Sverige kvitter seg med minusrente etter fem år

Svenske Riksbanken hever renten til null prosent.

Stefan Ingves, sentralbanksjef i Sverige.
Publisert:

Sveriges sentralbank hever som ventet renten 0,25 prosentpoeng til null prosent, og avslutter med det en periode på fem år med minusrente.

Riksbanken venter at renten vil ligge på null prosent de kommende årene, med neste heving i fjerde kvartal 2022.

– Utviklingen siden det pengepolitiske møtet i oktober har i hovedsak blitt som Riksbanken ventet. Konjunktur- og inflasjonsutsiktene er stort sett uendret, skriver Riksbanken, og peker på at de derfor har valgt å heve renten slik de signaliserte i oktober.

To var imot

Inflasjonen har vært nært Riksbankens mål på to prosent siden begynnelsen av 2017 og sentralbanken mener det finnes gode forutsetninger for at inflasjonen vil bli nær målet også fremover.

Dagens rentebeslutning vil gjøres gjeldende fra 8. januar 2020.

DNB Markets skriver i en reaksjon at både beslutningen om å heve renten og holde rentebanen uendret var i tråd med deres forventninger og et snitt av økonomene (konsensus).

To styremedlemmer i Riksbanken var imot beslutningen om å heve renten.

Nordea Markets skrev i sin morgenrapport at Riksbanken tydelig har signalisert at de i dag kommer til å heve renten til null prosent.

«Det er i hovedsak negative sideeffekter av negative renter som gjør at Riksbanken hever renten, selv om inflasjonstallene også har gått i deres retning den siste tiden», skrev Nordea.

Den store rentedagen

I februar 2015 satt Riksbanken ned styringsrenten nok til at den ble negativ, for å stimulere økonomien og sikre høyere inflasjon.

– Det har vært en bra utvikling i svensk økonomi en stund. Mange har stusset på hvorfor sentralbanken ikke har brukt den perioden på å heve renten, men de har ønsket å være sikker på at inflasjonen kommer opp, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets til E24 onsdag.

Japans sentralbank har tidligere samme dag besluttet å holde renten uendret på minus 0,1 prosent. Også Norges Bank og Bank of England er ventet å holde renten i ro torsdag.

Les meldingen om rentebeslutningen her

Les også:

Les også

Sverige ventes å være ferdig med minusrente: – Helt på tampen

Publisert:
Gå til e24.no