Thomas Cook skriver ned verdier for milliarder – raser på børsen i London

Charteroperatøren Thomas Cook har en svært tøff dag på børsen i London etter varsel om at den viktige sommersesongen kan bli utfordrende. Samtidig legger reiseoperatøren frem enorme tap.

Foto: Phil Noble Reuters
Publisert:

Krisen i Thomas Cook utkrystalliserer seg i stadig større grad. I forbindelse med selskapets kvartalsrapport torsdag kommer selskapet med nye tall over fremtidsutsiktene for selskapet.

Charteroperatøren opplyser at 57 prosent av sommerens program nå er utsolgt. Dette er ifølge selskapet på linje med hvor man var i samme periode i fjor.

På tross av det ser selskapet også problemer foran den viktige sommeren.

«Politisk usikkerhet i Storbritannia de siste månedene relatert til brexit, har ført til lavere etterspørsel etter sommerferier i industrien,» heter det i rapporten.

Dette var noe av årsaken til at flere europeiske reiseselskaper hadde gode dager på børsen etter at brexit i april ble utsatt til over sommeren. Men torsdag er det alt annet enn positivitet å spore hos Thomas Cook.

«Vi har ikke sett noen endring i bestillingsmønsteret i ukene etter at brexit ble utsatt,» skriver selskapet.

Thomas Cook-aksjen er ned over 17 prosent på London-børsen torsdag formiddag.

Les også

Norge har fått sin første direkterute til Kina: – Vi er jo ikke på enhver åpning av nye ruter

Nedskriving fører til enormt tap

Utover å frykte sommeren, legger charteroperatøren frem et halvårsresultat der tapene blir stadig større.

Underskuddet i første halvår havnet på 1,47 milliarder pund, tilsvarende 16,4 milliarder norske kroner. Det er 1,2 milliarder pund svakere enn året før.

Det skjer etter at selskapet har gjort nedskrivninger av goodwill og merkevarer på 1,1 milliarder pund i løpet av halvåret.

– Vårt underskudd i perioden var 1,4 milliarder pund, noe reflekterer en ikke-kontant nedskriving av historisk goodwill, i hovedsak relatert til sammenslåingen med MyTravel i 2007 som vi har revurdert i lyset av det svake markedet, sier administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook i en uttalelse.

Justert for nedskrivninger havner underskuddet på 245 millioner pund, mot et underskudd på 170 millioner pund i samme periode året før.

Å forutse billettpriser har blitt milliardindustri

«Utfordrende» i Nord-Europa

Store deler av tapet kommer fra driften i Storbritannia og sentrale deler av Europa. Likevel innrømmer selskapet at driften i nordlige deler av Europa, som inkluderer de nordiske landene, var «utfordrende».

«Vår turoperatør i Nord-Europa har hatt et utfordrende første halvår, med inntekter ned 30 millioner pund til 547 millioner pund. Etterspørselen har blitt påvirket av den varme sommeren i fjor, økonomiske faktorer og bekymring knyttet til klimaendringer», skriver selskapet.

Det justerte driftsresultatet for den driften i Nord-Europa falt med 28 millioner pund til 10 millioner pund i første halvår.

Særlig færre reiser til Kanariøyene bidrar til omsetningsfallet opplyser selskapet. Inntektene knyttet turer til de mange populære øyene var ned 9 prosent i første halvår.

Les også

Norwegian-veteran Thomas Ramdahl forlater flyselskapet

Bekrefter kjøpsinteresse

Tilbake i februar gjorde charterselskapet det kjent at de trolig ville oppleve store tap i første halvår. Samtidig opplyste selskapet at det ville vurdere å selge hele eller deler av driften av konsernets flyselskap.

– Etter kunngjøringen om en strategisk gjennomgang av konsernets flyselskap i februar, har vi mottatt flere bud, både på hele og deler av driften knyttet til flyselskapet. Ettersom vi vurderer disse budene vil vi vurdere alle muligheter for å skape merverdi til aksjonærene og intensivere vårt strategiske arbeid, sier konsernsjef Fankhauser torsdag.

Selskapet opplyser samtidig at de har sikret en lånefasilitet på 300 millioner pund for å sikre likviditet til den kommende vintersesongen.

Her kan du lese mer om