Pengefondet har 2.200 milliarder i krigskassen

Det internasjonale pengefondets 290 milliarder euro er ikke nok, mener sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

EUs REDNINGSKVINNE? IMF-sjef Christine Lagarde trenger støtte fra blant annet Brasils finansminister Guido Mantegafor å øke slagkraften til Pengefondet.

EVARISTO SA
  • Jo Andre Aakvik
Publisert:,

- IMF kan ikke spille noen stor rolle i løsningen av den europeiske gjeldskrisen. Til det er Europa for stort, og IMFs ressurser for begrensede, sier Mork til E24.

Torsdag og fredag møtes EUs statsledere til et nytt forsøk på å meisle ut en troverdig og langsiktig løsning på gjeldskrisen i Europa.

Siden forrige runde i slutten av oktober har situasjonen gått fra ille til verre, med økende finansielt press både mot Italia, Spania, Frankrike og Belgia.

Les også:

  • - S&P truer med å nedgradere hele eurosonen
  • Renten til Italia igjen over 7 prosent

I forrige uke satte finanskommisær Olli Rehn tonen for EU-toppmøte ved å omtale det som en slags siste sjanse for å redde euroen.

IMF må på banen

I løpet av de siste dagene er Det internasjonale pengefondet (IMF) hyppig nevnt som en nøkkelspiller for løsningen på krisen.

Da EU for noen dager siden innrømmet at de ikke ville klare å få stablet på bena 1.000 milliarder euro til krisefondet EFSF ble IMF nevnt som en mulig finansieringskilde.

- Jeg mener land både i og utenfor Europa bør forberede seg på å øke ressursene til IMF slik at vi har nok ressurser totalt, sa den nederlandske finansministeren Jan Kees de Jager da.

Ved utgangen av november hadde IMF 290 milliarder euro - drøyt 2.200 milliarder kroner - i sin «krigskasse».

- Dette er jo hele IMFs kapasitet, og det er utenkelig at alt dette skal brukes på Europa, sier Mork.

Ber medlemmene om hjelp

De 290 milliardene er alt for lite til å skulle være et realistisk alternativ for å dra de europeiske landene ut av gjeldsmyren.

Totalt har EU-landene nesten 10.000 milliarder euro i gjeld, og Italia alene skylder sine kreditorer 1.900 milliarder euro. Av dette forfaller over 500 milliarder euro til betaling allerede i løpet av 2012.

SJEKK E24s KART, SOM GIR DEG OVERSIKT OVER EU-LANDENES GJELD.

Under møtet i begynnelsen av november oppfordret pengefondet sine medlemmer om å vurdere økte tilskudd.

- Vi står klare til å sikre at ekstra ressurser kan bli mobilisert i tilstrekkelig tid og ber våre finansministre om innen neste møte å legge planer for ulike løsninger, står det å lese i artikkel 16 fra IMF-møtet.

Norge klare, Tyskland følger?

Finansminister Sigbjørn Johnsen har flere ganger, senest onsdag i forrige uke, gitt tydelig uttrykk for at Norge er klare til å skyte mer penger inn i IMF.

- Norge har vært og vil være en god støttespiller for IMF, og hvis det skulle bli slik at man ønsker en ekstra innsats nå for at IMF skal spille en sterkere rolle, så er vi positive til det, sa Sigbjørn Johnsen til E24 onsdag.

Les også: Johnsen står klar til å styrke IMF

Tirsdag skriver den tyske avisen Frankfurter Allgemeine at den tyske sentralbanken skal være villige til å støtte forslag om å styrke IMF.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VIL BIDRA: Finansminister Sigbjørn Johnsen vet tiden er i ferd med å renne ut for Europas ledere, og er positiv til å styrke IMF for å gjøre det lettere å komme opp med en plan.

Håkon Mosvold Larsen

Mork har liten tro på det.

- At Bundesbank skal bidra med penger til IMF, slik at pengefondet kan kjøpe europeiske statsobligasjoner...til det er det bare en ting å si: «In your dreams». Det ville føre til at de mistet all sin troverdighet, sier Mork.

Må få USA-støtte

Skal Pengefondet få tilført mer kapital må også land fra den andre og tredje verden delta, som for eksempel Kina, India og Brasil.

- Spørsmålet er om USA er villige til å gjøre endringer i stemmereglene i IMF, som tradisjonelt har favorisert landene i vesten, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til E24.

Han tror svaret er ja, og at IMF vil få tilført mer penger.

- Vi tror på en 3-trinns pakke, hvor EUs stabilitetsfond EFSF, IMF og den europeiske sentralbanken går sammen om å stable på bena en troverdig pengepakke, sier Jullum.

Han tror de er nødt til å forplikte seg med et beløp på størrelse med de planene som ble lagt for EFSF i slutten av oktober, altså rundt 1.000 milliarder euro. Det betyr at IMF må stille med mellom 300 og 500 milliarder euro.

- Vi vurderer at stabilitetsfondet er lagt litt dødt nå, og at kapitalen derfor nå kan brukes i fellesskap med IMF og sentralbanken for å oppnå den slagkraften som trengs for å være i stand til å redde Italia og Spania, sier Jullum.

Kan løse akutte kriser

Mork har ikke tro på at Kina og USA er spesielt villige til å skyte inn store summer for å la IMF ta hovedløftet med den europeiske gjelden.

- Det IMF kan bidra med er ren krisehåndtering. Her har organisasjonen en veldig sterk kompetanse, sier Mork.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Tror euroredningen blir et lappeteppe

  2. EU vurderer å parallellkjøre to krisefond

  3. Nå er Europas «helvetesuke» i gang

  4. Annonsørinnhold

  5. Eurokrisen forverres etter nedgradering

  6. Intet nytt er godt nytt for børsene i øst