Hafnia er godt rustet for storm i tankmarkedet.
Børskommentar

Tankaksjen som kan levere utbytter i stormen

En investor som frykter stupende tankrater, kan ha funnet sin «last share standing» i Hafnia. Og samtidig drypper det utbytte.

 • Sindre Heyerdahl
  Sindre Heyerdahl
  Kommentator
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Festen er kanskje over. Men jammen er det kake igjen. Mandagens kvartalstall fra Hafnia viser at det er mulig å tjene penger selv når superprofitten i tankmarkedet er på hell – og samtidig levere høy direkteavkastning til aksjonærene i lavrenteæraen.

For Hafnias tall for første kvartal kommer på et interessant tidspunkt. Fraktratene for produkttankere ser igjen edruelige ut – etter det voldsomme oppsvinget i rater av alle skipsstørrelser nådde rekordhøyder på tampen av forrige måned. Mange venter at ratene vil falle videre i andre halvår.

Les på E24+

Kan det som skjer i oljemarkedet nå faktisk gi et prisrally?

I så måte er årets tre første måneder ikke den aller beste pekepinnen for tankaksjer fremover. Men la oss nevne at sterke rater og full flåteutnyttelse ga Hafnia et nesten doblet drifteresultat (ebitda) fra samme kvartal i fjor. Og nettoresultatet endte på 130 millioner dollar – eller 0,22 dollar aksjen.

Og med mandagens børsmelding fôrer Hafnia markedet med beroligende informasjon om veien videre. Ja, selv en investor med frynsete nerver bør kunne få en viss nattero. For Hafnia hadde allerede 15. mai dekket 70 prosent av totale inntjeningsdager i andre kvartal – til en rate på 28.921 dollar pr. dag.

Les også

Analytiker har mistet troen på tank: Ser aksjenedtur på 30 prosent

I en syklisk bransje med fallende rater, er nivået betryggende inn mot sommeren. Særlig sett opp mot at Hafnia har en av bransjens alle laveste «break-even», altså ratenivået som må til for å dekke driftskostnader og gjeldsforpliktelser.

Og med effektiv drift og sterk balanse er de utgiftene lave. Hafnia har god og langsiktig finansiering, og viser i rapporten at de i første kvartal ikke trengte mer enn 14.182 dollar dagen for å tjene penger. Det er et godt bilde på at nedsiden til dette rederiet med 87 egne fartøy og 15 innleide bør være begrenset.

Så til gulroten – Hafnia bekrefter med børsmeldingen mandag sin utbyttepolitikk. Utbetalingsgraden skal være på 50 prosent av årlig nettoresultat (justert for ekstraordinære poster). Og utbyttene kommer kvartalsvis – i første kvartal på nesten 0,11 dollar aksjen.

Det er lovende også for kvartalene som kommer – med en slik booking er inntjeningen sikret på nivåer som kan levere fine overskudd. Og med en aksje som nå handles til rundt 17 kroner, kan direkteavkastningen annualisert bli pen.

Les på E24+

Aksjen som kan tjene inn børsverdien i år

Om aksjekursen går en like lys fremtid i møte, er det verre å si noe om. For selv om aksjen er ned 33 prosent hittil i år, har Hafnia åpenbart ytterligere fallhøyde om tankratene fortsetter å svekke seg markant fremover.

Og det kan åpenbart skje. Tankratene går alltid i sykler. Og når prisen på fremtidige oljekontrakter ikke lenger er vesentlig høyere enn spotprisen, blir det ikke lenger like attraktivt å midlertidig lagre oljen på tankskip.

Likevel kan produkttankskip trolig stå bedre rustet enn de rene oljetankskipene som frakter råolje. For Hafnia kan lagre mange ulike raffinerte og uraffinerte petroleumsprodukter – blant annet også flydrivstoff.

Les på E24+

Tankselskapene med mest lagringsplass i flåten

Hafnia er med andre ord rustet for storm. Rederiet utmerker seg i bransjen, når det kan vise til cocktailen knallsterk balanse, god drift, høyt utbytte, god innlåst inntjening for andre kvartal og lav «break-even».

En investor som ønsker eksponering mot tankmarkedet, men samtidig er skeptisk til tankratene fremover, kan dermed likevel ha en aksjekandidat.

Les også

Analytiker har mistet troen på tank: Ser aksjenedtur på 30 prosent

Les på E24+

Oljeserviceaksjen som begynner å lukte gull

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børskommentar
 2. E24+
 3. Børskommentar
 4. Hafnia
 5. Aksjer
 6. Utbytte
 7. Tankskip

Flere artikler

 1. Pareto svært positive til produkttank: Oslo Børs-noterte Hafnia er toppvalget

 2. Betalt innhold

  Aksjene som kan dempe risikosparernes fall

 3. Betalt innhold

  2021 kan bli en utbyttefest for investorene

 4. Betalt innhold

  Børskommentar: Aksjen som kan tjene inn børsverdien i år

 5. Betalt innhold

  Børskommentar: Er utbyttekuttet fra oljemaskinen vel stort?