Billigere råvarer for Hydro: – Har bedret seg signifikant

I fjor slet Norsk Hydro med dyre råvarer, men nå faller kostnadene. Selskapet venter at kostnadene fortsetter å falle i tredje kvartal.

FALLENDE KOSTNADER: Konsernsjef Hilde Merete Aasheim og finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro kan glede seg over fallende kostnader for råvarene som brukes i produksjonen av aluminium.
Publisert: Publisert:

I fjor høst slet Hydro med dyre råvarer, blant annet etter oppgang i oljeprisen. I fjerde kvartal måtte selskapet ut med nesten tre milliarder kroner mer for råvarer enn det måtte ett år tidligere.

Men nå har kostnadene falt betydelig for råvarene i produksjonen av alumina og aluminium, inkludert kulltjærebek, fyringsolje, kull, kaustisk soda og karbon.

– Det har bedret seg signifikant, sier finansdirektør Eivind Kallevik i Norsk Hydro til E24.

– Hvis vi for eksempel sammenligner primærmetall-segmentets kostnadsutvikling med andre kvartal i fjor, så er det en vesentlig nedgang på kostnadssiden, sier han.

– Gjelder det alle råmaterialer dere bruker?

– Ja, i hvert fall de største og viktigste råmaterialene. Vi ser en ok nedgang på kaustisk soda, som er en viktig innsatsfaktor i bauksitt- og aluminaenheten, og så ser vi en god nedgang på aluminakostnaden, karbon og energi også innen primæraluminium, sier Kallevik.

– Hva er årsakene, er det lavere oljepris og det at Alunorte nå trapper opp igjen produksjonen av alumina?

Les også

Hydro jekker ned etterspørselsveksten: – Verden er usikker

– Ja, til dels er det lavere oljepris, for noen av produktene. Så er det også en refleksjon av noe roligere økonomisk vekst i mange deler av verden, som gir mer produkter tilgjengelig i markedene, sier han.

For Hydro er dette positivt, selv om selskapet er bekymret for handelskrig og økt usikkerhet, som gjør at vekstutsiktene er redusert i flere regioner.

Kostnadene har falt betydelig i både første og andre kvartal. Og kostnadene er ventet å falle videre. Selskapet regner med å spare en halv milliard kroner i utgifter til råvarer i tredje kvartal sammenlignet med andre kvartal.

(saken fortsetter under figuren)

FALLENDE KOSTNADER: Norsk Hydro har slitt med oppgang i råvarekostnadene, men nå er kostnadene for de viktigste råvarene på vei ned.

Tre negative på rad

Norsk Hydro leverte et noe sterkere justert driftsresultat enn ventet på 875 millioner kroner i andre kvartal, selv om tallet var betydelig ned fra 2,71 milliarder kroner i fjor.

I tillegg leverte Hydro et resultat etter skatt – eller bunnlinje – på minus 190 millioner kroner, som er det tredje negative resultatet på rad. Før det hadde selskapet levert positive tall på bunnlinjen siden tredje kvartal 2015.

– Det at kostnadene faller så mye bør jo tilsi at det går bedre med Hydro fremover – eller er det andre ting som trekker i motsatt retning?

– Det er klart at fallende råvarepriser er viktig for oss når det gjelder inntjening. Samtidig ser vi jo at prisene på de produktene vi selger, både på primærsiden og på bauksitt- og aluminasiden, også faller, noe som da motvirker den hjelpen vi får fra råvaresiden, sier Kallevik.

Les også

Nedtur for Norsk Hydro

Faktorer motvirker hverandre

– Men kan vi vente oss enda bedre tall? Underliggende driftsresultat gikk noe opp fra første til andre kvartal, vil dette fortsette fremover?

– Hvis vi ser på primærmetall så har vi priset cirka 55 prosent av produksjonen i tredje kvartal på 1.785 dollar per tonn, noe som er noe lavere enn det vi så som snitt i andre kvartal, sier Kallevik.

Selskapet fikk i snitt 1.858 dollar tonnet for aluminiumet det solgte i andre kvartal.

– Samtidig venter vi cirka en halv milliard i forbedringer på råmaterialkostnaden i tredje kvartal, i tillegg til at vi ikke kommer til å gjenta det tapet vi hadde på salg av kraft i Brasil, siden vi nå starter opp igjen Albras, og det vil hjelpe med cirka 200 millioner kroner, sier Kallevik.

Drahjelp av dollaren

Hydros tall får også drahjelp av en sterk dollar, som bidrar til å løfte inntektene i selskapets viktigste valutaer.

Alt annet like vil en ti prosent sterkere dollar løfte Hydros underliggende driftsresultat (ebit) med 1,9 milliarder kroner, ifølge selskapets egne regnestykker. Sterkere euro eller brasiliansk real vil derimot bidra til å redusere Hydros driftsresultater.

– Vi er et selskap som er hjulpet at en sterk dollar mot hovedvalutaene våre, enten det er brasilianske real eller norske kroner, sier Kallevik.

Publisert:

Her kan du lese mer om