Oppkjøp og sammenslåinger

Nordax øker budet på Bank Norwegian igjen: To storaksjonærer sier ja

Svenske Nordax kom først på frierferd til Bank Norwegian i mars før de trakk seg. I mai var de tilbake med et bedre bud. Nå økes budet igjen og storaksjonærene Nordic Capital og Sampo sier nå ja til salg.

Administrerende direktør i Nordax, Jacob Lundblad
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Den svenske banken Nordax kom i starten av mars med en melding om at de ønsket å kjøpe forbrukslånsbanken Bank Norwegian – men senere samme måned så trakk svenskene i bremsen.

Det tok imidlertid ikke lang tid før svenskene viste interesse igjen.

3. mai annonserte nemlig Bank Norwegian (og holdingselskapet Norwegian Finans Holding) at Nordax var tilbake med et oppdatert bud.

Det første budet var på 95 kroner, inkludert utbyttet på 5,0 kroner aksjen som ble utbetalt i mai i år. Det nye budet var på 100 kroner, uten utbyttet i mai, altså 10 kroner høyere enn det gamle budet reelt sett.

Nå slenger svenskene på en femkroning til. Det nye budet på 105 kroner per aksje øker verdsettelsen av Bank Norwegian til 19,61 milliarder.

Det kommer frem i en børsmelding fra Nordax. Verdsettelsen er en økning fra 18,7 milliarder med det forrige budet på 100 kroner per aksje.

Dette er «Nordaxs beste og endelige tilbud», kommer det frem i børsmeldingen.

Styreleder Klaus-Anders Nysteen i Bank Norwegian

Styret i Bank Norwegian mente at det første budet ikke var bra nok til at de engang ville la Nordax gjennomføre en grundig gjennomgang («due diligence») av bankens virksomhet og regnskap. Det endret seg da budet ble økt i mai.

I en annen børsmelding fra Bank Norwegian kommer det frem at «et flertall i styret etter en samlet vurdering har informert Nordax om at man er forberedt på å anbefale det reviderte tilbudet».

Nå har Nordax gjennomført en «due diligence» har blitt enige med Bank Norwegian om å lansere et tilbud på alle aksjene i banken.

PS! Flyselskapet Norwegian er ikke lenger på eiersiden i Bank Norwegian, men mottar lisensbetalinger fra banken for at de får bruke «Norwegian»-merkevaren.

Les også

Fra mai: Slakter nytt Bank Norwegian-frieri: – Et skambud

Styret holder døren åpen for andre friere

Samtidig som styret i Bank Norwegian foreløpig anbefaler budet fra Nordax tar styret samtidig forbehold om at deres anbefaling kan bli trukket «skulle man motta et bedre og bindende bud».

– Vet dere om noen andre bud som kan komme?

– Det kan jeg ikke kommentere. Vårt anliggende har vært å sørge for en grundig «due diligence» av banken. Det har blitt gjort. Vi synes det er positivt at et bedre bud reflekterer at banken på alle måter er robust og skulle det dukke opp et bedre bud står vi fritt til å anbefale det, sier styreleder Klaus-Anders Nysteen i Bank Norwegian.

– Mener dere at det bør komme et annet bud på banken i tillegg til Nordax-budet?

– Jeg vil si det sånn at Bank Norwegian har en fantastisk organisasjon og plattform som har gjort det utrolig godt. Det er kanskje den mest lønnsomme banken i Europa. Banken har virkelig ekspandert på en effektiv måte og de resultatene man ser er en stor anerkjennelse av det arbeidet som har vært gjort, sier Nysteen.

– Jeg vil faktisk at mens de i Sverige har Klarna, så har vi i Norge Bank Norwegian. Vi vet at det har vært stor interesse rundt Bank Norwegian, så får vi se hva som måtte komme.

PS! Bank Norwegian skal etter planen fusjonere med holdingselskapet Norwegian Finans Holding den 20. juli, noe som vil føre til at et oppkjøp fra Nordax vil skje gjennom kjøp av Bank Norwegian-aksjer.

Les også

Bank Norwegian-sjefen går til svensk konkurrent

Nordic Capital og Sampo vil bytte til seg Nordax-aksjer

Storaksjonærene Nordic Capital og finske Sampo støtter budet som nå ligger på bordet, og de to vil motta Nordax-aksjer som betaling, ifølge børsmeldingen.

