DNB-aksjen falt etter Økokrim varslet etterforskning

Falt 6,44 prosent på Oslo Børs fredag etter Økokrims uttalelser.

Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Torsdag ettermiddag opplyste Økokrim at det startes etterforskning av DNB i kjølvannet av korrupsjonsavsløringene om det islandske fiskeriselskapet Samherji.

DNB-aksjen var den soleklart mest handlede på Oslo Børs, med en omsetning på over 1,16 milliarder kroner fredag. Aksjen endte ned 6,44 prosent til 154,80 kroner.

– Målet med etterforskingen er å finne ut hva som har skjedd, og om det er begått straffbare handlinger. Det er naturlig at vi samarbeider med myndighetene i andre land som arbeider med sakskomplekset. Vi er i en tidlig fase, og kommer ikke til å gi mer informasjon om etterforskingen nå, sa fungerende Økokrim-sjef Hedvig Moe torsdag.

Økokrim opplyste at de gikk ut med informasjonen etter avtale med DNB, men har ikke ønsket å kommentere saken ytterligere.

– Vi har hatt god dialog med Økokrim hele veien og at de nå åpner etterforskning betyr at vi har mulighet til å dele alt vi vet i Samherji-saken med dem, inkludert fortrolige kundeopplysninger. Dette har vi vært forhindret fra hittil på grunn av taushetsplikten, uttalte informasjonsdirektør Even Westerweld i DNB i en epost torsdag.

Les også

Anklaget for korrupsjon - trekker seg fra nytt styreverv

Brukte år på å stenge kontoer

Tirsdag meldte NRK at DNB brukte flere år på å stenge kontoene knyttet til hvitvaskingsskandalen som det islandske fiskerikonsernet Samerherji er involvert i.

DNB gjennomførte en kundeoppdatering av selskapet Cape Cod i 2015, men fikk ikke vite hvem eieren var. Ifølge hvitvaskingsloven skal de reelle rettighetshaverne til kontoen oppgis.

I 2017 spurte DNB igjen hvem eieren var, og da kom det frem at Cape Cod utgjorde høy risiko.

Først året etter ble kontoene stengt, etter at DNB gjennomførte en etterforskning av selskapet i kjølvannet av at en transaksjon ble avvist av den amerikanske banken Bank of New York Mellon.

Les også

Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

Her kan du lese mer om

 1. DNB
 2. Hvitvasking
 3. Aksjelive

Flere artikler

 1. Økokrim etterforsker DNB i kjølvannet av saken om påstått korrupsjon i Namibia

 2. Aksjonær om DNB-etterforskning: – Viktig at ledelsen tar dette på alvor

 3. NRK: DNB brukte flere år på å stenge omstridte kontoer

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Økokrim etterforsker DNB i forbindelse korrupsjonsanklager mot islandsk fiskerigigant

 6. DNB-sjefen om hvitvaskingsanklager: – Jobber for å få frem all informasjon