Børsdagen

Oljeaksjer rett opp på Børsen: «Kan være ganske nær bunnen»

Investorene løfter Equinor og Aker BP på Oslo Børs tirsdag. Analytikere ser ulikt på veien videre for oljeaksjene.

Equinors konsernsjef Eldar Sætre på kapitalmarkedsdag i London.

Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad / Stavanger Aftenblad
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

En rekke av oljeselskapene på Oslo Børs stiger markant i tirsdagens handel.

Slik ser utviklingen ut klokken 15.00:

 • Equinor er opp rundt 8 prosent
 • Aker BP stiger rundt 8 prosent
 • DNO hopper rundt 6 prosent
 • BW Offshore bykser rundt 14 prosent

– Godt reflektert i mange av aksjekursene

Oljeanalytiker Tom Erik Kristiansen i Pareto Securities forklarer oljefesten med bedre stemning hos investorene og peker på økt tro på at man «kan være ganske nær bunnen».

– Det er verdt å merke seg at flere av de store oljeselskapene prises langt under bunnen fra finanskrisen og lavpunktet i 2016 når oljeprisen bunnet ut på 27 dollar fatet. Selv om vi fortsatt tror oljeprisen vil falle ytterligere på kort sikt, tror vi likevel at dette kan være et attraktivt tidspunkt å kjøpe eksponering mot store solide oljeselskaper, sier Kristiansen.

Han forklarer også aksjehoppet med at oljeprisen for senere levering ikke har falt like mye som spotprisen i kjølvannet av viruskrisen og priskrig i oljemarkedet.

– Oljeprisforventningene seks til tolv måneder frem i tid er vel så viktig som dagens spotpris for prisingen av oljeselskapene fremover, sier Kristiansen.

Oljeaksjer har blitt hardt straffet på Børsen i år i takt med oljeprisfallet. Mandag skrev E24 at over 400 milliarder i markedsverdi er barbert bort for oljerelaterte aksjer på Oslo Børs.

– Aker BP og Equinor har kommet voldsomt ned og er etter vår mening attraktivt priset for langsiktige investorer. Utsiktene på kort sikt er fortsatt usikre, men det er også godt reflektert i mange av aksjekursene.

Les på E24+

Slik rammer coronaviruset «bankenes akilleshæl»

Oljeflom

Tirsdag utgår Opec, med Saudi-Arabia i spissen, og Russlands avtale om å kutte i oljeproduksjonen. De har isteden startet en priskrig og vil fra onsdag pøse ut store mengder olje i markedet.

Oljeflommen er ventet å fylle opp de globale oljelagrene inne bare et par måneder, og eksperter venter at dette vil presse oljeprisen videre nedover.

Oljeanalytiker Anders Holte i Kepler Cheuvreux har i lys av dette et svært negativt syn på oljeaksjene fremover.

– Det er en overproduksjon vi ikke har sett maken til i oljemarkedet i moderne historie. Overproduksjonen i andre kvartal kommer til å være så fenomenal at det ikke er noen steder for oljen å gå. Så med mindre det ikke kommer et globalt kutt er ikke oljemarkedet fungerende inn mot sommeren, advarte Holte overfor E24 mandag.

Han mener det er «ingen steder å gjemme seg» for investorene.

– Så for dem som har mulighet, er det best å ikke eie oljeaksjer i det hele tatt. Men for dem som må, er vi tydelige på at Equinor og Lundin Petroleum er de tryggeste, sier Holte og viser til god balanse og likviditet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Oslo Børs
 3. Equinor
 4. Aker BP

Flere artikler

 1. Over 400 oljemilliarder borte på Børsen: – Oljemarkedets hundreårsbølge er godt på vei

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Oljeserviceaksjen som begynner å lukte gull

 3. Bratt Oslo Børs-fall onsdag

 4. Analytiker venter grønt børsløft for miljøverstinger: – Bare å se på Equinor

 5. – Ganske spesielt for Norges største selskap