Strateg etter kraftig børsfall: – Børsene kan stå på kanten av en skikkelig korreksjon

Hovedindeksen på Oslo Børs stengte ned 2,26 prosent til 853,12 poeng. Den vedvarende handelskrigen gjør at investorer går ut av aksjer og inn i tryggere rentepapirer.

RØDT: Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet i negativt terreng onsdag og falt gjennom dagen.

Foto: Erik Johansen NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Det har vært svært negativ stemning i aksjemarkedene verden over onsdag. Oljeprisnedgang og fall i «verdens viktigste rente» har satt sitt preg på børsene i Europa.

På Oslo Børs har fallet tiltatt gjennom dagen. Hovedindeksen endte ned 2,26 prosent til 853,12 poeng.

Mest omsatt er Equinor. Aksjen stengte ned 2,03 prosent til kurs 166,40 kroner.

Oljeprisen er samtidig ned 1,38 prosent til 69,17 dollar.

Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank mener onsdagens børsfall ikke skyldes noe nytt de siste dagene, men at aktørene i finansmarkedet nå forstår at vi står overfor en svært steil front mellom stormaktene Kina og USA og hvilke konsekvenser det har for verdensøkonomien.

ADVARER MOT KORREKSJON: Sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

Foto: Krister Sørbø

Han peker på et narrativ i endring:

– Gjennom første delen av året trodde vi at det kom en handelsavtale, samtidig som vi tenkte at kineserne holder på stimulere innenlandsøkonomien. Det var helt greit at makrotallene var dårlige da, for de skulle snart bli bra igjen.

– Mai har imidlertid blitt helt annerledes og hele historien om hvorfor det skulle gå bra med økonomien har endret seg, sier Børsum.

Anbefaler å være forsiktig

Sjefstrategen viser til at det tar tid før aktørene i finansmarkedet tar innover seg endringen.

– Det er mange aktører som må endre sine taktiske vurderinger, og det tar tid å legge planene sine på nytt. Det siger inn hos flere og flere folk hvor alvorlig situasjonen er og at det skal bli enda vanskeligere å bli enige om en avtale. Nå bygger de ned risikoeksponeringen og går ut av aksjer og inn i tryggere rentepapirer, forteller han.

Les også

Kraftig fall på Oslo Børs

Det mener Børsum investorene gjør lurt i. Han tror børsene nå «står på kanten av en skikkelig korreksjon» og anbefaler å være forsiktig.

– Korreksjonen blir like langvarig som vi må vente på gode signaler på at økonomien tar seg opp igjen. Handelskrigen er alvorlig og kan ta lang tid å få fikset. Vi vet virkelig ikke hvor store konsekvensene blir, og markedet misliker den form for usikkerhet. Det gjør det ekstra ille.

Rentefall kan varsle resesjon

Renten på amerikansk tiårig statsobligasjon falt videre til 2,23 prosent onsdag – det laveste siden høsten 2017.

Det vedvarende rentefallet tiltok i april og bare den siste uken har renten falt 20 basispunkter.

Les også

Handelskrig og frykt for aksjekrasj presser USA-renter mot resesjonsnivå

I teorien er lave renter positivt for aksjemarkedet, men ikke så lenge det bygger på frykt for svakere global vekst og politisk usikkerhet.

Tiårig rente nærmer seg nå toårig rente, og når disse krysser bane, følges det historisk sett ofte av resesjon i amerikansk økonomi.

– – Dette kan bidra til å forklare hvorfor betydelige fall i tiårsrenten nå bidrar til usikkerhet i aksjemarkedet, sa DNB Markets-analytiker Ingvild Borgen Gjerde til E24 tidligere onsdag.

– Vi tror også det er en bekymring blant investorer for hvor lenge oppgangen i aksjemarkedet kan vare, etter at den har vart i ti år, sa Borgen Gjerde.

Tirsdag sa president Donald Trump at USA ikke er klar for en avtale med Kina, og frykten blusset opp igjen.

For at rentene igjen skal komme opp, tror Borgen Gjerde det må komme en løsning på handelskonflikten med Kina, eller en klar bekreftelse på at det ikke står så dårlig til med økonomien i EU og USA.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs

Flere artikler

  1. S&P 500 nærmer seg klassisk salgssignal

  2. Rentefall kan varsle resesjon

  3. Etter toppnoteringen på Wall Street: – Høy risiko for å få en kraftig korreksjon

  4. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer

  5. Sjefstrateg: Investorer frykter å miste Trump som president