Sjeføkonomer om mulige virusgrep: Dette kan Olsen og Sanner gjøre

Ved en corona-nedtur har sentralbanksjefen rom til for rentekutt, og finansministeren rom til å bla opp mer oljepenger. – Norge har penger på bok, så vi er tross alt heldig stilt, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

MULIGE GREP: Både sentralbanksjefen og finansministeren har rom for å ta grep hvis coronaviruset gir en ordentlig nedtur, ifølge sjeføkonom Kjersti Haugland (t.v.) i DNB og sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Sentralbanksjef Øystein Olsen og finansminister Jan Tore Sanner (H) har så langt ikke tatt noen krisegrep etter spredningen av coronaviruset (covid-19), tross fallende børser og bekymringer for vekst og arbeidsplasser (se faktaboks).

Olsen sa denne uken til E24 at han venter med å si hva han vil gjøre til rentemøtet 19. mars, mens Sanner har sagt til E24 at det ikke er behov for spesielle tiltak i finanspolitikken nå.

Men begge har tørt krutt i revolveren. Olsen har satt opp renten fire ganger siden høsten 2018 til 1,5 prosent, og det er dermed langt ned til null hvis det er behov for å stimulere økonomien.

Sanner kan på sin side øse av de over 10.000 milliarder kronene i Oljefondet, hvis virusfrykten skulle gi en ordentlig nedtur. Andre mulige tiltak er å følge Sverige og gi lettelser til bedrifter for å holde folk i arbeid.

– Vi vil sikkert se noen tiltak i revidert budsjett, eller kanskje før det. Men det er ikke enkelt å finne tiltak som treffer målrettet der skoen trykker, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB til E24.

Både Frp og Arbeiderpartiet ba denne uken Sanner om å legge frem planer for å unngå de verste effektene for næringslivet. Fagforeningen Parat ba fredag regjeringen gjøre tiltak for å beskytte sektorer som luftfart, transportbedrifter og reiseliv.

– Regjeringen må på banen nå, før den reduserte aktiviteten vi ser får flere alvorlige konsekvenser, sa Parat-leder Unn Kristin Olsen.

Les også

Frp og Ap ber Sanner ha corona-grepene klare: – Bare et spørsmål om tid

– Heldig stilt

Også sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken tror det kan bli nødvendig for regjeringen å gjøre tiltak hvis coronaviruset fører til en nedtur. Da kommer det godt med at Norge har svært romslig økonomi.

– Norge har penger på bok, så vi er tross alt heldig stilt, sier Due-Andresen til E24.

– Vi så det også etter oljeprisfallet for noen år siden, at man brukte mer penger fra Oljefondet. Det kan regjeringen gjøre nå også, hvis det blir nødvendig, sier hun.

Coronaviruset kan dermed føre til høyere oljepengebruk enn de planlagte 244 milliarder kronene i år. Regjeringen har 302 milliarder kroner tilgjengelig innenfor «taket» i den årlige pengebruken på tre prosent av fondets verdi, gitt Oljefondets verdi på 10.088 milliarder kroner ved nyttår.

– Det kan trengs noe mer pengebruk, for dette begynner å se mer omfattende ut enn det gjorde i starten, sier Due-Andresen.

– Sannsynligheten har økt

enSjeføkonom tror også at sentralbanksjefen kan ta grep, særlig hvis Den europeiske sentralbanken (ESB) kutter sin rente.

– Sentralbanken vil nok også antagelig komme på banen. Det vi lurer på er om Norges Bank kommer med et rentekutt allerede nå i mars, eller om de bare vil si at sannsynligheten for et rentekutt i nær fremtid har økt, sier Due-Andresen.

– Sannsynligheten for et snarlig kutt fra Norges Bank har økt klart, slik jeg ser det, sier hun.

Neste uke kommer det norske inflasjonstall og tall fra Norges Banks regionale nettverk, som kan påvirke Norges Banks rentebeslutning. I tillegg har ESB har møte neste torsdag, én uke før Olsens rentebeskjed.

– Hvis de gjør noe mer, så tror jeg det blir krevende for Norges Bank å ikke gjøre noe. Det kan nok være vanskelig for Norges Bank å argumentere for hvorfor dette skal treffe Norge mindre enn andre land, sier Due-Andresen.

– Vekstutsiktene er svekket

– Vi tror at Norges Bank åpenbart nå tar inn over seg at det internasjonale bildet, vekstutsiktene i omverden, er betydelig svekket, sier Kjersti Haugland.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i en tale i oktober at det er naturlig at regjeringen kommer mer på banen ved eventuelle kriser, for å unngå de uheldige effektene av ultralave renter, som altfor høy gjeld. I årstalen i februar sa Olsen at det vil «være naturlig at finanspolitikken tar et større ansvar» hvis det kommer nye nedturer for norsk økonomi.

Olsen har solid rom til å kutte renten, men Haugland tror ikke at et rentekutt nødvendigvis hjelper så mye mot coronaviruset.

– Det er en ganske utbredt oppfatning blant økonomer, også meg, om at pengepolitikk ikke fremstår som det beste verktøyet til å få veksten opp igjen. Det er restriksjoner fra myndighetene som hemmer aktiviteten, og det er ikke viljen til å investere som har falt blant folk og bedrifter, sier hun.

Tror ikke på rentekutt

Haugland tror derfor ikke at Olsen følger sine amerikanske kollegaer og kutter renten helt ennå.

– Enden på visen er at det blir for tidlig for Norges Bank, og jeg tror de vil vente og se an situasjonen, i motsetning til Fed, legger hun til.

Haugland peker på en sentral forskjell mellom USA og Norge, nemlig at USAs sentralbank er avhengig av å støtte opp under aksjemarkedet.

– I USA er utviklingen i aksjemarkedet vesentlig viktigere for økonomien, for amerikanske husholdninger har mye penger i aksjemarkedet. Federal Reserve må av den grunn reagere på aksjemarkedsfall, i håp om å stagge det, sier hun.

– Det er ikke noe Norges Bank har mulighet til, et rentekutt gjør ingenting for Oslo Børs. Og norske husholdningers konsum svinger ikke mye på grunn av aksjemarkedet i Norge, legger hun til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Oljefondet
 3. Norges Bank
 4. Kari Due-Andresen
 5. Kjersti Haugland
 6. Oljepenger

Flere artikler

 1. Ekspertene venter flere virusgrep: Tror regjeringene vil bla opp

 2. Frp og Ap ber Sanner ha corona-grepene klare: – Bare et spørsmål om tid

 3. Sjeføkonomer om vaksinenyhet: Kan bety tidligere renteheving

 4. Sjeføkonom om boligprisene: – Nordmenn er jaggu ikke lettskremte

 5. Tidenes svakeste krone: – Det finnes ikke noen bunn