Norwegian-aksjonær om kurskollaps: – Bare å ta på seg fallskjermen

Norwegian-aksjen er i fritt fall på børsen, men Norwegian-aksjonær Asbjørn Abrahamsen har fortsatt troen på Norwegian. Analysesjef tror flyselskapet vil klare å skaffe penger hvis det får kniven på strupen.

NORWEGIAN-AKSJONÆR: Asbjørn Abrahamsen er blant de 20 største aksjonærene i Norwegian.

Tore Meek / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norwegian er som resten av flybransjen i hardt vær etter det nye virusutbruddet, og torsdag stuper aksjen nye 22 prosent.

– Det er bare å ta på seg fallskjermen, sier investor og Norwegian-aksjonær Asbjørn Abrahamsen til E24.

Hans selskap, Hands-On Property, står oppført med vel 1,4 millioner aksjer i flyselskapet, en post som har blitt nær tre millioner mindre verdt siden børsen åpnet.

– Vi har fortsatt troen. Norwegian er et såpass stort selskap og dette er en viktig del av samfunnet.

Abrahamsen sier det store spørsmålet er om Norwegian må hente penger fra aksjonærene, og at han selv er klar for å delta om en kapitalinnhenting blir aktuelt.

– Jeg ser absolutt på muligheten for å doble meg i Norwegian. Jeg vet ikke når det blir, men det er en mulighet jeg ser på, sier han.

Les på E24+

Smertegrensene som avgjør Norwegians fremtid

Emisjonsfrykt

Analysesjef Jacob Pedersen i danske Sydbank følger flybransjen tett. Han tror frykt for emisjon, altså at selskapet må hente penger fra aksjonærene, bidrar til aksjestupet.

– Markedet frykter at de økonomiske problemene blir enda større for Norwegian og at det tvinger frem en kapitalforhøyelse, skriver han i en e-post til E24.

– Jeg er likevel overbevist om at Norwegian kan gjennomføre en kapitalforhøyelse hvis det blir nødvendig, fortsetter Pedersen.

– Mange flyselskaper får behov for krisehjelp

Fly- og reiselivsnæringen er kastet inn i en krise etter at coronaviruset har lammet reiseaktiviteten og fremtidige bestillinger.

Både Norwegian og andre flyselskaper har kansellert en rekke avganger.

Onsdag varslet Norwegian permitteringer for en «betydelig andel av arbeidsstyrken» og kapasitetskutt på 15 prosent de neste tre månedene.

Samme dag kom et krav fra fagforeningene om kriselån til flyselskapene.

I forrige uke trakk Norwegian årets overskuddsmål. SAS tør ikke lenger å spå hvordan resultatene blir i 2020, og selskapet har bedt om at alle ansatte går med på et solid lønnskutt i tre måneder.

Abrahamsen tror det kan komme en form for lånepakker.

– Det er andre store selskaper i Norge som har blitt reddet før, inkludert DNB.

Les også

Norwegian kansellerer 3.000 avganger og varsler permitteringer som følge av coronaviruset

Analysesjef Jacob Pedersen i Sydbank.

Sydbank

Aksjeanalytikere venter at virusutbruddet vil gå hardt utover inntjeningen i Norwegian, og at selskapet kan bli tvunget til hente penger fra aksjonærene.

I en ny oppdatering torsdag kutter storbanken HSBC kursmålet på Norwegian fra 30 kroner til 0,5 kroner, og anbefaler kundene å selge aksjen, melder TDN Direkt. Aksjen handles nå for 7,4 kroner på Oslo Børs.

– Mange flyselskaper får behov for krisehjelp. SAS har luftet samme vurdering, men Norwegian står som et av de flyselskapene med den dårligste inntjeningskraft og den svakeste finansielle motstandskraft, mener Pedersen i Sydbank.

– Norwegian er allerede i gang med å effektivisere virksomheten. Men det ville absolutt hjelpe hvis COVID-19-forstyrrelsene forsvinner og Boeing 737 MAX igjen kan komme i luften. I så fall kan Norwegian kanskje glede seg over et stort fall i drivstoffprisene, skriver han.

Les også

SAS-ledelsen tar lønnskutt på 20 prosent: Ber de ansatte om det samme

Venter tap av omsetning

Krisen har rammet hele flybransjen.

Lufthansa har varslet kutt i inntil 50 prosent av alle flyginger. Selskaper som Air France-KLM, British Airways, Finnair, EasyJet og Ryanair har også varslet at virusutbruddet får konsekvenser for virksomheten.

Den internasjonale luftfartsorganisasjonen, IATA, venter at de kommersielle flyselskapene vil gå glipp av minst 63 milliarder dollar, tilsvarende 582 milliarder kroner i inntekter på grunn av coronaviruset.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Norwegian
 3. Flyselskaper
 4. Coronaviruset
 5. Sydbank
 6. Oslo Børs

Flere artikler

 1. Norwegian-aksjonær laster opp i turbulensen

 2. Ekspert om Norwegian: Lykkes de ikke, har de bare to sjanser igjen

 3. Veddemålene mot SAS- og Norwegian-aksjen tårner seg opp

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker tror Wizz Air vil presse SAS og Norwegian: – Kommer på et forferdelig tidspunkt

 6. Kabinforening om krisetiltak i Norwegian: – Vi har en del urolige medlemmer nå