SJEFØKONOM INGE FURRE: - Gjedrem vil halvere rentekuttet

Den sterke prisveksten vil skremme sentralbanksjef Svein Gjedrem fra å kutte 0,5 prosentpoeng, og til å nøye seg med å kutte halvparten, 0,25 prosentpoeng, på rentemøtet i mars, mener sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

STOPPES AV INFLASJON: Sjeføkonom Inge Furre tror sentralbanksjef Svein Gjedrem vil nøye seg med et kutt på 0,25 prosentpoeng på møtet i mars.

Larsen, Håkon Mosvold
  • Anna Sandvig Brander
Publisert:

Dagens inflasjonstall er dråpen som får begeret til å renne over for sentralbanksjef Svein Gjedrem, mener sjeføkonom Inge Furre i Sparebanken Møre.

Han venter nå at styringsrenten bare vil bli redusert med 0,25 prosentpoeng fra på rentemøtet i slutten av mars, ned fra dagens nivå på 2,5 prosent. Dermed halverer Furre bankens anslag for rentekuttet fra 0,5 prosentpoeng.

- Inflasjonstallene viser at det har vært en bred prisvekst, som i tillegg har vært høyere enn ventet. Dermed kan det hende at Norges Bank vil være mer forsiktige med rentekutt fremover, sier Furre til E24.

Bedre enn ventet

At flere indikatorer har gått bedre enn ventet vil være viktig for Norges Banks vurderinger frem mot neste rentemøte 25. mars, tror sjeføkonomen.

- Det har gått bedre i første kvartal i Norge enn jeg trodde det skulle gå. Det har kommet flere redningspakker, inflasjonen er høyere enn ventet, og i tillegg vil Norges Bank også vektlegge at de har gjort mye allerede, sier Furre til E24.

Særlig er det forbruket og utviklingen i boligmarkedet overrasket positivt. I tillegg vil Regjeringens finanspolitiske tiltakspakke etter hvert få effekt, påpeker sjeføkonomen.

Videre kan ytterligere tiltak kunne settes i verk i forbindelse med Revidert nasjonalbudsjett i mai, om nødvendig.

På toppen av dette kommer altså den høye prisveksten i februar.

Les også: Ber Gjedrem skrote inflasjonsmålet

Undervurderer inflasjonen

Furre får støtte av Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning.

- Dette er tredje måned på rad hvor man er overrasket over styrken på inflasjonen. Det er tydelig at man har lagt til grunn en for kjapp nedgang i inflasjonen. Jeg tror dette trekker i retning av at Gjedrem bare kutter 0,25 prosentpoeng på møtet i mars, i stedet for 0,5 prosentpoeng.

Norges Bank vil også nedjustere rentebanen og dermed også rentebunnen, i hvert fall til 1,75 prosent, kanskje lavere, tror Chen. I den siste rentebanen Norges Bank skisserte i desember ligger bunnen på 2 prosent.

Furre tror bunnen vil ligge mellom 1,75 og 2 prosent, ettersom den sterke inflasjonen gir litt mindre rom for rentekutt.

Les også: Rentehopp etter prissjokk

Flere nyheter på E24.

Publisert:

Flere artikler

  1. - I august kommer neste rentekutt

  2. Mener renten bør settes opp

  3. Markedet tror ikke på Gjedrem

  4. Annonsørinnhold

  5. - Ingen grunner til rentekutt

  6. Hever renten til 2 prosent