Konkurranseekspert: – Adevinta-avtalen kan bli en sak for tyske og britiske tilsyn

Det er i dag fem land som Ebay og Adevinta begge har rubrikkvirksomhet i. Konkurranseekspert Even Tukun i PwC sier milliardavtalen kan bli en tilsynssak i disse landene, men tror ikke den blir stoppet av myndighetene.

TROR PÅ GRØNT LYS: Even Tukun i advokatfirmaet PwC tror partene kommer til å tilpasse seg konkurransemyndigheter, så milliardavtalen ikke stoppes.
Adevinta sluker deler av Ebay
 • Hans M. Jordheim
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Avtalen mellom norske Adevinta og Ebay, der førstnevnte kjøper den amerikanske gigantens rubrikkvirksomhet for opp mot 85 milliarder kroner, vil kunne bli en sak for konkurransemyndigheter i land der begge allerede er til stede.

Det forteller Even Tukun i advokatfirmaet PwC. Han er ekspert på konkurranserett, med over ti års fartstid i Konkurransetilsynet.

– I land hvor Adevinta og Ebay ikke har konkurransemessig overlapp i dag vil synergieffekter sannsynligvis bidra til å gi et bedre tilbud overfor forbrukerne. I disse landene er det derfor ikke sannsynlig at konkurransemyndighetene vil gripe inn overfor transaksjonen, sier han.

Og som analytiker Aksel Ø. Engebakken i ABG Sundal Collier poengterte overfor E24 tirsdag: De to selskapene opererer i stor grad i ulike markeder.

Les på E24+

Slik blir verdens største rubrikkselskap

Overlapp geografisk og på produkt

Annerledes er det i land hvor både Adevinta og Ebay allerede er til stede, slik som i Tyskland og Storbritannia, sier Tukun i PwC.

Han mener det ikke kan utelukkes at enkelte nasjonale tilsyn, som tyske og britiske konkurransemyndigheter, vil undersøke transaksjonen nærmere.

– For at inngrep skal bli aktuelt, må partene har overlapp både på produktnivå og geografisk, forklarer Tukun.

For overlapp på produktnivå avhenger et eventuelt inngrep av at rubrikkannonser blir definert som et eget marked, atskilt fra andre annonseringsmarkeder. Og det gjorde britiske konkurransemyndigheter i en markedsstudie i 2017.

– Og når det gjelder den geografiske dimensjonen har europeiske konkurransetilsyn i flere saker lagt til grunn at markedene for rubrikkannonser er nasjonalt avgrenset, sier PwC-advokaten, som er både økonom og jurist av utdanning.

Tror partene vil tilpasse seg

I teorien er det dermed mulig at konkurransemyndighetene i de fem landene der både Adevinta og Ebay har rubrikkvirksomhet – Storbritannia, Italia, Tyskland, Irland og Mexico – kan stoppe sammenslutningen.

Men Even Tukun tviler på at det kommer til å skje.

– Sett i lys av transaksjonens størrelse og globale karakter er det imidlertid sannsynlig at partene vil tilpasse seg eventuelle vilkår som blir satt av enkelte nasjonale konkurransemyndigheter slik at oppkjøpet kan gjennomføres, sier han.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan være det er Schibsted du skal kjøpe når Adevinta kjøper i Ebay

Samme vurdering har Engebakken i ABG Sundal Collier kommet til. Ettersom sammenslutningen ikke vil skape monopol i noe nasjonalt rubrikkmarked, tror han det er liten sjanse for at avtalen stanses av konkurransemyndigheter.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap i Schibsted-konsernet. Enkelte av E24s journalister har aksjer i Schibsted, gjennom deltagelse i konsernets aksjespareprogram for ansatte. Noen av disse kan også ha aksjer i Adevinta, etter at selskapet ble skilt ut fra Schibsted i 2019.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Adevinta sluker deler av Ebay
 2. Adevinta
 3. Ebay
 4. Konkurranselovgivning
 5. ABG Sundal Collier
 6. PwC

Flere artikler

 1. Dette kan Adevinta få i en gigantavtale med Ebay

 2. Adevintas mulige gigantavtale med Ebay: – Alt vil være avhengig av prisen

 3. Betalt innhold

  Slik blir verdens største rubrikkselskap

 4. Analytiker om gigantavtalen: – Representerer et skifte

 5. Adevintas gigantkjøp i boks: – Var villige til å gjøre alt for å få det til