Wall Street hentet inn mye av fallet etter tredje røde dag på rad

Skuffende arbeidsledighetstall, en krisepakke i det blå og EUs kamp mot teknologikjempene tynget Wall Street torsdag. Men en uttalelse fra Trump ga markedet et løft.

 • David Bach
Publisert: Publisert:

Wall Street lå an til å fortsette nedturen på tredje dagen torsdag etter at USAs finansminister Steven Mnuchin onsdag sa det kom til å bli vanskelig å lande en krisepakke før valget.

De amerikanske børsene svarte som ventet med røde piler og var ned over prosenten de første timene etter åpning.

Da Wall Street stengte hadde mye av fallet blitt hentet inn igjen på de toneangivende indeksene:

 • Dow Jones stengte ned 0,06 prosent.
 • S&P 500 stengte 0,15 prosent.
 • Nasdaq stengte ned 0,47 prosent.

Trump: – Ikke vi som holder det igjen

Comebacket kan nok delvis tilskrives Donald Trump.

Torsdag lot Trump seg intervjue av Fox Business, hvor han sier at det er Demokratene som hindrer krisepakken for økonomien i forkant av valget.

– Det er ikke vi som holder det igjen, hun holder det igjen, sier Trump om Demokratenes flertallsleder Nancy Pelosi i Representantenes hus.

Pelosi skal ifølge Bloomberg være i samtaler med finansminister Steven Mnuchin i løpet av torsdagen om krisepakken, som er ment å motvirke covid-19-pandemiens effekt på den amerikanske økonomien.

Demokratene skal ifølge Bloomberg ha ønsket en krisepakke verdt 2.000 milliarder dollar, og Pelosi har sagt at Republikanerne ikke tar effekten av viruset på alvor.

– Jeg vil absolutt gå over 1.800 milliarder dollar, sier Trump til Fox.

Tungt for tek

Den tek-tunge Nasdaq-indeksen falt mest torsdag.

Tek-aksjene var ventet å gå på en smell i etterkant av at Frankrike og Nederland har varslet juridisk kamp mot teknologi-gigantenes makt i markedet, skriver Financial Times.

Frankrikes digitalminister Cedric O og Nederlands motstykke Mona Keijzer har signert en oppfordring til EU-lovgiverne i Brussel om å gå raskt til handling mot voksende teknologi-selskaper og eksisterende plattformer.

Ifølge FT kan det også være snakk om å bryte dem opp.

Blant annet ønsker ministerne at EU utforsker om de kan tvinge Facebook og Apple til å la brukerne ta med sine private data til konkurrenter, eller å forby selskaper som Google fra å fremheve sine egne tjenester fremfor mindre rivaler.

I USA har Twitter vært i hardt vær det siste døgnet etter at de sensurerte en kritisk artikkel om presidentkandidat Joe Biden fra avisen New York Post.

Flere arbeidsledige

Skuffende tall fra arbeidsmarkedet bidro også negativt.

Antall førstegangssøkere til arbeidsledighetstrygd i USA steg til 898.000 i den første uken av oktober, noe som tas som et tegn på at nye utbrudd av coronaviruset i flere delstater har gått ut over sysselsettingen. Det skriver MarketWatch.

Hoppet på 53.000 nye trygdesøkere overrasket flere analytikere, som hadde ventet et mindre fall til 825.000.

Varsler svalestup

Og fallet kan bare være begynnelsen, mener president og porteføljeleder Cole Smead i Smead Capital Management.

Til CNBC sier han at verdisettingen på amerikanske selskaper i aksjemarkedet har blitt et «fullstendig mareritt» på grunn av «unge og dumme» investorer.

Smead mener mye av børsoppgangen i USA fra mars til august skyldes teknologikjempene og overoptimistisk ungdom.

– Kjøpsfesten som pågikk i august og september er et [...] fenomen vi aldri har sett maken til, blant «millenials» og i risikovilligheten blant unge folk som ikke vil eie obligasjoner og som ønsker å eie overprisede amerikanske kvalitetsselskaper, det er i enorme proporsjoner, sa Smead under CNBCs program Squawk Box Europe.

Smead mener i tillegg at verdisettingen av selskapene for tiden er et eksempel på en stor feil i aksjemarkedet, som drives frem av unge investorer som spekulerer i aksjemarkedet for første gang. Derfor ligger det an til et svalestup for Wall Street, mener analytikeren, som legger til at den amerikanske sentralbanken «ikke kan redde et aksjemarked».

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. S&P 500
 2. Dow Jones
 3. Wall Street
 4. Morgan Stanley
 5. Nasdaq
 6. Aksjelive

Flere artikler

 1. Bloomberg: Trump har godkjent ny krisepakke, ifølge rådgiver

 2. Glede på Wall Street etter Trumps utsjekk fra sykehuset

 3. Samtalene om coronakrisepakken i USA fortsetter onsdag

 4. Nedgang på Wall Street i valginnspurten

 5. Kraftig oppgang i Kina etter en uke uten handel