Tøff start på Aksje-NM? Du har heldigvis 24 dager igjen

KOMMENTAR: I det virkelige liv bør de fleste ha mye lengre perspektiv. Det er kanskje den viktigste lærdommen fra slike spill. Men det er lov å ha det gøy mens man lærer!

Aksje-NM 2020
 • Gard L. Michalsen
  Gard L. Michalsen
  Sjefredaktør for E24 og Dine Penger
Publisert:
Dette er en kommentar
Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

17.000 påmeldte, sier prosjektleder Ane. Journalist Caroline står klar med mobiltelefonen for å sende live på Facebook. Om noen minutter åpner Oslo Børs, og da skal også Aksje-NM 2020 starte. Det er bare ett problem:

Det henger, sier utviklingsredaktør Andreas. Ingenting funker.

Litt som Altinn når selvangivelsen kommer. Noen meget stressende meldinger til leverandøren og et par minutter senere:

Vi er i gang!

 • Er du vennegjengens skarpeste investor? Få 100.000 monopolpenger å spille med - meld deg på Aksje-NM her!

SÅ SNART TING funker, kan jeg huske det jeg skulle gjøre selv. Sette opp min egen portefølje i spillet. Vi har selvsagt vår egen E24-liga, hvor målet må være å sikre en respektabel plassering. 

Strategi? 

Tja. Dette er et spill over fire uker. For det første handler jeg ikke enkeltaksjer i det virkelige liv. For det andre ville jeg aldri gjort det med så kort perspektiv. Og for det tredje er det som kjent vanskelig å spå. Særlig om fremtiden. 

MEN JEG HAR en slags plan: 

Oktober er kjent som en turbulent måned i aksjemarkedet, og det er resultatsesong. Jeg har valgt meg ut fire selskaper som presenterer tall denne måneden, og setter to tredeler av mine 100.000 lekekroner på DNB, Nordic Semiconductor, Kahoot og XXL. Ett trygt valg og tre ikke fullt så kjedelige. 

Den andre tredelen skal jeg leke litt med. Det er jo tross alt et spill. Så jeg kjøper litt Aker Offshore Wind, litt NEL og litt Agilyx. Selger Agilyx med noen hundrelapper i gevinst utpå dagen, det samme med NEL. Kjøper meg inn i Aker ASA, Scatec Solar. Og selvsagt NEL igjen. 

Porteføljen ender noen prosent i pluss for dagen, og det kunne vært verre. 

Så får det være at jeg var bevisstløs nok til å kjøpe feil Aker-selskap. Og ikke Aker Carbon Capture, som bykset 52 prosent mandag. 

FOR OM FREMTIDEN er vanskelig å spå, er ingenting så lett som å forklare fortiden. Analytikere og forvaltere gjør det som kjent best når de snakker om det som har skjedd.

Det gjelder muligens også redaktører og kommentatorer. Jeg vet selvsagt ikke hvordan oktober kommer til å gå. Det er i best fall gjetning, mer eller mindre kvalifisert. 

Og det eneste som er sikkert, er at det aldri går akkurat slik man håper. Jeg kommer helt sikkert også til å selge aksjer med tap de neste ukene.

Det er jo bare et spill. Heldigvis. 

MEN DET ER et så virkelighetsnært spill som mulig. Du handler i virkelige selskaper på den ekte børsen, til faktiske priser. Du får avkastning om selskapene stiger. Og taper om de faller. 

Derfor tror jeg Aksje-NM ikke bare er for moro skyld. Det er en god trening og simulering i hvordan aksjemarkedet faktisk fungerer. Hvor lett er det å tjene penger fra dag til dag og uke til uke over en liten måned? Det er faktisk ganske vanskelig. 

NOE MANGE OGSÅ har lært i det virkelige markedet det siste året. I USA har den kurtasjefri handelsplattformen Robinhood passert 10 millioner brukere i år. Gjennomsnittsalderen er 31 år, og mange er mye yngre. Våren 2020 strømmet unge brukere ut på aksjemarkedet, og disse har fått mye av «skylda» for volatiliteten i markedet. 

Da Tesla splittet aksjen i fem, kræsjet appen. Og aksjen gikk opp 12 prosent. Omtrent like mye som hele Equinor. Bare fordi pizzabiten ble delt i fem biter i stedet for én. 

Nå har analyser tilbakevist noen av «anklagene» mot de unge robinhooderne. Men selskapet er ikke uten anklager, og beskyldes blant annet for å tjene penger på å selge markedsdata fra sine mange brukere. 

Robinhood fins ikke i Norge ennå. Men også her flyttet mange seg til aksjemarkedet i vår. Og irrasjonelle markedsutslag er det nok av. Som når SAS-aksjen er mye dyrere i Norge enn Sverige. Eller børskursen i konkurrenten Norwegian, ifølge E24s børskommentator, fortsatt er rammet av en «stygg kommafeil».

Les på E24+

Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

DET BETYR IKKE at du ikke kan tjene «penger» på SAS eller NAS i Aksje-NM. For på ett viktig punkt skiller spillet seg fra virkeligheten. I det virkelige liv er det langsiktige investeringer som gjelder. Men over fire uker kommer du neppe øverst ved å være Warren Buffet. 

Her må du ta risiko for å vinne. Altså velge selskaper som kan stige mye på kort tid. 

Men der oppsiden kan være stor, er gjerne nedsiden minst like stor. 

HADDE MAN BARE visst hvilke aksjer som skulle stige. Men det er det ingen som gjør.

Akkurat dét kan være fint å lære seg med monopolpenger.

Og ha det artig på veien - med Norges største aksjespill!


Aksje-NM er et spill som varer fra 5. til 30. oktober 2020. Deltakerne får 100.000 fiktive kroner å handle for - i ekte selskaper og kurser på Oslo Børs. Tirsdag morgen rundet vi 22.500 deltakere. Du kan fortsatt melde deg på her!

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM 2020
 2. Aksje-NM

Flere artikler

 1. Brukte 25.000 på aksjer: – Tapte nesten alt

 2. Aksjeskolen #2: Slik sikrer du deg gevinst

 3. Aksjeskolen #3: Slik reduserer du risikoen

 4. Aksjeskolen #6: Slik plukker du vinneraksjer

 5. Slik lager du din egen liga i Aksje-NM