Investorenes aksjekjøp

Trøims Borr Drilling verdt under milliarden: – Ikke mye mer cash igjen i sjappa

Norske fond rømte riggselskapet før børsnedturen virkelig satt fart. – Skulle nok ha redusert beholdningen mer i år, sier forvalter.

RIGGSATSING: Finansmannen Tor Olav Trøim startet opp Borr Drilling og er et av selskapets største aksjonærer. I 2017 ble det notert på Oslo Børs. Selskapet kjøpte moderne oppjekkbare rigger billig.

Terje Pedersen/NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Et bratt fall for Borr Drilling på Oslo Børs har nå barbert markedsverdien såpass at den ligger på 887 millioner kroner etter stengetid tirsdag, som er kraftig ned fra åtte milliarder kroner ved årsskiftet.

Fondet Skagen Vekst satt i januar på 680.000 Borr Drilling-aksjer.

– Det er en liten posisjon. Vi registrerer det som skjer i selskapet og reduserte beholdningen vår en del i fjor. Og vi skulle nok ha redusert beholdningen mer i år, sier forvalter Alexander Stensrud i Skagen Vekst.

Aksjene hadde kjøpspris på 95 millioner kroner, mens de ved inngangen til 2020 var verdt 33 millioner kroner. Tirsdag er de samme aksjene verdt 5,5 millioner kroner.

Tviler på riggmarkedet

Tor Olav Trøims Borr Drilling er hardt presset om dagen.

Milliarder har rent ut av selskapet de siste årene i kjølvannet av et tynget riggmarked. Nå vurderer det å selge noen av sine oppjekkbare rigger. Samtidig barberer analytikerne kursmålene.

Fondet DNB Norge eide per fredag sist uke 320.000 aksjer i Borr Drilling etter at eksponeringen ble redusert gjennom fjoråret, Ifølge forvalter Odd Einar Lillebostad.

– Vi reduserte ut fra en vurdering av at riggmarkedet er så tungt som det er. Vi tror det vil ta tid før det kommer tilbake igjen, sier han.

Les på E24+

Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

– Sunn skepsis

Lillebostad tror frykt for emisjon har bidratt til det kraftige aksjefallet.

– Det er forventninger om at man må hente kapital på en eller annen måte. De som leder selskapet er dyktige, så de gjør det de kan, men vi vet ikke utfallet.

Riggaksjer har fått hard medfart på børs det siste året, der også John Fredriksen Seadrill er blitt senket.

– Det har vært en sunn skepsis til riggaksjene. Nå burde det etter hvert by seg muligheter for god kapitalavkastning hvis man har de rette «assets’ene», sier Stensrud i Skagen Vekst.

Han påpeker at fondet er lite eksponert mot rigg og oljeservice, men at det i Norden i større grad har vridd seg mot farmasi, telekom og selskaper som driver med fornybarvirksomhet, slik som Bonheur.

«Ikke så mye mer cash igjen i sjappa»

Analytiker Vidar Lyngvær i Sparebank 1 Markets fremholder at Borr Drilling lykkes med den første fasen der riggene ble kjøpt for en billig penge da markedet var på bunn.

– Jack up-markedet bunnet ut i 2017, gikk litt opp før det ble en ny bunn i januar 2018. Etter det har markedet tatt av og etterspørselen har gått fra 320 til rundt 400 rigger. Når Borr nå skal få riggene over i arbeid krever det kapital, påpeker Lyngvær.

– Når man tar over en såpass stor riggflåte og skal få de i jobb kan det se greit ut i regnearket, men i det virkelige liv er det store prosjekter som skal gjennomføres. Så har ting gått litt saktere og inntektene kommet litt saktere enn planlagt kanskje.

Han mener problemet for likviditeten er at Borr «ikke har så mye mer cash igjen i sjappa».

– Man har enkelte lånefasiliteter, men det er 12 rigger som ikke har kontrakt og det koster 15–20 millioner dollar å få en rigg klar for kontrakt.

Les også

Borr Drilling tapte 655 millioner kroner

Øyner to løsninger

Lyngvær peker også på at tapene på finansielle veddemål har forverret situasjonen.

– Du har et arbeidskapitalproblem, og så har Valaris-avtalene gitt solide tap. De to tingene sammen gjør at de sliter med likviditeten.

Lyngvær skisserer to mulige løsninger for Borr, enten at selskapet henter penger eller venter med å aktivere rigger.

Sistnevnte alternativ vil imidlertid gjøre at selskapet ikke skaper nok inntjening, mens det er dyrt for Borr å hente penger i en emisjon når aksjen har falt kraftig, fremholder han.

Selv har Borr sagt at de kan selge noen av riggene for å skaffe penger.

– Det er en tøff situasjon, det gjenstår se hva selskapet gjør, sier Lyngvær. Analytikeren har hatt en nøytral anbefaling på aksjen siden november i fjor.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Borr Drilling
 3. Oslo Børs
 4. Seadrill
 5. Rigg
 6. Riggselskaper
 7. Oljeservice

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Veddemålene mot Trøims riggsatsing tårner seg opp

 2. Trøim tegnet seg for aksjer i Borr Drilling for 23 mill. kroner

 3. Flere kansellerte kontrakter for Borr Drilling – smell på 165 mill.

 4. Borr Drilling enige med långivere

 5. Borr Drillings børskrise tiltar: Over syv milliarder forduftet i år