Leserstorm etter pengebrann

Debatten raser etter at det ble kjent at det ble satt fyr på 80.000 kroner i sedler på et utested nylig.

Oslo brann- og redningsetat/ Erik Lerfald.
  • Christine Jensen
Publisert:

"Straffbart", "veldig usosialt", "egoistisk", "utrolig provoserende", "veldig tøft", "vel anvendte penger", "et umoralsk valg" og "ren idioti".

Meningene er mange om den noe uvanlige markeringen som ble holdt i anledning nedleggelsen av utestedet Spasibar i Oslo nylig, da en gjeng godt brisne personer spradet rundt i trusa med halvtomme spritflasker i hånden, samtidig som 80.000 kroner i sedler stod i full fyr.

- Det var en utrolig frigjørende fest, uttalte en av arrangørene i etterkant av markeringen.

Men politi og brannvesen var ikke like fornøyde.

- Det var fare for livet til alle som var tilstede, og vi måtte slukke flammer som var rundt en meter høye, uttalte en av brannmennene på stedet.

Leserstorm

Mange E24-lesere reagerer med sinne på markeringen på Spasibar. Over 150 innlegg er skrevet i forbindelse med saken og over 2000 har stemt i avstemningen. Mange er sjokkerte over at noen kan finne på å brenne penger.

En oppgitt leser reagerer slik: "Det er kvalmt å lese at mennesker kan sløse slik med pengene når en ser rundt seg alle som har behov for penger. Hva med å donere dem bort til noen som virkelig har behov for det?"

En annen slik: "Brenne muligheter for lykke til mange fattige er ikke måten å vise at lykke er viktigere enn penger.."

Bjørn: "Stopp all statstilskudd til slike kunstnere omgående, disse folka har penger nok."

Per: "Dette er ren dekadens og egoisme. Latterlig og patetisk. Håper boten blir høyere en 80.000 kr."

Gro: "Folk som ikke har respekt for penger, har jeg ingen respekt for."

Linda: "Jævlig blærete og arrogant gjort."

Vigleik: "Hån mot menneskeheten! Dette er intet annet enn en hån mot både nordmenn og folk i resten av verden. Jeg blir flau av å være norsk."

Men mange støtter festdeltagerne:

Kjeks: "Syns det er rart at så mange erklærte liberalister reagerer så sterkt på at noen gjør akkurat som de vil med pengene sine. Det er vel individets rett. Det er mange måter å kaste vekk penger på, hvorfor skulle denne være mer umoralsk enn andre?"

En realist: "Å brenne penger vil si å overføre kjøpekraft fra, i dette tilfellet, kunstnerne til staten, som nå kan trykke nye sedler uten å øke pengemengden. Ettersom det er staten som skal være nestekjærlig i Norge, er dette en veldig god måte å donere penger til andre på!"

"Hvis man veier hva disse pengene kunne betydd for noen som virkelig trengte de, opp mot "gleden" og "frigjøringen" av stå i trusa og se de brenne opp, er det etter min mening liten tvil om hva som veier tyngst", skriver en "sjokkert og vantro" leser.

Magnus: "Nå ble jeg skikkelig trist! gikk glipp av tidenes fest!!"

Leo: "Hva folk gjør med penger de har tjent på ærlig og redelig vis er deres egen bestemmelse. Hvem er vi til å dømme disse menneskene for at de vil brenne opp penga sine?"

En annen er rett og slett skuffet over summen: "80.000? Hva er det for et stusselig beløp? Sleng på en null så begynner vi å snakke."

En debattant oppsummerer debatten på denne måten: "Alle de snusfornuftige og indignerte kommentarene i denne debatten viser hvor vellykket pengebrenningen var."

Og debattanten "økonomen" har bare denne kommentaren:
"Begrepet aktiv forvaltning av verdipapir gis en ny mening."

På spørsmålet "hvor mye penger måtte du brent opp for å føle deg fri" svarer over 90 prosent av de over 20000 som har stemt "Brenne penger? Er du gal!".

DIN MENING: Hva mener du om pengebrenningen? Si din mening i kommentarfeltet til høyre. .

Publisert:

Flere artikler

  1. Brente koffert med kr 80 000

  2. Likestillingsombudet om flyktninghets: – Utrolig vondt å se

  3. Betalt innhold

    – Vi har aldri sett lignende

  4. Knut Frydenlunds europafond

  5. Mener oljebransjen selv står bak «oljeskam»