Kina blir ny storeier i Norwegian
Leasingselskapet BOC Aviation, eid av den kinesiske staten, blir en av de nye storeierne i Norwegian.
Leasingselskaper som leier ut fly til Norwegian blir nå storeiere i flyselskapet etter at de har gått med å gjøre om gjeld til aksjer i forbindelse med redningsplanen.
Eierandelene er onsdag blitt klar etter at aksjene er registrert.
Disse utenlandske selskapene kan bli Norwegians nye eiere
Leasingselskapet BOC Aviation seiler opp som en av de nye storeierne, et selskap som er eid av Bank of China, som er en av de aller største bankene i Kina.
Banken er heleid av den kinesiske staten.
Leasingselskapet som har hovedkontor i Singapore og er børsnotert i Hongkong har gått med på å få 389 millioner aksjer i bytte mot at gjeld blir slettet.
Kursen som er lagt til grunn i redningsplanen er på 4,25 kroner, som innebærer at det kinesiske selskapet sletter 1,6 milliarder kroner i gjeld.
BOC Aviation blir dermed sittende med en eierandel på 12,67 prosent i Norwegian.
Noen av de nyeste Dreamliner-flyene som Norwegian fikk levert er fra BOC Aviation. Totalt leverte selskapet fire Dreamlinere til Norwegian i løpet av 2018 og 2019.
Norwegian har oppfylt vilkår for kriselånet fra staten
Ufrivillig storeier
Irske Aercap, et av verdens største leasingselskaper, kommer også inn på eiersiden.
E24s gjennomgang av tidligere annonserte leasingavtaler mellom Aercap og Norwegian viser at Aercap eier minst 11 av de 26 Dreamliner-flyene som Norwegian leaser.
Selskapet blir sittende med en eierandel på 15,9 prosent, tilsvarende 488 millioner aksjer, etter omgjøringen av gjeld til aksjer.
I tillegg kan Aercap gjøre om et annet finansielt instrument til aksjer, til sammen 219 millioner aksjer tilsvarende 7,2 prosent av aksjekapitalen, ifølge en børsmelding.
Aercap bekreftet tidligere i mai at de var blant leasingselskapene som ble med på avtalen, om enn motvillig.
– Det er ekstraordinært uvanlig for oss å gjøre om gjeld til egenkapital. Vi gjorde det med Norwegian, hovedsakelig fordi de har statlig støtte, men generelt vil vi ikke gjøre det, sa administrerende direktør Aengus Kelly i Aercap på en telefonkonferanse.
DP Aircraft flyr også inn blant eierne i Norwegian, etter at selskapet tidligere i mai gikk med på å gjøre om gjeld til aksjer.
Leasingselskapet eier Norwegians to første langdistansefly, Sonja Henie og Thor Heyerdahl, og sitter nå med drøyt 154 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på rett over fem prosent.
Avolon, som er eid av kinesiske Bohai Leasing og japanske Orix Corporation, gjør om gjeld til 169 millioner aksjer, noe som betyr at selskapet eier 5,5 prosent av Norwegian.
Enorm interesse for Norwegian-emisjonen: De gamle aksjonærene tilbys 55 prosent
Kan ikke selge med en gang
Selv om leasingselskaper og andre kreditorer får sine aksjer nå, kan de ikke selges med en gang.
Ifølge avtalen er aksjene låst en stund fremover, og bli frigitt for handel i flere omganger. Den første delen blir frigitt 9. august, den neste 9. oktober og den siste 9. desember.
Eksperter har pekt på at de nye ufrivillige eierne trolig kommer til å dumpe aksjene når de får mulighet.
– Leasingselskaper vil åpenbart ikke eie flyselskaper, sa leasinganalytiker Helane Becker i investeringsselskapet Cowen tilbake i mai.