Dette skjer denne uken

Kvartalsrapporter, sentralbankkonferanse i Jackson Hole og en rekke makrotall vil prege uken. Samtidig vil trolig storpolitikken fortsette å prege markedene når Frankrike inviterer til G7-toppmøte. 

I SENTRUM: Fed-sjef Jerome Powell vil trolig holde ukens viktigste tale når han holder sitt innlegg på sentralbankkonferansen i Wyoming fredag ettermiddag.

Foto: Sarah Silbiger Reuters
  • Karoline Johannessen Litland
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Om man ser på kalenderen skulle man nesten tro at verdens markeder har tatt høyde for at tusenvis av norske barn har første skoledag mandag.

Ukens første dag byr altså ikke på de helt store kalenderhendelsene, men allerede tirsdag blir det alvor.

Det er klart for en innholdsrik resultatuke der blant annet en rekke lakseselskaper, Dof, AF Gruppen og Seadrill skal i ilden.

Totalt skal 61 selskaper på Oslo Børs legge frem sine resultater i løpet av uken.

Du finner hele oversikten over selskapene som legger frem kvartalstall i faktaboksen til høyre.

I tillegg skal også Oljefondet legge frem sin kvartalsrapport på onsdag. I første kvartal hadde Statens pensjonsfond utland en avkastning på 9,1 prosent, noe som tilsvarte 738 millioner kroner. Det var den høyeste kroneavkastningen i et kvartal noensinne, kunne Oljefond-sjef Yngve Slyngstad fortelle den gang.

Storpolitikken preger verden

Til tross for at en strøm av kvartalsrapporter vil prege dagene her hjemme fortsetter verden sin vante gang.

Twitter-meldingene som kommer fra den amerikanske presidenten, særlig omkring handelskrigen får svært stor oppmerksomhet, etter at han for et par uker siden truet med å innføre toll på kinesiske varer for 300 milliarder dollar. Forrige uke bidro blant annet en utsettelse av disse til å gi ny giv til aksjemarkedene.

– Det som er hovedutfordringen nå, er at storpolitikken dominerer verdensbildet, ikke slipp av nøkkeltall. Det gjør det veldig vanskelig, sier Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika til E24.

Les også

Elements styreleder om maktkampen: – Forundret over at de vil bli kvitt meg

Mot slutten av uken møtes flere av verdens stormakter på G7-toppmøte i Frankrike.

De syv største økonomiene i verden er ventet å snakke om både Iran og den pågående handelskrigen.

Dette er også Boris Johnsons første oppvisning på verdensscenen som Storbritannias statsminister.

Ifølge Financial Times har Tyskland pekt på at det er sannsynlig at Johnson vil bruke toppmøtet som det «perfekte øyeblikk» til å annonsere enten et gjennombrudd eller sammenbrudd i samtalene rundt brexit.

Russlands president Vladimir Putin, som i 2014 ble ekskludert fra den eksklusive klubben på grunn av annekteringen av Krim, skal i forkant av toppmøte ha samtaler med Frankrikes president Emmanuel Macron på hans feriested Brégançon allerede mandag.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg: Glem rentekurven. Det er noe helt annet i markedet som er skremmende

Sentralbankshow

Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, få sin dose av oppmerksomhet denne uken. Først kommer rentereferatet fra juli-møte på onsdag. På møtet endte banken med å kutte renten med 0,25 prosentpoeng, hvilket var første rentekutt siden 2008.

Det er likevel først torsdag det virkelig blir fart. Da starter sentralbankkonferansen Jackson Hole Economic Symposium i Wyoming, USA.

Konferansen er en av de lengstlevende for sentralbanker i verden og samler en rekke av verdens sentralbanksjefer, finansministere og andre høytstående finansledere. Den har blitt arrangert av Federal Reserve Bank of Kansas City helt siden 1978, og i år er temaet «utfordringer for pengepolitikken».

Les også

Tidligere XXL-ledere forteller: Slik jukset de med prisene

Fredag ettermiddag vil trolig verdens øyne være rettet mot nettopp dette arrangementet, når Fed-sjef Powell skal avholde sin første tale etter rentekuttet i utgangen av juli.

Nordea Markets understreker i sin ukerapport at talene her kan være ekstremt relevant for markedet.

– La oss håpe vi ser Powell komme ut med våpnene høyt hevet! Wyoming er jo angivelig full av cowboyer, skriver meglerhuset.

Det er også verdt å nevne at Den europeiske sentralbanken skal legge frem sitt rentemøtereferat på torsdag.

Innholdsrik makro-uke

På makrokalenderen er det heller ikke helt stille utover uken. Her hjemme får vi ferske arbeidsledighetstall de såkalte AKU-tallene fra SSB på onsdag.

Torsdag er gir statistikkbyrået oss investeringene i olje og gass for inneværende kvartal, bare timer før Norges Banks forventningsundersøkelse for tredje kvartal.

Ser vi ut over Norges grenser kommer eurosonen og Japan med inflasjonstall, samtidig som vi får PMI-tall fra flere av de økonomiene i løpet av uken.

Du finner den fulle oversikten over ukens makrohendelser i faktaboksen til høyre.

Fortsatt spenning i Hongkong

I tillegg er det stor spenning knyttet til om kinesiske militærtropper vil gå inn i Hongkong. Massedemonstrasjonen på flyplassen i byen utviklet seg tirsdag i forrige uke til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi, og det er ventet at en eventuell inngripen i Hongkong kan få store konsekvenser.

– Det er et tidsspørsmål før Hongkong får besøk av kineserne, mener Andreassen i Eika.

I1989 begikk kinesiske soldater massakre på demokratiforkjempere på Den himmelske freds plass i Beijing, og det fikk store konsekvenser for landet økonomi i flere år. Dersom kineserne nå går inn i Hongkong, forventes konsekvensene å bli enda større.

Flere artikler

  1. Fed-sjefen: Finnes ingen «regelbok» for handelskrig

  2. – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

  3. Mer Trump-kritikk mot USAs sentralbank: – Det eneste problemet vi har

  4. Annonsørinnhold

  5. Oppgang på flere asiatiske børser: Fortsatt uro i Hongkong

  6. Dette skjer denne uken: Rentebeslutninger fra Powell og Lagarde og norsk «supertirsdag»