Nordic Capital og Sampo eier henholdsvis 16,4 og 6,33 prosent av aksjene i Bank Norwegian.

Salget deres vil bare bli gjennomført hvis Nordax lykkes i å kjøpe hele banken, altså at de får aksept for minst 90 prosent av aksjene og kan tvangsinnløse resten.

Det er ventet at et tilbudsdokument vil være godkjent rundt 2. august og at akseptperioden vil starte deretter. Gitt at det ikke kommer et annet bud på banen, er det da man vil se om Bank Norwegian-aksjonærene lar seg friste eller ikke.

Nordax har en «Plan B»

Selv om Nordax har som utgangspunkt at de ønsker å sikre seg minst 90 prosent av aksjene, åpner banken også for å senke akseptkravet til 67 prosent eierskap – noe som også vil gi Nordax full kontroll i banken.

«Selv om målet til Nordax er å kjøpe Bank Norwegian i sin helhet, ser Nordax også en betydelig verdi i å bli en majoritetseier», skriver den svenske banken.

– Forbereder Nordax seg på at det kan komme konkurrerende bud?

– Dette er vårt beste og endelige bud, og vi er veldig glade for å kunne komme med dette formelle budet nå. Det er et høyt bud, med en god premie over aksjekursen. At styret sier de vil holde døren åpen for andre bud får de kommentere, sier Nordax-sjef Jacob Lundblad til E24.

Lundblad sier han er glad for anbefalingen styret har gitt så langt. Han forteller at Nordax nå har brukt åtte uker på å gå grundig gjennom regnskap og drift hos Bank Norwegian og at han tror det er «lite sannsynlig» at de havner under 90 prosent akseptgrad.

– For oss handler dette om å slå sammen de to ledende bankene i Norden i denne nisjen, og vi tror sammenslåingen legger forutsetningene til rette for å skape noe enda bedre, sier Lundblad og fortsetter:

– Vi skal dra nytte av de respektive selskapenes styrker og komplementære tilbud i markedet, for vi vil utfordre de store bankene. Sammen får vi mer skala til å gjøre det.

Les også

Vil ikke dele opp Sbanken før oppkjøpet: – Jobber ikke med alternative løsninger nå

– Hvordan blir det hvis dere ikke får 90 prosent aksept, men et sted over 67 prosent. Endrer det på de fordelene du beskriver med sammenslåingen?

– Det er et ikke-spørsmål, slik jeg ser det i dag. Målet vårt er å komme til 90 prosent og fusjonere selskapene fullt ut. Samtidig mener vi at selv med en lavere eierandel, så kan vi oppnå mange av de fordelene vi ser i transaksjonen, sier Lundblad.

– Bank Norwegian har et kjent og sterkt merkevare, ikke minst her i Norge. Vil dere fortsatt bruke merkenavnet etter en fusjon?

– Det er et spørsmål for fremtiden. De har en sterk merkevare og «track record», og per i dag ser jeg ingen grunn til å endre navnet, sier Lundblad.

– Bank Norwegian er i gang med å ekspandere utover i Europa. Hva blir fokuset etter en fusjon, handler det om å komme inn i flere land eller øke markedsandelene i de landene Nordax og Bank Norwegian er i dag?

– Utgangspunktet er at vi ønsker å kombinere to nordiske banker med lignende historier. Nordax har også ekspandert til de nordiske landene og sammen blir vi en tydelig leder i Norden – og vi blir dobbelt så store som vår nærmeste konkurrent, sier Lundblad.

– Bank Norwegian har vist at det finnes spennende muligheter utover i Europa og vi ser frem til å fortsette diskusjonen med dem om mulighetene som finnes, fortsetter han.

Les også

Bank Norwegians Google-strid går til Høyesterett

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oppkjøp og sammenslåinger
 2. Bank Norwegian
 3. Nordic Capital
 4. Norwegian Finans

Flere artikler

 1. Folketrygdfondet selger ikke Bank Norwegian til Nordax: – Budet er for lavt

 2. Nordax forlenger fristen på Bank Norwegian-budet

 3. Bank Norwegian-sjefen går til svensk konkurrent

 4. Betalt innhold

  Tre mulige utfall av Folketrygdfondets nei i Bank Norwegian

 5. Betalt innhold

  Bank Norwegian-topper kan ha sagt hva de egentlig mener om budet fra Nordax