Nytt fra børsselskapene

Egenkapitalen er tapt hos Havyard Groups datterselskap

En rekke prototype-prosjekter skaper store problemer for Havyard-datter. Nå er selskapet i brudd med lånebetingelser, og stanser betaling av gjeld. Aksjen raser.

Hallgeir Vågenes / VG
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Havyard Groups datterselskap Havyard Ship Technology (HST) har blitt nødt til å ta ytterligere tap på to prototype-prosjekter. Det tas samtidig tap på ytterligere fem prototype-prosjekter, melder selskapet i en melding.

Som følge av dette er egenkapitalen i HST tapt og selskapet er i brudd med lånebetingelsene per tredje kvartal 2019, opplyser selskapet.

Havyard opplyser at man har avholdt møter med banker og garantister for å sikre ferdigstillelse av pågående prosjekter hos datterselskapet.

«Arbeidet med fortsatt drift vil bli videreført på sikret grunnlag (kontantoppgjør eller bankgaranti), slik at de nåværende posisjonene til kreditorene ikke skal forverres,» skriver selskapet.

Havyard Group dumper ned til bunnen av taperlisten på Oslo Børs i tidlig handel mandag.

Aksjen er ned 38 prosent etter en halvtimes handel. Den er imidlertid omsatt for knappe 308.000 kroner.

Les på E24+ (for abonnenter)

Børsprofil: Nels neste kjempemarked kan være i ferd med å våkne

Analyserer konsekvenser for konsernet

Styret i HST har samtidig innført betalingsstans for gjeld påløpt per dags dato «inntil ytterligere avklaringer foreligger».

Havyard vil nå gjennomføre en analyse av hvilke konsekvenser tapet av egenkapitalen får for det konsoliderte konsernet, og venter å rapportere om det i forbindelse med fremleggelsen av kvartalsregnskap som er planlagt 28. november.

Krisen for Havyard startet tilbake i juli da selskapet meldte at det var blitt gjort endringer i eksisterende låneavtaler, som følge av større tap på prototype-prosjektene ved HSTs verft i Leirvik.

I utgangen av oktober meldte selskapet at det var konstatert ytterligere tap på prosjektene, blant annet som følge av økt timeforbruk og påfølgende forsinkelser i ferdigstillingen av skipene.

Ledelsen i Havyard er ordknappe om situasjonen. Administrerende direktør Geir Johan Bakke skriver i en sms at konsernet «har ingen kommentar utover at vi har en konstruktiv dialog med alle involverte parter».

Børsmeldingen fra selskapetHavyard Group varsler brudd på lånebetingelser

Her kan du lese mer om

 1. Nytt fra børsselskapene
 2. Havyard Group

Flere artikler

 1. Havyard-sjefen går av på dagen: Geir Johan Bakke slutter etter 15 år i verftet

 2. Betalt innhold

  Gjeldstyngede Havyard varsler nye brudd på lånebetingelser

 3. Betalt innhold

  Egenkapitalen er tapt i Havyards verft i Leirvik i Sogn

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Havyard-sjefen går på dagen

 6. Betalt innhold

  Sævik om gjeldsforhandlinger: – Måtte gå til dette skrittet.