Oslo Børs på utenlandske hender

Endrer ikke Børsens åpningstid: – Vi imøtekommer lokale ønsker

Like før Euronext-sjefen tar med seg hele toppledelsen i børskonsernet til Oslo har han en gladnyhet til norske aksjemeglere: Åpningstidene blir ikke utvidet på Oslo Børs.

Konsernsjef Stéphane Boujnah i Euronext. Arkivbilde.

ERIC PIERMONT / AFP
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Beslutningen er åpenbar etter at vi har hatt en åpen dialog med alle kunder og viktige deler av næringslivet, sier konsernsjef Stéphane Boujnah i børskonsernet Euronext til E24 på telefon fra Paris.

Børskonsernet tok tidligere i år over som eier av Oslo Børs. I forbindelse med oppkjøpet har man vurdert å samordne åpningstidene i Oslo med de andre børsene i Euronext, som har åpent en time lenger til klokken 17:30.

Det blir det ikke noe av, og Euronext-sjefen forteller at de nå har bestemt seg for å beholde:

 • De samme åpningstidene (09:00 til 16:20 og deretter sluttauksjon frem til 16:30)
 • Den samme handelskalenderen (Oslo Børs holder fortsatt stengt på de samme hellig- og fridagene)
 • Det blir ingen endringer i reglene og kravene for å få et selskap notert på en av de tre markedsplassene til Oslo Børs

– Det ble klart for oss at dette var viktig for mange i Oslo. Vi så en mulighet for å imøtekomme lokale ønsker og ha et sett med særskilte regler for Oslo, sier Boujnah.

– Så det vil være noen forskjeller i Euronext-systemet ved dagsslutt, men det kan vi leve med. Det blir en forskjell mellom Oslo og de andre børsene, men det er jo også det hele vår desentraliserte modell i Euronext handler om, sier han videre.

Det var i 2012 at Oslo Børs reduserte åpningstiden fra 17:30 til 16:30. Dermed ble også den vanlige arbeidsdagen til mange meglere en time kortere.

Argumentet for å kutte med en time i 2012 var at aktiviteten og likviditeten gjennom dagen ville være bedre, ettersom man konsentrerte handelen over et kortere tidsrom. I tillegg mente man at en kortere åpningstid ville styrke emisjonsmarkedet, ettersom meglerhusenes arbeid med å skaffe investorer som vil bidra til kapitalinnhenting starter etter at børshandelen har stengt.

Investor Jan Petter Sissener har tidligere uttalt til E24 at en endring i åpningstidene ikke har noe å si for noen andre enn aksjemeglerne og at det er det samme for investorene.

Les også

Børsens nye eier vurderer flere nordiske oppkjøp: – Vi må vokse «big time»

– Fant en måte å tilpasse oss på

– Hva slags tilbakemelding fikk dere på forslaget om å utvide åpningstidene?

– Det var en ganske interessant diskusjon. Jeg har jo vært mye i Oslo det siste året, der dette også har vært et tema. I tillegg har teamet i Euronext og ikke minst folkene rundt børsdirektør Håvard Abrahamsen i Oslo gjort en omfattende jobb med å ha dialogen med både investorer, meglerhus og viktige aktører, sier Boujnah.

Han er tydelig på at beslutningen ikke vil påvirke arbeidet med å integrere Oslo Børs i Euronext-systemet. Det betyr at Oslo Børs skal over på handelsplattformen Optiq og at de skal kobles på Euronext sin fellesløsning for ordrebok og likviditet.

– Dette vil skje i løpet av 2020, sier Boujnah om det omfattende tekniske arbeidet som skal gjøres for å få til integreringen.

– Mange av Oslo Børs’ konkurrenter stenger jo ikke før 17:30. Hvordan vurderte dere konkurranseaspektet ved å ikke samordne åpningstidene?

– Det er et konkurranseaspekt her, men vi mener jo også at den beste måten å være konkurransedyktig på er at man er tett på kundene og er lydhør for deres ønsker og behov, sier Boujnah.

– Vi skal jo også gjøre Oslo Børs sterkere fremover, og vi har ambisjoner for Oslo Børs utover dagens virksomhet. Vi skal også gi dem en sterkere motor for utvikling gjennom å integrere dem i Euronext-alliansen, fortsetter han.

Les også

Euronexts planer for Oslo Børs: Skal spare 120 millioner i året

Europeiske børsdirektører inntar Oslo

Etter at Euronext vant kampen om Oslo Børs mot amerikanske Nasdaq, tok de i juli formelt over eierskapet av Oslo Børs.

– Jeg har jo vært her mange ganger, men neste uke tar vi for første gang med hele styret til Oslo for vårt faste ledermøte som går på rotasjon mellom de ulike landene i Euronext, sier Boujnah.

Dermed vil børsdirektører fra hele Europa innta Oslo neste uke for et av sine faste todagers ledermøter.

PS! Euronext-sjefen tar turen til Oslo før resten av ledergruppen kommer. Han skal nemlig til Hamar for å innlede konferansen «Sparebankdagene», der blant andre finansminister Siv Jensen, lederen i Finanstilsynet Morten Baltzersen og NHO-direktør Ole Erik Almlid også deltar.

Les også

Børsen gjør seg klar til Euronext-overtagelse: – Vi er blitt kurset i fransk kultur

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs på utenlandske hender
 2. Oslo Børs
 3. Euronext

Flere artikler

 1. Euronext satser på klimavekst med NordPool-oppkjøp

 2. Børsdirektøren sier opp etter kort tid i jobben

 3. Oslo Børs mot noteringsrekord: Sjefen tror ikke det skjer så mye «gambling»

 4. Oslo Børs stengte ned - Norwegian falt kraftig

 5. Meglertopp om Euronext Growth: – Kan nok bli noe trangere i døren