Matematikere gikk fra braktap til storgevinst på aksjehandel

De norske matematikerne i Intelligent Trading fikk et resultat før skatt på 85 millioner kroner i fjor. I begynnelsen av året startet de med en egenkapital på 166 millioner kroner, noe som betyr at investorene leverte en solid avkastning på egenkapitalen.

Investeringsselskapet handler blant annet aksjer. Bildet viser en oversiktsskjerm fra New York-børsen.

Henny Ray Abrams / TT NYHETSBYRÅN
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Investorene bak Intelligent Trading kan notere seg et resultat før skatt på 85 millioner kroner i 2019. Det er en solid forbedring fra fjoråret, da posten viste hele 206 millioner kroner i minus.

Børsåret 2018 var preget av nedgang mot slutten av året, mens 2019 endte med en formidabel oppgang på hele 17 prosent for Oslo Børs.

Det er bokført en egenkapital på over 301 millioner kroner i selskapet. Det er nesten en dobling fra fjorårets egenkapital fra 166 millioner.

Med et resultat etter skatt på litt over 70 millioner kroner ender det med en egenkapitalrentabilitet på om lag 42 prosent.

Egenkapitalrentabilitet er kort forklart avkastning på egenkapitalen. Det krever at investorene tar en god del risiko for å oppnå et såpass høyt tall.

Les på E24+

Dette må du vite om aksjemultiplene nå

Ordknapp

Styreleder Haakon Børs Lind, som har en grad i industriell matematikk fra NTNU (tidligere NTH), har tidligere uttalt at de ikke ønsker noe medieomtale og har vært ordknapp når journalister har ringt for å høre om fjorårets regnskap.

Det er han også denne gangen E24 ringer. Han sier han ikke har sett noe særlig på årsregnskapet og vil ikke kommentere noe om hvordan det har gått.

– Vi ønsker egentlig ikke noe «PR», sier Børs Lind.

Investeringsselskapet sluttet med såkalt algoritmehandel i 2017. Samme år tjente matematikerne hele 266 millioner kroner fra en egenkapital på rett over 100 millioner.

Algoritmene ble selv utviklet av selskapet. God avkastning på pengene har tidligere skapt store overskrifter i mediene.

– Dere drev tidligere med algoritmehandel. Er det noe dere vil gjenoppta?

– Det sluttet vi med for lenge siden. Vi har ikke noe planer om det nå, svarer han.

Han fortalte imidlertid at de var «relativt langsiktige» i fjor sommer. På spørsmål fra E24 om de tok mye risiko, svarte Børs Lind at «Ja, vi tar vel mer enn noen, og mindre enn andre».

– Vi vil ikke kommentere noe på enkeltinvesteringer eller strategien vår, uttalte Børs Lind i fjor sommer.

Les også

Vil digitalisere offentlig sektor – med stjerneinvestorer på laget

Quizmester er med

Børs Lind sitter som største aksjonær i Intelligent Trading. Nestemann på listen er Knut Heggland, som for øvrig er tidligere president i Norges Quizforbund og har deltatt som quizer i europamesterskapet.

Også Per Christian Moan står oppført som eier av Intelligent Trading. Han har en doktorgrad i numerisk analyse fra Universitetet i Cambridge, samt sivilingeniør i matematikk fra NTNU, i tillegg til å være sjefsmatematiker og medgrunnlegger i Exabel.

Selskapet har adresse på Bygdøy allé 2 i Oslo, som er Norsk Hydros tidligere forretningslokaler. Det er registret tre ansatte i selskapet.

Stor portefølje

Årsregnskapet avslører noe av det Intelligent Trading satte penger på. Det er oppført 13 norske aksjer selskapet har vært innom, i tillegg til en lang rekke utenlandske aksjer.

På listen finner vi blant annet Tele2, Daimler, Unilever, Carlsberg, Ørsted og Royal Unibrew. Flere av aksjene er tyske eller danske.

Av de norske aksjene ble det mottatt et utbytte på nærmere 267.000 kroner. For de utenlandske aksjene var nettoutbetalingen i utbytte på 442.000 kroner.

Samlet sett satt investeringsselskapet på markedsbaserte aksjer verdt rundt 97,8 millioner kroner.

I tillegg til bankinnskudd og kontanter på 47,4 millioner kroner, sto selskapet oppført med «andre finansielle instrumenter» på over 105,8 millioner kroner ved utgangen av året.

Gikk bort fra algoritmehandel

Børs Lind har tidligere forklart til E24 at det ble vanskelig å holde algoritmehandelen gående, grunnet hard konkurranse i markedet.

Algoritmehandel er kort forklart å automatisk kjøpe eller selge verdipapirer, for eksempel aksjer, basert på systematiske regler og informasjon programvaren kan hente ut fra verdipapiret.

– Det har vært en jevn prosess siden vi startet i 2002, med en økende konkurranse år for år, uttalte Børs Lind i forbindelse med regnskapet for 2018.

– De siste årene har det vært veldig mye fokus på kunstig intelligens og maskinlæring. Det har kommet masse flinke folk fra universiteter fra hele verden som kaster seg over de samme dataene som vi har tilgang på og lager tilsvarende algoritmer, sa han.

Les også

DNB-sjef Kjerstin Braathen stille om kontroversielle oljebonuser

Les på E24+

Investtechs sommerskole del 2: Så mange aksjer bør du ha i porteføljen

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksjehandel
  2. Regnskap og resultater

Flere artikler

  1. Voldberg dro inn over 300 millioner etter sterkt børsår

  2. Stordalen inne på aksjonærlisten i Atlantic Sapphire

  3. Harald Espedal dro inn 114 millioner i fjor

  4. Ferd ute av topplisten i Quantafuel

  5. Morten Gamst Pedersen dro inn 12 millioner på børsen i fjor