Analytiker om Hydros Brasil-utvikling: Absolutt et steg i riktig retning

Hydro-aksjen stiger på Oslo Børs etter at aluminiumsgiganten og brasilianske myndigheter er blitt enige om en vei videre i Alunorte-krisen. – Absolutt et steg i riktig retning, sier Pareto Securities-analytiker Kenneth Sivertsen. 

Hydro stengte i fjor hele sin produksjon ved Alunorte i Brasil som følge av at brasilianske myndigheter påla dem å halvere produksjonen og stenge sitt nyeste deponi for bauksittrester.

Foto: João Ramid / Hydro / NTB scanpix NTB scanpix
  • Anders Nybakken Kvale
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Tirsdag kveld varslet Hydro at uavhengige eksperter skal vurdere rapporter som konkluderer med at selskapets aluminaraffineri Alunorte trygt kan gjenoppta normal produksjon.

Det innebærer en avtale mellom Alunorte og Ministério Público, et myndighetsorgan som omtales som dels et statsadvokatembete og dels sivilombudsmann, der sistnevnte får en uavhengig teknisk støtte til å evaluere to tidligere rapporter som sier at det er trygt å starte opp igjen driften ved aluminaraffineriet

Dette gjelder en tidligere rapport fra miljømyndigheten Semas i tillegg til en rapport fra universitet i Campina Grande.

Hvis den nye uavhengige gjennomgangen bekrefter det de to rapportene sier vil ikke Ministério Público motsette seg at domstolen løfter embargoen mot Alunorte, ifølge kommunikasjonsdirektør i Hydro, Halvor Molland.

Les på E24+

Hilde Merete Aasheim er den beinharde sikkerhetssjefen med åpne armer

– Slik sett er det et steg videre, og det beskriver en vei frem mot en mulig oppstart, sier Molland.

Avtalen inneholder imidlertid ingen tidslinje for beslutningen som skal tas av domstolen.

«Positivt»

Markedet reagerte positivt og sendte Hydro-aksjen opp rundt fire prosent til kurs 35 kroner fra start på Oslo Børs. En time etter børsåpning er den blant de mest omsatte aksjene.

Krisen ved verdens største aluminiumsraffineri har kostet Hydro milliardsummer og anlegget kjører for øyeblikket på halv maskin i påvente av grønt lys fra den føderale domstolen. Aksjen det siste året ned 21 prosent.

Pareto Securities-analytiker Kenneth Sivertsen sier det er Alunorte-oppdateringen som drar aksjen oppover.

– Dette er absolutt et steg i riktig retning. Markedet frykter for at en oppstart sklir ut i 2019 og inn i 2020, så når man da ser drift som peker på en løsning heller før enn veldig sent er det positivt, sier Sivertsen til E24.

Meglerhuset har i sitt Hydro-estimat lagt til grunn en løsning på Alunorte-problemene i løpet av årets første kvartal.

– Det ser ut som det henger i en tynn tråd. Men vi har vært forsiktig med opptrappingsfasen og venter ikke full kapasitet før i 2020, sier Sivertsen.

Analytikeren påpeker at det i Alunorte-oppdateringen ikke blir oppgitt et tidsperspektiv.

– Vi har som Hydro selv ikke noe visibilitet inn i prosessen, og man sitter litt i påvente av slike ting som kan ta risikoen ned, sier Sivertsen.

Han mener det også er positivt at det virker som Hydro gradvis begynner å få kontroll på cyber-angrepet som rammet selskapet tirsdag sist uke.

Les også

Hydro: Nesten normal drift igjen etter angrepet

Pareto Securites har et kursmål på Hydro-aksjen på 40 kroner og en hold-anbefaling.

Kraftig regnskyll

Problemene ved Hydro-eide Alunorte startet med et kraftig regnskyll og utslipp av regnvann fra fabrikkområdet ved anlegget på starten av fjoråret, hvoretter miljømyndigheter og en regional domstol påla verdens største aluminaraffineri redusert produksjon. Nå er det kun domstolen Hydro venter på.

På starten av året ble det kjent at miljødirektoratet Semas fjerner produksjonsforbudet ved Alunorte.

DNB Markets stiller seg også positive til utviklingen i Hydros Alunorte-krise og forventet at aluminiumsgigantens aksje ville stige fra start onsdag.

«Vi venter at den nye vurderingen vil resultere i at anlegget igjen kan trappe opp produksjonen og at dette nå vil kunne skje noe raskere enn det som i dag ligger i konsensusforventningene», skriver analytiker Ole-Andreas Krohn.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Norsk Hydro

Flere artikler

  1. Hydro ett skritt nærmere oppstart i Brasil

  2. Hydro: Sivil domstol hever produksjonsforbud i Brasil

  3. Hydro får grønt lys

  4. Hydro saksøker forsker i Brasil

  5. Beskylder Hydro for fagforeningsknusing i Brasil