina-nyhet

 4. Betalt innhold

  I Rec Silicon kan kanskje Røkke få hjelp av sin gamle venn Clinton

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Det kan være en fare for at markedet tar gledene på forskudd i Rec Silicon