Klart for ny Werenskiold-rekord

Det forventes at bildet «Minner i 1890» av Werenskiold vil sette ny auksjonsrekord mandag.

«Minner I 1890», Erik Werenskiold (1855-1938)Prisantydning: NOK 3.000.000-5.000.000Kilde: Grev Wedels Plass auksjoner.
Publisert:

Mandag auksjoneres det bort tre malerier som har vært i Werenskiold-familiens eie siden 1800-tallet. Maleriet "Minner i 1890" har et prisestimat på 3 til 5 millioner kroner og det ligger dermed an til ny auksjonrekord for Werenskiold. Bildet er høydepunktet under mandagens moderne og klassisk auksjon på auksjonshuset Grev Wedelsplass.

Den høyeste prisen for Werenskiold på auksjon innehas av "Vannkikkere" som ble solgt på auksjonshuset Grev Wedelsplass i 1990 for 2,5 millioner.

Kunstnerens familie selger

- Forventer dere at det blir en ny rekord nå?

- Ja, jeg må si det. Det er på tide og det bør komme nå. Det er sjelden det blir tilbudt bilder av Werenskiold fra hans beste periode på 1880 og 1890-tallet. Bildene har heller aldri vært omsatt før fordi de har vært i kunstnerens familie, sier administrerende direktør Hans Richard Elgheim ved Grev Wedelsplass Auksjonshus til E24.

De to andre Werenskiold maleriene "Du og jeg" og "Du og Bébé" har et prisestimat på henholdsvis 1 til 1,5 millioner og 1,5 til 2 millioner.

- Fellesnevneren for Werenskiold-bildene er at det er kunsteneren og hans familiemedlemmer som går igjen i motivene. Det er ikke så mye barn i norsk kunst og slike verker er alltid populære, sier Elgheim.

Kunst for 30 mill

Under mandagens auksjon tilbys det bilder til et samlet prisestimat på mellom 21 til 30 millioner kroner. Under forhåndsvisninger av bildene er det vist særlig interesse for de unike bildene av Werenskiold og to kjente bilder av Odd Nerdrum.

- Jeg synes det er veldig god interesse. Det er uvanlig mange millionbilder på auksjonen denne gangen og særlig Werenskiold og Nerdrum bildene vekker intresse, sier Elgheim.

Odd Nerdrums "Skyen" fra 2005 og "Livredderen" fra 1995 regnes blant kunstnerens fremste verker og har begge en prisantydning på 1,5 til 2 millioner. "Skyen" ble kåret til en av norsk etterkrigstidskunst viktigste bilder av Morgenbladet i 2005.

- Særlig "Skyen" regnes som ett av hans hovedverk. Det er et helt sentralt verk i norsk samtidskunst, sier Elgheim.

Til E24-forsiden

Publisert: