Dette er topp ti «lottoaksjer» på Oslo Børs

Har du blitt styrtrik på aksjer den siste uken, er sjansen stor for at du har investert i «lottoaksjer».

LOTTO-TRIO: Tor Olav Trøim, Jacob Schram og John Fredriksen står bak tre av Oslo Børs’ mest volatile aksjer i henholdsvis Borr Drilling, Norwegian Air Shuttle og Seadrill.
Publisert:

For å vinne Aksje-NM, kan det være lurt å satse på «lottoaksjer».

«Lottoaksjer» er aksjer som svinger mye fra dag til dag, såkalte volatile aksjer. Disse påvirkes mye av ting som sensasjonelle nyheter i mediene.

– Vil du ha mulighet for å doble pengene dine på en uke, er det slike aksjer du skal kjøpe, sier forskningssjef Geir Linløkken i Investtech.

I E24s miniserie «Aksjeskolen med Erik Follestad» anbefaler Linløkken deltagere i Aksje-NM å satse på aksjene som svinger mye.

Meld deg på Aksje-NM her.

Topp ti volatile aksjer på Oslo Børs

Investtech har laget en oversikt over topp ti «lottoaksjer» på Oslo Børs. Listen viser hvor mye aksjene har svingt på månedlig basis.

Aller mest risikabel er altså Borr Drilling, som i gjennomsnitt har svingt med 116 prosent på månedsbasis. Kursen til Borr Drilling er ifølge Linløkken et godt eksempel på hvor lite forutsigbare slike aksjer kan være.

Aksjekursen falt fra 78,83 til 2,65 i løpet av to-tre måneder på vinteren i år. Deretter steg den opp til 14,50 på mindre enn en måned, før den falt til 6 kroner i løpet av bare noen dager.

I dag ligger aksjen på rundt 4 kroner.

Som E24+-abonnent får du tilgang til sanntidskurser på Oslo Børs. Som Aksje-NM-deltager får du nå 50 prosent på et årsabonnement. Kjøp her!

Satser på «lottoaksjer» i Aksje-NM

Trond Sandstrøm er blant dem som satser på de høyvolatile aksjene under årets Aksje-NM.

Trond Sandstrøm er blant dem som har gjort det svært godt så langt i Aksje-NM. Da E24 intervjuet ham onsdag formiddag, lå han på en tredjeplass med avkastning på godt over 50 prosent. Porteføljen hans består av flere «lottoaksjer», blant annet Kongsberg Automotive.

– Det er nødvendig å velge et begrenset antall aksjer som har mulighet for kraftig reprising – og å ha flaks med disse aksjene.

Sandstrøm sier videre at så volatile aksjer selvsagt kan slå begge veier, og for å vinne krever det at man selger aksjen på riktig tidspunkt. Han har registrert at flere av deltagerne i Aksje-NM har kjøpt de samme aksjene som ham, men at de ikke har vært like heldige med tidspunktet, og derfor ikke fått et like godt resultat.

Selv om Sandstrøm synes det er gøy å ligge i tet i konkurransen på landsbasis, er han ekstra begeistret for noe annet:

– Jeg er veldig fornøyd med å ligge øverst i gruppen jeg ble invitert til av kameraten min, Stian. Han har også valgt «lottoaksjer», men tydeligvis ikke de riktige. Han ligger nemlig nesten helt sist i ligaen, sier Sandstrøm.

Siden intervjuet onsdag, har Sandstrøm falt ned til en foreløpig 22. plass av drøyt 29.000 spillere.

– «Lottoaksjene» kan også halvere seg på en uke

Selv om det er «lottoaksjer» du bør satse på om du vil bli styrtrik på aksjer på kort tid, fraråder forskningssjef Linløkken nybegynnere å investere i disse aksjene med egne penger. «Lottoaksjene» kan nemlig også halvere seg, eller til og med gå konkurs på kort tid.

Ifølge Investtechs analyser har aksjene som svinger mye statistisk gjort det klart dårligere enn andre aksjer. I femte episode av «Aksjeskolen med Erik Follestad» fraråder forskningssjefen nye investorer å legge pengene i «lottoaksjer», og oppfordrer dem heller til å tenke langsiktig.

Ønsker du å lære mer om aksjer? Her kan du se Aksjeskolens episode #1, #2, #3, #4 og #5.

Les på E24+

Eksperter: Investeringsfellen nybegynnere må unngå

Les også

Aksjeskolen #4: Slik velger du «riktige» aksjer

Publisert:

Her kan du lese mer om