Oslo Børs opp åtte prosent i første halvår: – Et hyggelig tall
Flere drømmescenarioer må til for at Oslo Børs kan stige like mye de neste seks månedene, ifølge investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Fredagens børsslutt setter punktum for årets første halvår med handel på Oslo Børs.
Hovedindeksen har i løpet av perioden hentet inn store deler av det kraftige fallet på slutten av fjoråret med en avkastning på i overkant av åtte prosent.
– Avkastningen har egentlig vært ganske god. Åtte prosent er et hyggelig tall, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.
– Plutselig ikke så imponerende
Han påpeker imidlertid at Oslo Børs har utviklet seg svakt sammenlignet med børsmarkedene ute i verden.
– Da er avkastningen plutselig ikke så imponerende. Verdensindeksen målt i egen valuta er opp 16,9 prosent for året, altså dobbelt så mye, sier investeringsdirektøren.
Les også: Wall Street steg til ny rekord i juni
Næss forklarer differansen med at teknologiaksjer har gjort det svært godt på verdensindeksen, mens energisektoren er blant de svakeste.
Oslo Børs har svært få noterte teknologiselskaper, mens energiaksjer er blant de mest dominerende.
Finanssektoren dro opp
Laksesektoren, som gjorde det svært godt i fjor, har heller ikke gjort det spesielt sterkt så langt i år, og sjømatindeksen er kun opp tre prosent.
Investeringsdirektøren peker også på litt lavere vekst i verdensøkonomien og en oljepris som har falt fra fjorårets toppnivå som årsaker til at Oslo Børs ikke har steget mer.
Sektoren som har gjort det best på Oslo Børs så langt i år er finans med en vekst på 18 prosent, mens energi/offshore har vært svakest med et fall på nær en prosent.
På finanssiden er blant annet DNB opp 21 prosent, Aker opp ti prosent og Sparebank 1 SR-Bank opp 22 prosent i første halvår.
– Det er grei lønnsomhet i bankene. De har også vært flinke til å gi god avkastning på egenkapitalen, forteller Næss.
– Sjeldent at alle drømmene slår inn
Næss er ikke nødvendigvis positiv til Oslo Børs-utviklingen fremover, og tror ikke det er sannsynlig med et nytt hopp på åtte prosent de neste seks månedene.
– Det beste estimatet jeg har på Oslo Børs er at markedet holder seg uendret ut året.
For at Oslo Børs skal klare å klatre like mye i andre halvår må det flere drømmescenarioer til, mener Næss.
Kvartalsresultatene: – Dramatisk nedjustering av forventninger
– Det krever at selskapene greier å øke inntjeningen med 17 prosent i år og at markedet fortsatt tror at det er mulig med en inntjeningsoppgang på godt over 20 prosent året etter.
– For at det skal skje må Norwegian tjene mye penger, Hydro må tilbake til gamle høyder og alt annet må gå bra. I praksis er det sjeldent at alle drømmene slår inn, sier investeringsdirektøren.
– Ikke det beste klimaet
Han mener på sin side at inntjeningsestimatene vil falle fremover.
– Det ventes god inntjeningsvekst i selskapene, men jeg tror det ligger en del optimisme i tallene og at de kommer ned. Forventningene er for høye, sier han.
Det kan påvirke børsutviklingen negativt, ifølge Næss.
Investtech: De beste og dårligste kjøpene på Oslo Børs nå
– Det er i hvert fall ikke det beste klimaet når estimatene kommer ned.
Han mener norske aksjer er dyre, og viser blant annet til prisingen i forhold til forventet inntjening (såkalt price/earnings, journ.anm.) i selskapene.
– Jeg har ikke vært særlig optimistisk til norske aksjer. Hverken i fjor eller nå, understreker Næss.
Han synes imidlertid at både sparebanker som Sparebanken Midt-Norge og Sparebank 1 SR-Bank, Olav Thon Eiendomsselskap og rederiet Wilh. Wilhelmsen er gode og billige aksjer.