Investorenes aksjekjøp

Spetalen fortsetter å kvitte seg med tankaksjer

Øystein Stray Spetalen kjøpte seg inn i Okeanis Eco Tankers i fjor sommer og var på det meste tredje største aksjonær. Nå er han ute av topplisten etter at tankaksjen har falt tungt fra toppen.

Regnskapet for 2018 viste at Spetalen da hadde 1,7 milliarder kroner av sin balanse på 2,3 milliarder kroner i banken. Tidligere har han et ønske om en sterk kontantbeholdning.

Karlsen, Anette / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

Investoren fortsatte dermed å selge unna i tankrederiet i mars, etter at han begynte å dumper Okeanis-aksjer for første gang i februar, ifølge en fersk oversikt på selskapets hjemmeside.

Den viser de 20 største aksjonærene, som samlet kontrollerer 86,4 prosent av Okeanis-aksjene.

Gjennom investeringsselskapene Tycoon Industrier, Saga Tankers (Spetalen kontrollerer 64,9 prosent) og privat sto Spetalen på det meste oppført med 4,85 prosent av Okeanis-aksjene.

Det gjorde ham da til tredje største aksjonær.

Det er ikke kjent om Spetalen nå er helt ute av selskapet, men hver av de ovennevnte selskapene eier maksimalt 0,51 prosent av de utestående Okeanis-aksjene.

Investoren er riktignok fortsatt eksponert mot tankmarkedet. Spetalen-kontrollerte Standard Drilling meldte tidligere i år at det kjøper 33 prosent av et tankskip.

Les på E24+

Derfor er tankaksjer vinnerne på oljekollapsen

Kursknekk

Spetalen kom inn på eiersiden i Okeanis i august, altså før tankaksjen skjøt i været til rekordnivåer mot slutten av fjoråret på grunn av et brennhett tankmarked.

Siden har aksjen fått seg en kraftig knekk.

På det høyeste i januar var aksjekursen 114 kroner. Da Spetalen dukket opp på listen over de største aksjonærene kostet aksjen 60 kroner, mens den i løpet av februar og mars har ligget på mellom 87 og 53 kroner.

Tankmarkedet er på nytt brennhett, blant annet på grunn av høy etterspørsel etter skipene. Dagsinntjeningen i spotmarkedet ligger nå på rundt 250.000 dollar, opp fra rundt 30.000 dollar tidlig i mars.

Det har imidlertid ikke løftet Okeanis-aksjen betydelig. Torsdag formiddag koster den 69 kroner.

Solgt masse

Spetalen, som er kjent for ha mesteparten av verdiene sine i banken, figurerte i fjor på listen over de største aksjonærene i en rekke Oslo Børs-selskaper.

Siden har han solgt aksjer i blant annet farmasiselskapet Photocure, nisjebanken Pareto Bank, inkassoselskapet B2 Holding og tankrederiet Hunter Group.

Les på E24+

Disse oljeservice-aksjene kan være best rustet for et børscomeback

Her kan du lese mer om

 1. Investorenes aksjekjøp
 2. Okeanis Eco Tankers
 3. Oslo Børs
 4. Øystein Stray Spetalen
 5. Tankskip
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Spetalen selger unna i tank

 2. Spetalen shorter Fredriksen-rederiet Frontline

 3. Spetalen reduserer Frontline-short

 4. Annonsørinnhold

 5. Spetalen og Fredly tungt inn i Photocure

 6. Spetalen er ute av shortregisteret til Fredriksen-rederiet Frontline